Dr. Alexandru Tomescu, cercetător în științe computaționale la Universitatea din Helsinki, a primit un grant de 1.5 milioane de euro din partea European Research Council, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România pe pagina de Facebook.
Cercetătorul a primit acest grant pentru o tehnologie de analiză a datelor ADN, ce ar fi utilă în diagnosticul medical. Proiectul său, "Algoritmi siguri și compleți pentru bioinformatică (SAFEBIO)", va aduce contribuții semnificative în analiza datelor din secvențierea ADN.
“În știința computațională, de regulă abordarea este de a vizualiza și a analiza toate soluțiile posibile la o problemă, în speranța de a găsi printre ele pe cea corectă. Cu cât se lucrează însă cu mai multe date, cu atât această abordare devine mai puțin realistă. Datorită noului său grant ERC pentru cercetători debutanți, dr. Alexandru Tomescu, de la Universitatea din Helsinki, va fi în măsură să soluționeze această incertitudine. Ideea sa este să studieze acele părți ale unei soluții care sunt comune tuturor răspunsurilor la o problemă computațională. Teoretic, aceste soluții parțiale sunt „sigure”; conțin informații probabil corecte”, anunță European Research Council, conform edupedu.ro
Această abordare este deja folosită experimental, dar Tomescu va fi primul care o va aborda analitic. Se estimează că activitatea sa va fi utilă pentru analiza datelor din secvențierea ADN întrucât această tehnologie evoluează de la laborator la diagnostic medical.
Institutul european a oferit granturi de 621 de milioane de euro pentru 408 oameni de știință aflați la începutul unei cariere independente.
Dr. Tomescu a absolvit studii universitare în informatică la Universitatea din București și a obținut titlul de doctor la Universitatea din Udine, Italia.