Sunt câțiva ani buni de când Cuba a intrat pe lista destinațiilor pe care îmi doream neapărat să le văd. Am fost mereu fascinată de acele mașini americane din anii ’50, emblematice atât pentru Havana cât și pentru restul întregii țări, de muzica ritmată care se aude la fiecare colț de stradă și de clădirile coloniale colorate care dau impresia că timpul s-a oprit în loc acum câțiva zeci de ani.

“Orice este posibil în Havana”, scria autorul britanic Graham Greene, chiar și să te îndrăgostești iremediabil de alei pline de viață, de oameni veseli și zâmbitori, de muzică, de trabucuri și de rom, mult rom.

Havana mea miroase a fum de Cohibas și a mentă verde, e dulce ca trestia de zahăr, e arsă de soare și scăldată de apele oceanului. Havana mea a rămas încremenită în istorie, desprinsă parcă dintr-un film cu gangsteri, are clădiri colorate - de pe a căror fațadă câte un Che și un Fidel ne amintesc de visul cubanezilor de a-și lua destinul în propriile mâini și de a fi liberi (ce ironie a sorții!) - și muzee auto în aer liber, la fiecare pas muzica cântăreților de pe strada sau din baruri împletindu-se cu huruitul vechilor motoare de Cadillac sau Chevrolet.

Havana mea este bătrână, dar tresare de fiecare dată când aude o chitară căreia îi ține isonul un guiro sau o pereche de maracas. Havana mea dansează și bea rom, mult rom.

O vizită în Havana nu poate fi făcută fără a vedea monumentele coloniale, catedralele, casele colorate din centrul vechi sau piețele pline de terase, magazine cu tablouri sau vânzători ambulanți.

Havana la pas

Am încercat să descoperim frumusețile arhitecturale ale orașului și să absorbim cât mai mult din cultura Havanei într-o scurtă incursiune, la pas, pe străduțele sale. Iată ce am descoperit și ce, credem noi, că nu ar trebui să ratați odată ajunși în orașul care a dat lumii întregi salsa, mambo, romul Havana și trabucurile Cohiba. Pregătiți-vă să lăsați toate grijile deoparte și să vă bucurați de câteva zile în care vă puteți reîncărca bateriile și poate chiar să găsiți idei inedite pentru business-ul vostru.

Habana Vieja – centrul vechi al Havanei este de neratat. Vei descoperi clădiri colorate, terase animate de muzică, cele mai importante muzee ale orașului, catedrale și piațete din mijlocul cărora se ridică palmieri. Ia-o la pas pe străzi, vezi clădiirile și pregătește-te să fii cucerit pentru totdeauna. În Habana Vieja vei da peste Plaza de San Francisco – peste drum de portul din Havana, piața găzduiește Mănăstirea lui San Francisco de Asisi (secolul 18), Lonja del Comercio (1909) și clădirea vămii, precum și Fuente de los Leones (fântână sculptată în 1836 de artistul Italian Giuseppe Gaggigi).

Nu ratați Plaza de la Catedral care și-a luat numele de la Iglesia de la Compania de Jesus, devenită catedrală. Odată ajunși în piață aruncați un ochi și pe la Casa del Conda de Casa Bayona (1720), Casa de Don Luis Chacon (cea mai veche reședință din zonă, care găzduiește azi Muzeul de Artă Colonială), Casa de Lombillo, Casa de Marques de Arcos, Casa del Marques de Aguas Claras (în prezent acolo funcționează restaurantul El Patio) sau Casa de los Condes de Penalver, toate construite pe marginile pieței.

Plaza de la Revolution – Piața Revoluției găzduiește sediile celor mai importante ministere din Cuba, precum și memorialul Jose Marti, eroul național al Cubei. Tot aici este și una dintre imaginile emblematice ale Havanei - Che Guevara, pe fațada Ministerului de Interne, cu la fel de celebrul slogan “Hasta la Victoria Siempre”. Nu rata posibilitatea de a face un selfie cu el!

Cementerio de Cristóbal Colón – denumit în cinstea lui Cristofor Columb, cimitirul Colon este unul dintre cele mai importante din America Latină și din lume, datorită însemnătății arhitecurale și istorice. A fost fondat în 1876, în prezent fiind peste 500 de mauzolee și capele importante ce se desfășoară pe cele 57 de hectare ale acestuia. Este interesant dacă vrei să ai și o altfel de experiență.

La Bodeguita del Medio & El Floriditadouă dintre celebrele baruri ale Havanei, frecventate de Hemmingway sau Pablo Neruda (printre alții), sunt pline ochi de turiști care vor să vadă o bucățică de istorie. Puteți să le bifați pentru a vă aminti de ele, însă ca să savurați în liniște un mojito, o bere la halbă sau să gustați din bucatele cubaneze, vă recomand să încercați Café del Oriente, restaurantul hotelului Melia Habana, El Mercurio, Factoria Plaza Vieja.

Hotel Ambos Mundos - acest hotel de prin anii ’20 și-a căpătat faima după ce Ernest Hemingway a spus despre el că “este un loc perfect pentru a scrie”. Scriitorul a stat aici până în anii ’30 (a scris, printre altele, și câteva capitole din For Whom The Bell Tolls), însă și acum camera sa, nr.511 este păstrată ca un fel de mini muzeu. Hotelul încă păstrează liftul original.

Capitolio Nacional de Cuba – este una dintre cele mai notabile clădiri ale orașului și ale țării, amintind de clădirea capitoliului din Washington DC. Construcția sa, ca și palat prezidențial, a început în 1910. Domnul (62 metri) a fost cândva cel mai înalt punct din oraș, cubanezii lâudându-se mereu că este cu un metru mai înalt decât cel din Washington. În prezent, Capitoliul este în curs de renovare, lucrările fiind estimate a se finaliza abia prin 2029, iar accesul vizitatorilor nu este permis. Asta nu vă poate opri să-l admirați pe afară și să faceți un selfie memorabil. Mai ales că lângă el se află o altă clădire emblematică – Gran Teatro de La Habana.

Edificio Bacardiprimul exponent al art deco din Havana a aparținut lui Emilio Bacardi și a funcționat ca sediu al celebrului producător de rom. De acolo vă puteți cumpăra sticlele suvenir care conțin prețiosul lichid pentru a vă bucura și la întoarcerea acasă de câteva pahare de Cuba Libre.

Admirați mașinile clasice pe bulevarde și închiriați una pentru o plimbare de neuitat – ar fi păcat să ajungeți în Havana și să nu dați o tură cu celebrele mașini clasice colorate (la fel ca și clădirile), un alt simbol al Havanei și, de fapt, al întregii țări. E suficient și doar să le admirați și să le fotografiați pe străzi, deoarece le veți vedea cam la orice pas. Cele destinate turiștilor sunt bine întreținute, însă și dacă aruncați un ochi pe bulevarde sau pe străzile lăturalnice le veți vedea conduse de localnici, chiar dacă acestea și-au pierdut puțin din strălucire.

El Malecon - nu ratați o plimbare pe unul dintre cele mai celebre bulevarde din Havana. Malecon se întinde de-a lungul coastei de nord a orașului și veți vedea cum este plin aproape în fiecare moment al zilei de localnici ieșiți la plimbare, să danseze sau să pescuiască, dar și de turiști.

Havana mai are o multitudine de alte clădiri, parcuri, monumente, biserici vechi, hoteluri și restaurante de oferit. Noi v-am prezentat doar o mică parte din ele și din ce am văzut plimbându-ne, la pas, prin oraș, însoțiți doar de o hartă. Mergeți pe străzile mai puțin umblate de turiști (fără teamă, poliția este prezentă la fiecare intersecție) și veți descoperi cum trăiesc localnicii, veți vedea acele vechi alimentare atât de cunoscute nouă, de la parterul clădirilor colorate. Pentru că în Cuba, culorile, muzica și voia bună ascund durerea atâtor ani în care cubanezii au fost prizonieri pe propria insulă. Iar ei nu au uitat niciodată că “La vida es un carnaval”.