Lectură de 5 min

Trăim viitorul din filmul „Her”? În ce mod ne va afecta dezvoltarea AI-ului și a ChatGPT

Abonează-te pe  
OpenAI a prezentat noile îmbunătățiri ale ChatGPT și ce am văzut m-a făcut să mă întreb dacă trăim deja viitorul din filmul „Her”, dar și să mă gândesc la care va fi impactul unui astfel de AI asupra noastră, asupra muncii și asupra felului în care trăim.
Trăim viitorul din filmul „Her”? În ce mod ne va afecta dezvoltarea AI-ului și a ChatGPT

Acest text a fost publicat prima oară în newsletter

Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro

Abonează-te aici

Ce am văzut prezentat de OpenAi s-a simțit ca o inteligență artificială dintr-un film: Her, filmul SF al lui Spike Jonze din 2013 care a prevăzut corect un viitor în care relațiile cu inteligența artificială ar putea înlocui cu ușurință conexiunea umană. AI-ul din film are voicea lui Scarlett Johansson. Urmărind demo-ul ChatGPT am sesizat asemănarea remarcabilă cu vocea actriței.

Her este unul dintre filmele mele preferate. Viziunea asupra inteligenței artificiale este nuanțată, iar descrierea relației dintre om și mașinărie (AI) se înclină mai degrabă spre utopie decât spre scepticism. În acest film, un scriitor singuratic dezvoltă o relație improbabilă cu un sistem de operare conceput pentru a-i satisface toate nevoile.

Asistentul de inteligență artificială Samantha din Her nu este rău intenționat. Nu întoarce împotriva umanității. Nici măcar nu îi izolează pe oameni de restul societății; partenerii AI sunt atât de normalizați în viitorul imaginat de Jonze, încât nimeni nu clipește atunci când utilizatorul Samanthei, Theodore, o ia ca partener la o întâlnire.

Relația dintre Samatha (AI) și Theodore este una înduieșătoare și bine creionată. Să ai un AI companion care să te înțeleagă atât de bine, să fie tot timpul disponibil și care să fie capabil să te facă fericit este o fantezie atrăgătoare. Doar că relațiile AI din film sunt ușoare, desigur, dar și false. Samantha există pentru a se potrivi nevoilor lui Theodore; este o dinamică care îi permite să ia fără să dea, să primească asigurări constante că este înțeles fără să facă eforturi pentru a înțelege pe altcineva.

Spoilers! Abia după ce Samantha dispare din viața lui Theodore acesta se confruntă cu relațiile sale umane, care nu sunt perfecte, dar sunt reale. Îi scrie o scrisoare fostei sale soții. Se uită la un răsărit de soare cu vecinul său. Simple acte umane.

În exemplele video, chatbotul OpenAI are unele dintre caracteristicile lui Sam din film: glumește, chiar flirtează ușor, are un ton comic, o voce plăcută și pare un asistent cu care ai putea vorbi mult și bine.

O echipă de la Google DeepMind a publicat luna trecută un document de cercetare care explorează riscurile etice care pot apărea pe măsură ce asistenții de inteligență artificială devin mai capabili. Printre altele, cercetătorii avertizează că astfel de asistenți ar putea deveni foarte persuasivi și creează dependență.

Nu trebuie să ne îndreptăm spre acel viitor descris în film, chiar dacă ar putea fi atrăgător. Asistenții AI nu ar trebui să înlocuiască oamenii, ci doar să funcționeze ca unele care să ne ajute în viața de zi cu zi, dar și la serviciu. Nu vrem un viitor ca în Bladerunner sau ca cel din Ready, Player One.

Nu mai vreau să filozofez prea mult pe această temă și vreau să mă duc acum în zona mai practică și o să semnalez câteva moduri în care AI-ul și asistenții de tipul ChatGPT40 ne vor schimba modul în care trăim.

1. Traducerile și nevoia de a învăța limbi străine

Traducerile se vor schimba pentru totdeauna și în majoritatea cazurilor birourile de traduceri vor dispărea. Poate nu imediat, însă în viitorul apropiat. Un AI care va fi hrănit cu foarte multe date va fi capabil să învețe nuanțele unei limbi și să o adapteze. Să traduci o carte dintr-o limbă în alta va putea fi făcută foarte simplu. Deci îmi este clar că numărul traducătorilor va scădea deoarece această nevoie va fi satisfăcută de AI. Birourile de traduceri legalizate probabil vor rămâne în continuare, însă nu exclude ca ele să folosească AI pentru traduceri.

Traducerile în timp real vor elimina nevoia de a învăța o limbă străină. Vei putea să comunici cu orice om pe planetă și va trebui să cunoști o singură limba. Acțiunile Duolingo au scăzut și mai mult în urma anunțului și probabil vor trebui să regândească strategia. A învăța o limbă străină va avea în continuare beneficiile sale, însă va deveni o activitate de hobby, nu o necesitate.

2. Call center - interacțiunea cu clienții

Chatbots sunt deja folosiți de multe companii pentru interacțiunea cu clienții, însă mai mult în scris. Pe viitor aceștia vor prelua toate aceste responsabilități, inclusiv interacțiunea prin intermediul vocii. AI-ul va fi antrenat să răspundă la orice întrebare și va înțelege ce va fi întrebat atât în scris, cât și vorbit. Sigur, vor mai fi mici neclarități când vine vorba de accente. La companiile mari probabil vor fi în continuare și oameni în acest departament deoarece poate nu toți clienții vor reuși să se descurce cu chatbotul sau nu va avea o rezolvare la problema lor.

3. Asistent personal

Avem deja asistentul Google sau pe Siri, iar în viitor asistenții precum cei menționați la începutul articolului vor fi nelipsiți. Oamenii vor putea interacționa cu asistentul mai ales vocal și va putea să programeze întâlniri, să facă liste de cumpărături, să ia notițe, să facă rezumate la mailuri și așa mai departe. Mie mi-ar plăcea să se ocupe de toate lucrurile plictisitoare pe care trebuie să le fac: plată facturi, reminders, notițe și așa mai departe.

4. Ajutor pentru munci creative

Un AI poate genera deja imagini și cred că o va face și mai bine pe viitor. Indiferent că ai sau nu talent la desen sau animație, cred că în viitor oricare dintre noi va putea să facă o prezentare, o imagine ca și cum ar fi ieșit din mâinile unui artist. Mai pragmatic, un AI te va putea ajuta să faci prezentări foarte ușor: va genera imagini, grafice, modele de prezentare și așa mai departe. Vei putea crea chiar și clipuri video, animații.

Cu AI poți crea muzică, poți genera voci și așa mai departe. Recent ProFM a anunțat că are deja primul DJ AI de pe post.

5. Învățare

În demo-ul OpenAI vedem cum AI-ul ajută un adolescent cu o problemă de geometrie. Este clar că AI-ul poate să rezolve probleme de matematică chiar și acum, însă pe viitor va putea funcționa mai mult decât ca un izvor de răspunsuri, ci vor putea să-i îndrume pe copii către răspunsul corect precum un profesor.

6. Ajutor pentru persoanele cu dizabilități

Un astfel de AI va putea elimina bariere pentru persoanele cu dizabilități: va ajuta oamenii „să vadă”, „să audă”. Un AI va putea descrie unei persoane nevăzătoare ce este în jurul lui, ce vede pe un ecran de telefon, îi va descrie o imagine și așa mai departe.

Accesul la acest tip de tehnologie nu numai că permite persoanelor nevăzătoare să navigheze în lumea din jurul lor cu mai puține bariere, dar face posibilă și integrarea mai ușoară în situații sociale.

Hot Take/Mit:

Un AI nu va putea recrea creativitatea umană. Când am văzut primele mențiuni de AI în urmă cu câțiva ani nu credeam că un AI va putea recrea creativitatea umană, însă după ce am văzut în ultimul timp cred că ne amăgim zicând asta. În opinia mea, creativitatea umană răsare din îmbinarea unor elemente și potrivirea lor până când iese ceva bun. Un AI care are o bază de date foarte mare (și crește uimitor de repede în fiecare zi) poate crea poezii, poate face desene și poate scrie povești. Asta nu înseamnă că va înlocui oamenii în aceste domenii, ci doar că va putea fi folosită în ramuri creative, iar oamenii nu vor putea diferenția ceva creat de AI față de ceva creat de om.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: