Automatizarea procesului permite instituțiilor arbitrale să promoveze adoptarea largă a arbitrajului prin medierea încheierii de convenții arbitrale cu costuri reduse.

Totodată, automatizarea le va permite organizațiilor să încheie acorduri de arbitraj de la distanță, sprijinind în același timp continuitatea activității pentru companii care au nevoie de servicii de arbitraj, precum și pentru centrele arbitrale, care își pot extinde activitățile în timp ce instanțele naționale operează sub restricții provocate de criză.

Robotul software sArb - Simplified Arbitration Reference Facility - a fost dezvoltat de către UiPath pentru Bucharest International Arbitration Court (BIAC), iar design-ul a fost realizat împreună cu firma de drept comercial și soluționare a litigiilor Consortium Legal.

sArb pune la dispoziția companiilor o facilitate pentru încheierea contractului bazat pe reguli clare, previzibil și complet transparent.

După ce inițiatorul depune o ofertă condiționată unilaterală pentru încheierea unei convenții arbitrale, prin intermediul unui proces integral automatizat, robotul software extrage datele relevante ale părților implicate și generează Convenția Arbitrală. Apoi, procesul colectează acordul părților prin DocuSign, printr-o procedură complet electronică și in condiții de securitate.

În același timp, robotul software oferă informații cheie despre BIAC și procesul sArb către cealaltă parte contractuala, trimițându-i comunicări automate. În cazul în aceasta este de acord cu propunerea și semnează în termenul propus, robotul informează toate părțile prin e-mail că s-a ajuns la un acord, iar procesul este marcat ca fiind complet.

Dacă nu se obține niciun răspuns în termenul specificat, nu va fi generat niciun acord, iar procesul este anulat de la sine.

Introducerea procesului complet automatizat de mediere instituționalizată va ajuta întreprinderile de pretutindeni să beneficieze de eliminarea fricțiunilor inutile care pot rezulta din negocierea directă al unui act adițional la contracte în curs de desfășurare.

Acționând ca terț mediator, BIAC promovează încrederea și facilitează adoptarea arbitrajului. Procesul de mediere digitală oferă companiilor afectate de restricțiile de mobilitate cauzate de criza de sănătate declanșată de COVID-19 un instrument la distanță robust și ușor de utilizat, care economisește timp și bani.

Beneficiile sunt proiectate să fie de lungă durată, ajutând la eficientizarea procesului și simplificând radical procesul de ajungere la un acord. Asta permite managerilor și juriștilor să încheie convenții arbitrale fără a angaja costuri excesive cu suportul extern specializat.

Mai mult, prin această inovație, BIAC poate facilita adoptarea arbitrajului de către părțile implicate în contracte in derulare pentru a rezolva eventualele dispute în viitor. Jucând un rol în relația dintre părți înainte de apariția oricăror dispute, BIAC poate sprijini creșterea ratei de adopție a Regulilor sale de arbitraj.

În contractele aflate în derulare, adoptarea arbitrajului poate ajuta la deblocarea instanțelor de drept comun, care, foarte probabil vor fi copleșite de numărul de litigii amânate în urma opririi activității cauzate de actuala criză globală.

Mai mult, roboții software precum sArb permit centrelor arbitrale să ofere servicii de mediere la scară și cu costuri mai mici decât procesele tradiționale de negociere. De aceea, BIAC se așteaptă să înregistreze economii semnificative în fiecare an.

“Istoric, instanțele de arbitraj au acționat drept alternative competitive la instanțele naționale, datorită flexibilității și capacității lor de adaptare rapidă la perturbări. Întrucât instanțele naționale de pretutindeni se străduiesc să găsească soluții pentru a evita să fie copleșite atunci când își vor reluare activitatea, introducerea unui proces mediat digital și accesibil de la distanță pentru acorduri arbitrale va oferi un sprijin mult necesar multor companii. Când am creat sArb, am dorit ca acesta să fie pregătit pentru automatizare de la stadiul de concepție. În acest sens, ne-am îndeplinit obiectivul de a permite companiilor să acceseze cu ușurință beneficiile arbitrajului, într-un mod care să le servească cel mai bine interesele”, spune Adrian Iordache, membru al Consiliului Administrativ al BIAC și Project Leader.

BIAC este un centru independent de arbitraj din România înființat sub auspiciile AmCham Romania.