În prima zi a celei de-a treia ediții a summit-ului anual Elevate, Uber a dezvăluit noul concept de taxi aerian și a anunțat un nou oraș pilot Uber Air, alături de parteneriate care vor ajuta la lansarea primei rețele de aviație urbană.

Odată cu selectarea orașului Melbourne (Australia) ca primul oraș pilot Uber Air în afara SUA, compania își consolidează obiectivul de a începe testele de zbor din 2020, urmând ca activitatea comercială în acest sector să debuteze din 2023.

”Al treilea summit anual Uber Elevate a decolat din nou, pentru a arăta progresele făcute astfel încât Uber Air să facă parte din realitatea cotidiană din 2023. Rezervarea unui zbor prin simpla apăsare a unui buton e mult mai aproape decât credem, inclusiv apariția de noi heliporturi, noi modele de cabine de taxi aerian, noi modele de avioane și multe altele. Elevate este viziunea Uber de a muta ridesharing-ul în aer, cu taxiuri aeriene electrice care protejează mediul și, în același timp, sunt silențioase și sigure”, a declarat Eric Allison, șeful Uber Elevate.

Puteți urmări aici un video care cuprinde detalii despre conceptul Uber Air.

Uber nu va fabrica vehiculele, dar va lucra cu lideri din industrie pentru a realiza aeronave care să decoleze și să aterizeze 100% vertical (prin tehnologia eVTOL) și care vor folosi platforma Uber Air.

Câteva dintre anunțurile importante din prima zi a summit-ului includ:

  • Melbourne, Australia, primul oraș internațional Uber Air: Melbourne se va alătura orașelor Dallas și Los Angeles ca orașe pilot, cu teste de zbor programate pentru anul 2020 și planuri pentru operațiuni comerciale din 2023. Uber a mai anunțat că a încheiat parteneriate cu Macquarie, Telstra și Scentre Group, companii australiene de top, și că va lucra alături de parteneri cheie, inclusiv cu Aeroportul Melbourne, pentru a crea infrastructura și telecomunicațiile de care este nevoie pentru o rețea de aviație urbană de succes.
  • Un nou concept de taxi aerian pentru viitorul serviciu Uber Air: Împreună cu ZEO Studio și Bipolar Studio din cadrul Safran Cabin, Uber a dat posibilitatea pentru prima dată să fie experimentată cabina Uber Air. Modelul, expus în cadrul summit-ului, își propune să devină un standard larg acceptat pentru conducătorii vehiculelor de tip eVTOL. Materiale media photo si video aici.
  • Noile concepte de heliporturi care vor fi construite începând din 2023: Conceptele acestui an propun heliporturi conectate din punct de vedere al mobilității pentru lansarea serviciilor comerciale în Dallas, Los Angeles și Melbourne în 2023. Cele 16 tipuri de design propuse de 8 companii prestigioase de arhitectură includ structuri de parcări modernizate și construcții noi care să îndeplinească condițiile tehnice ale unui astfel de aeroport. Materiale media aici.
  • Noi parteneriate cu lideri în imobiliare și comunicații: alături de Hillwood, suntem bucuroși să anunțăm că Related Companies este noul nostru partener de dezvoltare care sprijină rețeaua Uber Air în Statele Unite. AT&T va lucra cu Uber pentru a explora felul în care conexiunile de tip LTE și 5G pot ajuta atât în inovațiile eVTOL, cât și la dezvoltarea dronelor pentru marfă.
  • Noi modele VTOL: În cadrul summit-ului au fost expuse modelele VTOL ale companiilor Aurora (o subsidiară Boeing), Pipistrel, Karem Aircraft, Bell și Jaunt, acesta din urmă fiind un nou partener.

Uber își propune să înceapă testele de zbor din 2020 și să facă ridesharing-ul aerian disponibil consumatorilor din 2023, începând cu orașele Dallas – Fort Worth și Los Angeles.

Uber a încheiat parteneriate cu câteva dintre cele mai experimentate companii producătoare de aeronave ca: Aurora Flight Services (o subsidiară Boeing), Pipistrel Aircraft, Embraer, Bell și Karem Aircraft.

De asemenea, Uber a încheiat și parteneriate pe zona de imobiliare cu Hillwood Properties. Compania a semnat două acorduri spațiale cu NASA: unul pentru dezvoltarea conceptelor de Management al Traficului fără Pilot și Sisteme Aeriene fără Pilot și un altul pentru explorarea de noi concepte și tehnologii pentru Mobilitate Aeriană Urbană.

Compania a semnat un acord de cooperare pentru Cercetare și Dezvoltare cu Comandamentul de Cercetare, Dezvoltare și Inginerie al Armatei SUA, laboratorul de cercetare al armatei urmând să asiste la dezvoltarea și testele Uber Air.

Toate acestea includ și o declarație inițială comună privind finanțarea unui fond comun de 1 milion de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei rotoarelor.