Sparking Capital este un fond de investiții cu interes pe startup-uri early stage în faza de pre-seed și seed. Nu au o industrie pe care se axează, dar preferă zona de internet consumer, marketing-tech, supply chain-tech, fintech, economie circulară și startup-uri tech care au un model de afaceri diferit și pregătit să se dezvolte rapid la nivel internațional.

  • Misiunea Sparking Capital este aceea de a contribui la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial local prin investiții constante, transfer de know-how și abilități, coaching și mentoring pentru echipele de fondatori, direct sau prin intermediul partenerilor, în așa fel încât să își atingă potențialul. Totodată, compania își propune ca obiectiv să ofere investitorilor câștiguri brute superioare altor clase de active.
  • Sparking Capital a obținut din partea Autorității de Supraveghere Financiară din România acordul de autorizare în calitate de fond de investiții alternativ, în vederea consolidării cadrului de funcționare pe piața locală de capital.
  • Până la jumătatea anului 2023 au ca obiectiv major 4-5 investiții noi și o proiecție de buget de peste 3,5 milioane de euro.
  • Din portofoliul Sparking Capital fac parte în prezent 12 startup-uri locale, care provin din verticalele travel-tech, consumer-tech, marketing-tech, fin-tech, prop-tech, automatizari inteligente, fitness-tech, tehnologie IA de recunoaștere a vorbirii, economie circulară. Printre acestea se regăsesc Questo, Evertoys, ProductLead, Symphopay, Bright Spaces, EcoTree, Instant Spaces, Bankata, Vatis Tech, Sypher, KFactory și Hyperhuman.

Vlad Sarca este un antreprenor în serie, cu experiență în management. A fondat și a condus mai multe companii, în zona de healthcare, recrutare internațională și imobiliare, este membru în board-uri economice și de 3 ani este și partener la Sparking Capital.

Top 5 startup-uri românești de urmărit: alegerile Sparking Capital

Vatis Tech

”Pentru că au creat cel mai exact algoritm de inteligență artificială care transformă datele de tip voce în text pentru limba română și au lansat și algoritmi similari pentru engleză, franceză, germană și spaniolă cu care vor cuceri piețe internaționale.”

Startup-ul românesc Vatis Tech a finalizat o nouă rundă de finanțare în valoare de 650.000 de euro, ajungând la investiții totale de 850.000 euro în 15 luni, o companie ale cărei venituri s-au majorat în 2022 de 10 ori prin comparație cu 2021, iar rata de creștere pe ultimul trimestru fiind de peste 30%. Planurile sunt extinderea pe piețe din Germania, Spania sau Franța.

Ce face Vatis Tech?

Vatis Tech este recunoscută pentru dezvoltarea de tehnologii de recunoaștere vocală bazată pe inteligență artificială, care rivalizează la nivel de acuratețe cu giganți globali precum Google sau Microsoft.

Progresele tehnologice realizate de Vatis Tech în ultimul an de zile permit tuturor companiilor, fie ele private, fie instituțiilor guvernamentale, să automatizeze procese și fluxuri întregi de date audio obținând astfel eficientizarea costurilor, timpi de răspuns mult mai buni la nevoile clienților, extragere de informații cheie în timp real dar și generarea de noi surse de venit.

Compania a lansat recent noi modele de transcriere pentru domenii cu termeni foarte specifici, precum cel medical sau juridic, dar și pentru un sector economic cu nevoi uriașe de transcriere, cel al call centerelor.

Questo

”Pentru că tot mai mulți turiști și localnici folosesc produsul lor pentru a explora orașe din toată lumea.”

Questo e acea poveste de succes, un proiect care, din 2017, a adus jocul și aventura în viețile a 100.000 de oameni până acum, din 140 de orașe și care a atras 300 de creatori de povești, printre care și scenariști de Hollywood sau Netflix.

Ce face Questo?

Questo este o platformă online pentru jocuri de explorare urbană. Practic, te provoacă să descoperi orașele pe care le vizitezi prin provocări. Startup-ul românesc a primit 1,5 milioane de dolari investiție la începutul lui 2021, și a atras până acum finanțări totale de peste 2,2 milioane de dolari, de la business angels și de la fonduri de investiții.

Mai mult, Questo a fost premiat de Booking, a colaborat cu primăria Alba Iulia și a primit, și de-a lungul celor 6 ani de activitate a primit diverse premii.

Questo are jocuri de explorare în peste 200 de orașe din întreaga lume, de la New York la Băile Govora, pe teme romantice prin care călătorii pot explora Parisul sau pe teme prin care pot vâna Illuminati prin Roma.

Filmchain

”Aduc tehnologia blockchain în lumea filmului și capătă tot mai multă tracțiune.”

Filmchain este o companie londoneză fondată de două românce care gestionează veniturile din industria internațională de film si televiziune.

Ce faci Filmchain?

Platforma ajută întreg lanțul de producție și distribuție al filmelor să gestioneze automatizat procesul de alocare a fondurilor și de managementul drepturilor de autor și oferă fiecărei părți implicate posibilitatea de a urmări în timp real performanța și profitabilitatea conținutului creat.

Platforma FilmChain este utilizată de către case de distribuție și producători independenți de film din toată lumea, iar compania a ridicat până în momentul de față peste £1,6 M de la investitori precum HearstLab, SFC Capital și FintechCircle.

Compania a avut și 2 parteneriate în cadrul festivalului de film de la Berlin cu Alamode Film Distribution (Germania) și Lumière (Benelux), doi lideri de distribuție de filme și seriale TV în Europa. Portofoliul de clienți FilmChain include nume cu rezonanță precum Eurimages, German Film Fund și filme nominalizate la Oscar precum “Colectiv” și “Animal Kingdom”.

Druid

”Au beneficiat de o rundă semnificativă de finanțare și se bucură de aprecierea utilizatorilor săi.”

Începând cu anul 2019, DRUID a fost prima companie care a dat voce roboților RPA, adăugând abilități conversaționale pentru prima platformă de hiper-automatizare din lume prin alianța sa globală cu UiPath, liderul de piață în automatizarea proceselor robotizate de afaceri (RPA).

În prezent, DRUID oferă o platformă avansată pentru crearea de aplicații de business conversaționale bazate pe Inteligență Artificială, cu peste 175 de clienți din diverse industrii, în 25 de țări și în peste 60 de limbi. Efortul masiv de vânzări și suport se bazează pe un ecosistem în creștere de parteneri internaționali, care s-a extins cu 60%, ajungând la peste 160 de parteneri în 2022.

Ce faci Druid.ai?

De la lansarea sa din 2018, DRUID și-a propus să ofere cel mai prietenos mod de interacțiune cu tehnologia RPA, prin conversație, pentru a faciilita cea mai bună experiență clienților și angajaților din întreaga lume.

În prezent, compania oferă o platformă end-to-end pentru dezvoltarea de aplicații de business conversaționale bazate pe AI, cu scopul de crește productivitatea angajaților și pentru a livra o experiență totală către clienți, în cel mai intuitiv mod posibil.

Cyscale

”Un startup din Cluj care a avut o evoluție bună în ultimii ani și activează pe o piață care crește accelerat.”

Cyscale, dezvoltator de soluții software de protecție a datelor și aplicațiilor în cloud, a obținut în mai 2022 o finanțare de trei milioane de euro, runda de investiții urmând să fie utilizată pentru creșterea echipei, dezvoltarea produsului și a companiei la nivel internațional, în special pe piața din Marea Britanie.

Aceasta este cea de a treia rundă de finanțare obținută de Cyscale în doar trei ani de la lansare. Startup-ul și-a început procesul de accelerare cu Techcelerator, atragând suport și runde succesive de finanțare: 100.000 de euro în 2019 din partea GapMinder BV și 350.000 de euro prin SeedBlink în 2021 (GapMinder BV fiind lead investor). De altfel, dintre alumnii Techcelerator, Cyscale este start-upul cu cea mai amplă validare adusă în mai puțin de trei ani de către investitori internaționali unui startup accelerat.

Ce face Cyscale?

Cyscale este un startup care dezvoltă soluții software de protecție a datelor stocate în cloud și care realizează analize de risc a datelor. Soluția dispune de o arhitectură de tip microservicii; tehnologia construită poate fi ușor integrată în software-ul existent folosind APIs (application programming interface) standardizate. Practic, compania susține digitalizarea și ajută companiile care vor să migreze cu procesele în cloud să o facă în siguranță.

Cyscale s-a numărat și printre câștigătorii cohortei de Startups a acceleratorului BCR-InnovX în 2020, primind titlul de ”Best Technology Startup 2020” din partea Modex.