Am strâns din zecile de răspunsuri primite 3 cupluri care au răspuns detaliat și care sunt un tipar de comportament descoperit și la alții.

L-am provocat pe Corneliu Ionescu,Trainer și Coach Banometru.ro să analizeze aceste cupluri. Ce fac bine, ce pot face impecabil, care sunt obiceiurile care ar putea fi îmbunătățite.

Întâlnirea pe care am avut-o cu specialistul Banometru.ro vine în contextul în care ING Bank România și Banometru au lansat o campanie de sesiuni gratuite de coaching financiar pentru cupluri, unde specialiștii pot să sfătuiască oamenii despre cum să gândească un fond de urgență, unul de siguranță, cum să economisească sau cum să se pregătească pentru diferitele lor obiective de viață.

O astfel de sesiune de coaching financiar înseamnă analizarea veniturilor unui cuplu, cheltuielilor, datoriilor, pentru a se ajunge la obținerea de sfaturi privind realizarea unui fond de urgență, a unui fond de siguranță sau a folosirii unor metode de investiție potrivite gradului de risc dorit.

Urmărește clipul de mai sus pentru o abordare relaxată și fun a banilor în cuplu.

Iată cuplurile care sunt analizate de Corneliu Ionescu:

Cuplul #1 - Avem copil, dar conturile separate

Organizare: Probabil nu facem bine, nu economisim la comun pe termen lung sau mediu, suntem destul de separați, reușim să avem economii comune la obiective pe termen scurt, de genul vacanțe. Chiar și la copil unele cheltuieli se împart, altele le face fiecare după ce e nevoie sau spontan. Ce facem poate bine e să ne dăm libertate să fim stăpânii banilor noștri, dar asta poate e și în coloana cu nu facem bine, depinde cum te uiți.

Conturi: Avem conturi separate, avem un cont la mine unde economisim pentru vacanțe, fiecare pune aceeași sumă lunar.

Economisim prin: Conturi de economii și depozite. Nu am pus deoparte suficient ca să mergem spre coins sau bursă sau alte instrumente. Apartament secundar care produce pasiv prin chirie. Avem, individual și la comun. Undeva la 10% din venituri.

Credite: Avem unul care se achită acum singur prin chirie, luat înainte de căsătorie de unul din noi. Când l-am luat, o persoană a plătit costul creditului de casă, notar și a achitat mobila și electrocasnicele și renovarea, cealaltă persoană a achitat creditul lunar. Mașina o achită șoferul care conduce (avem doar un șofer în familie), iar cel care nu conduce a contribuit la avansul mașinii. In the end, e mașina soțului, el face ce vrea cu ea. Cardurile de credit sunt foarte mici, dacă e ceva de luat în rate preferăm ratele scurte de maximum 4 luni ca să nu ne îngropăm în datorii. Avem carduri de debit și 2 carduri de credit foarte mici.

Economii pentru copil: Deocamdată nu, dacă vom face mai mulți bani o să facem.

Cuplul #2 - Antreprenorul și Angajatul

Organizare: Fiecare cu banii lui. Eu sunt antreprenoare și țin casa, el salariat și susține restul cheltuielilor (mâncare, ieșiri în oraș, vacanțe - mai contribui și eu cu o parte din cheltuieli). Nu știu dacă facem bine sau nu. Nu cred că există ceva bun/rău general valabil.

Conturi: Fiecare are separat. Eu plătesc din firmă lucrurile care merg plătite din firmă, pe restul care nu sunt decontabile le susține el. Fiecare are depozite de economii. El a început partea de economisire.

Economisim prin: Statul acasă ne scutește de cumpărături precum mese în oraș și impulsive. Avem depozite de economii - întâi el, apoi și eu mi-am făcut din firmă. Eu sunt mai chibzuită la cheltuieli, pot merge în mall fără să cumpăr ceva (substanțial) dacă nu îmi place cu adevărat. Economisim când ne dau ai noștri mâncare gătită. El pune o dată la câteva luni bani într-un depozit, cam 1/3 din salariu sau mai mult. Eu, având majoritatea veniturilor în contul de firmă, nu am pus per se bani deoparte - însă îi accesez mai greu - pentru că trebuie să fiu atentă dacă sunt decontabili. De curând am descoperit că există depozite și pe contul de firmă - dar dobânzile sunt mai mici, iar la valută, sunt extrem de mici - 1 și ceva %

Credite: Eu am credit la casă înainte să ne cunoaștem. Eu plătesc casa mea în care locuim împreună, el urmează să achiziționeze o casă - pe care o plătește el. Probabil voi contribui și eu la cheltuielile casei lui în care urmează să ne mutăm.

Carduri și cheltuieli: Eu am card de debit, am avut de vacanță. El are card de debit, credit, de masă. Eu pe haine - am cumpărat suficiente și mi-am făcut garderoba, el pe comenzi de mâncare.

Cuplul #3 - În Oala Comună

Organizare: Avem un cont bancar comun în care intră salariile și din care facem plățile pentru toate nevoile/dorințele curente. Apoi, avem un spreadsheet detaliat în excel pe care îl completăm lunar și unde ținem evidența la toate conturile de economii, venituri, cheltuieli, investiții și alte active (din fericire, nu avem categoria cu datorii). Cred că această organizare ne permite să avem o imagine clară asupra banilor care intră și pleacă, ne ajută să înțelegem unde cheltuim prea mult și în ce putem investi mai mult, ceea ce ne și responsabilizează să facem cheltuieli raționale. De asemenea, ne ajută să putem estima pe o perioadă relativ mai lungă în timp ce ”bunuri” vom avea, dacă planificăm investiții majore. În același timp, nu reușim să ajungem să investim în mod constant, pentru a și înmulți acele economii.

Conturi: Avem un cont comun și fiecare și-a păstrat conturile de investiții dinainte de relație. Nu avem un cont de economii separat, dar pentru că avem un budget tracker, reușim să respectăm, totuși, rata de economisire.

Economisim prin: Avem un buget lunar pe care îl reevaluăm la câteva luni; Planificăm mesele și gătim acasă, cumpărături săptămânale cu listă făcută de acasă. Profităm de ofertele speciale/produse la reducere - ne organizăm meniul săptămânal în așa fel încât acele produse să fie consumate primele; Evităm cumpărăturile impulsive: cumpărăm haine online și păstrăm eticheta, ca să ne dăm un timp de gândire dacă chiar avem nevoie de acel obiect/haină; Cumpărăm second-hand (din fericire, aici poți găsi aproape orice la preț redus, inclusiv produse în stare foarte bună sau chiar noi cu etichetă); Mergem mult pe jos/bicicletă/transport public; Ne consultăm cu partenerul înainte de orice cheltuieli majore sau care se pot dovedi a fi inutile pe termen lung.

Economisim lunar cam 40-50% din venituri. În 2023, am economisit în total 51% din venituri. Nu avem copii încă, dar probabil vom urma aceleași principii ca până acum - produsele folosite pe termen scurt le cumpărăm în principal second-hand, cu condiția să fie în condiții foarte bune (haine, jucării, mobilier etc) și investim mai mult în produsele folosite pe termen lung; alocațiile și cadourile în bani sunt depuse într-un cont separat (posibil investiți).

Credite: Avem credit luat împreună pe care îl plătim din bugetul/contul comun.

Carduri și cheltuieli: Cheltuim mai mult pe experiențe (inclusiv mese în oraș la restaurante mai deosebite, dar păstrând o limită de buget) și cheltuim mai puțin pe haine.

Card de debit.