Regenerarea urbană ne privește pe toți. Este un termen nu foarte popular și prea puțin sonor, dar impactul unui asemenea proces poate fi semnificativ. Orașe mari din întreaga lume au avut de câștigat de pe urma readucerii la viață a unor platforme industriale părăsite sau a clădirilor cu valoare istorică.
Barcelona este cel mai bun exemplu de regenerare urbană din Europa, iar la noi avem câteva exemple mai mici, unde eforturile autorităților dar și ale unor reprezentanți din mediul privat au schimbat fața unor comunități importante, printre acestea numărându-se: Iași, Oradea, Cluj sau Alba-Iulia. Din păcate, Bucureștiul, deși are unele exemple unde regenerarea urbană a funcționat și care au adus un plus imediat în zonele unde au fost dezvoltate unele proiecte importante, încă suferă la acest capitol.
Încă sunt zone care pot fi dezvoltate în Capitală, dar și în alte orașe importante din țară. De la terenurile unor unități de producție dezafectate, pe care pot fi dezvoltate centre comerciale, ansambluri rezidențiale, clădiri de birouri și multe altele, până la clădiri cu valoare istorică și arhitecturală, care pot transforma unele orașe în destinații de turism atractive.
Așa cum a dovedit-o deja, atât în străinătate, cât și în afară, regenerarea urbană are un impact semnificativ atât în bugetele locale, cât și cele naționale. Proiectele de tip brownfield, care s-au ridicat pe fostele platforme industriale sau în zonele ajunse în paragină, aduc bani în plus la bugetele locale, generează locuri de muncă și îmbunătățesc viața comunităților din care fac parte. Îmbunătățirile aduse clădirilor istorice și care au o arhitectură aparte pot crește atractivitatea unor destinații din punct de vedere turistic, iar fluxul de turiști generează venituri suplimentare, atât la nivel local, cât și național.
În cadrul dezbaterilor, vom discuta despre aceste teme și despre potențialul regenerării urbane alături de specialiști cu experiență în domeniu, care au creat și/sau administrează active care au luat naștere în urma unor proiecte de regenerare urbană. Cei de la Iulius ne vor vorbi despre cum au transformat centrul Iașiului, Apex Alliance și Cumulus despre cel mai recent proiect de regenerare urbană al lor, hotelul Marmorosch din centrul Capitalei, iar Hagag ne va povesti despre proiectele lor de pe Calea Victoriei, printre care se află și Palatul Știrbei.
Pentru a urmări discuțiile din cadrul evenimentului vă puteți înscrie GRATUIT AICI.
Printre invitații noștri se vor afla: Corina Stanciu, Managing Partner – Toff Dominium, Ivona Amariței, Senior Partner – Cumulus; Claudia Stan, Cluster Director of Sales - Apex Alliance; Anna Cohen, Head of Marketing – Hagag Development Europe; Gruia Bădescu, designer urban.