În acest sens, operatorii și proprietarii de clădiri de birouri au început să prioritizeze crearea unor medii de lucru versatile și sănătoase, care să corespundă atât nevoilor de productivitate ale angajaților, dar și standardelor de sustenabilitate în vigoare.

Pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate, arăta un sondaj desfășurat de Genesis Property, compania dezvoltată de antreprenorul Liviu Tudor, în rândul a 1.307 de respondenți din toată țara. Mai mult, pentru 68% dintre angajați contează foarte mult acțiunile angajatorului în găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională, în special la nivel de spațiu și flexibilitate.

În termeni de beneficii pentru sustenabilitate pe care ar trebui să le aibă birourile, majoritatea respondenților dintr-un sondaj realizat în 2024 tot de compania Genesis Property, au menționat iluminatul interior și exterior cu tehnologie LED pentru consum eficient (51,7%), echipamentele și instalațiile de încălzire și răcire eficiente energetic (51%), importanța panourilor fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie (47%), precum și utilizarea senzorilor pentru monitorizarea și reducerea consumului de utilități (32,5%). De asemenea, puțin peste 20% dintre respondenți au subliniat importanța stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

„Net zero” trebuie să devină un obiectiv tangibil și pentru spațiile de birouri

Mai mult, pe agenda celor care gestionează spații de birou ocupă un loc tot mai important diminuarea impactului asupra mediului și chiar realizarea obiectivelor „Net Zero”, prin eliminarea sau compensarea emisiilor de gaze de seră.

Criza climatică reprezintă, fără îndoială, cea mai mare provocare cu care se confruntă umanitatea, iar implicațiile pentru sectorul imobiliar sunt semnificative. Mediul construit este locul în care ne petrecem peste 90% din timp, locuind, lucrând și bucurându-ne de timp liber în interiorul clădirilor. În același timp, sectorul imobiliar este o sursă importantă de locuri de muncă, clădirile reprezentând o pondere semnificativă a bogăției unei națiuni.

Când vine vorba de clădirile de birouri, specialiștii în sustenabilitate atrag atenția asupra faptului că atingerea obiectivului „Net Zero” presupune, în primul rând, crearea de spații eficiente energetic, care au surse de energie regenerabilă. Acest lucru devine tot mai important și pentru ocupanții spațiilor de birouri, fie chiriași care vor să-și atingă propriile obiective de sustenabilitate, fie angajați care lucrează acolo și își doresc un mediu sănătos, cu impact redus asupra mediului înconjurător.

Dincolo de a îndeplini criteriile de sustenabilitate, care sunt tot mai importante în contextul climatic actual, companiile trebuie să prioritizeze și bunăstarea angajaților lori, asigurându-le facilități de ultimă generație și acces la un mediu de lucru natural și durabil. În acest fel, companiile își pot atinge obiective de mediu, și astfel vor avea și o prezență cât mai mare la birou din partea angajaților, cât și o productivitate sporită în rândul acestora.

Privind către viitor, adoptarea modelelor de lucru flexibile și hibride remodelează utilizarea spațiilor de birouri, iar acreditările de sustenabilitate devin din ce în ce mai importante. Pe măsură ce angajații devin mai conștienți și îngrijorați cu privire la impactul asupra mediului înconjurător, cererea de spații de birou durabile crește. Astfel, adoptarea sustenabilității în spațiile de birouri nu numai că adresează conformitatea și eficiența, dar se aliniază și obiectivelor globale de mediu, marcând o evoluție necesară în industrie.