Dacă în anii trecuți ecosistemul de startup-uri a crescut la extreme, aici incluzând investițiile în UiPath, care au pus România mai bine pe harta startup-urilor, 2020 a fost un an de consolidare, de investiții de mici dimensiuni, așa-numitele seed sau pre-seed, care formează baza pentru o generație de startup-uri ce urmează să crească în 2021, 2022 și 2023.

Chiar dacă anul trecut a fost unul plin de incertitudini, ele nu s-au resimțit pentru piața de investiții. După o perioadă scurtă de inactivitate la începutul pandemiei (martie/aprilie), fondurile de investiții și investitorii au început să direcționeze tot mai mult capital către zona de startup-uri.

Conform raportului „Romanian Venture Report”, publicat de How to Web, au avut loc 58 de investiții în valoare de €30,39 milioane, acestea reprezentând o creștere de 6% a volumul de investiții și de 51% a numărului de tranzacții față de 2019.

Am discutat cu Bogdan Iordache la finalul săptămânii trecut pentru o perspectivă mai detaliată asupra ecosistemului. Poți urmări interviul în video-ul de mai sus.

2020 - un an al multor investiții de viitor

2020 a fost un an în care fonduri precum Early Game Ventures, Gapminder sau platforme cum au fost Seedblink au adus numeroase investiții de tip seed sau pre-seed, adică cele de la început de drum. Au fost puține tranzacții de tip Series A, care sunt și mai mari și vin să confirme evoluția unui startup.

„Dacă ne uităm pe tranzacțiile pe care le avem în raport a existat un astfel de moment în 2018, atunci când au început să investească noile fonduri de seed. Și practic erau o grămadă de proiecte în piață care nu aveau de unde să atragă capital și brusc volumul de tranzacții a crescut. 2019 a fost cam la fel, 2020 e un moment în care s-a investit semnificativ mai mult în tranzacții de seed, pre-seed, asta înseamnă în primele etape de dezvoltare a companiilor”, a spus Bogdan Iordache.

„Foarte puține runde de follow up, investiții în companii care ridicaseră deja finanțare, comparativ cu anii anteriori. Asta înseamnă că suntem într-un moment în care startup-urile din România creează mai multă încredere investitorilor și există mai mult capital în piață disponbil și investește activ, ceea ce generează un număr mai mare de companii active care au bani, se dezvoltă, fac produse, câștigă clienți. Un nou val de companii care apare se formează acum și care începând cu 2021-2022 vor începe să ridice și runde suplimentare și vor duce ecosistemul local la o etapă nouă”, a mai explicat fondatorul How to Web.

„Early Game și Gapminder și-au păstrat ritmul de investiții, ceea ce este bun într-un an de criză. Avem Seedblink, care este una dintre proaspete vești ale lui 2020 și care a facilitat o mulțime de tranzacții. În afară de asta, ce am observat, este o profesionalizare a grupurilor de angel investors. Sunt mult mai activi, și prin Seedblink, dar și prin angel networks cum ar fi TechAngels sau Transylvania Angel Network sau Growceanu din Timișoara. Și asta e foarte bine”, a mai spus reprezentantul How to Web.

Mai mulți investitori, mai mare apetit de risc în proiectele „greu de înțeles”

Faptul că sunt mai mulți investitori e un avantaj pentru proiectele complexe care, uneori, nu reușeau să atragă investitorii individual, poate din cauza lipsei fondurilor, poate din cauza riscului prea mare sau a faptului că investitorul nu înțelegea destul de bine piața.

„E bine că sunt mai multe păreri despre același proiect. Nu e vorba doar că sunt mai mulți bani în piață. În venture, nu există o bilă magică prin care să te uiți și să vezi dacă un proiect va reuși sau nu. Există un risc clar. Și atunci sunt uneori proiectele cele mai ciudate, care pot să genereze cele mai multe câștiguri, au nevoie de mai multe puncte de vedere. Înțelepciunea populară va zice că proiectul nu e de investit și din 10 oameni 9 îl vor refuza, dar unul va vedea potențialul. E vorba de a avea păreri diferite și cred că ăsta e un lucru foarte pozitiv pentru 2020”, spune Bogdan Iordache.

2021, 2022 vor veni cu investiții mai mari

Bogdan Iordache consideră că 2020 poate să fie pur și simplu un moment. Poate să fie un moment în care avem puține companii care în 2020 au fost pregătite Series A Rounds.

„Nu cred că e o problemă. Dacă ai avea 3 ani la rând în care să nu ai investiții Series A, ai avea o problemă. E un moment în care am avut un an turbulent și în care investițiile curente s-au concentrat pe companiile existente. Dar sunt sigur că-n 2021 vom avea o serie de Series A, poate Series B spectaculoase în România. Avem companii care au primit investiție, care se dezvoltă foarte bine, nu există niciun motiv pentru care nu ar atrage capital. Sutn foarte încrezător că cel puțin companiile investite în ultimii 2 ani sunt câțiva big winners pe care îi vom vedea dezvoltându-se în perioada următoare”, spune Iordache.

Criza sanitară din perspectiva startup-urilor

„Criza asta e o criză sanitară, nu una economică. Și criza sanitară pentru tehnologie a fost un factor de accelerare, nu a fost un motiv de stagnare sau de regres. Au fost anumite verticale care au fost afectate care au legătură cu turismul, cu restaurante. Investitorii în martie-aprilie și-au ținut cărțile la piept pentru a vedea ce se întâmplă, pentru că exista posibiliatatea ca totul să se transforme într-o criză economică. Și atunci îți trebuia extra capital ca să investești în companiile deja existente și să le duci către următorul punct”, crede Bogdan Iordache.

El consideră că odată ce lucrul acesta a fost limpede, și anume că nu va exista o criză economică majoră și imediată, iar tehnologia e un pariu bun, „investitorii și-au reluat cursul de investiții. E un trend care nu e doar în România. Dacă te uiți pe bursa americană, sunt niște multipli enormi. Vom vedea rezultatele lui 2020 pentru startup-urile românești într-un an doi, când companiile acestea vor începe să ridice mai mulți bani, în mai multe runde”, spune fondatorul How to Web.

Acceleratoare în 2020 în lumea pandemică

De asemenea, un alt element diferit a fost că acceleratoarele de startup-uri s-au mutat online, iar asta a putut deschide oportunități noi pentru companii care altfel poate nu s-ar fi mutat Silicon Valley sau altă țară pentru a se duce la un accelerator.

„Terenul s-a echilibrat. Poți ajunge de oriunde într-un accelerator sau să te conectezi cu un investitor cu șanse mai bune. Ai șanse mai bune, pentru că mental București sau New York nu mai înseamnă neapărat mare lucru. Mai sunt bariere culturale care sunt interente”, spune Bogdan Iordache.

Cu toate acestea, ultimul an a afectat interacțiunea și intimitatea. „Pe de altă parte, această digitalizare afecteaz profunzimea relațiilor pe care oamenii le construiesc. Nu cred că este ceva extraordinar de detrimental pentru business-ul de startup-uri, pentru că atunci când iei o rundă de investiții e o relație profesională. E o distanță acolo pe care unii poate ar parcurge-o mai ușor dacă ar fi fizic unii lângă alții”, a spus Bogdan Iordache.

„Pentru noi România, pentru noi București, dă cu mult mai mult pe plus decât cu minus. Dacă ești în New York, poate că e un pic pe minus, pentru că brusc concurența ta a crescut mult și tu ți-ai pierdut cu avantajul de a te întâlni cu investitorii live, la o cafea”, crede specialistul din ecosistemul românesc.

Viitorul pentru How to Web

2020 a însemnat un an complicat pentru How to Web. Cea mai mare conferință dedicată startup-urilor din România a fost amânată, iar planurile au fost date peste cap.

„2020 a fost un an în care am muncit cum nu am muncit nici când aveam 20 de ani. Nu am crezut că mai pot. Nu ne pregătim să facem conferința de anul ăsta. Toți colegii din zona de events, trebuie să ia decizii în funcție de constrângerile fiecăruia, eu cred că noi nu putem face bine un eveniment online sau un eveniment hibrid”, spune Bogdan Iordache.

Dar au în pregătire mai multe lucruri pentru anul acesta, un an în care nu vor organiza conferința, indiferent de situația din țară.

„În 2020 am încercat extrem de multe lucruri, efectiv nu-mi vine să cred că am trecut prin atâtea și am constatat că sunt două lucruri care funcționează bine pentru noi. Programele de startups, care sunt un fel de specialitatea noastră de multă vreme, am făcut în 2011 primul Startup Spotlight și eram primul program de startups asociat unei conferințe din Europa. Al doilea lucru va fi workshop-ul online pentru startup-uri. Vom face în continuare Startup Spotlight și vom lansa un nou program de startup-uri probabil în luna martie, la care lucrăm deja din noiembrie și care credem că va fi ceva super mișto”, a încheiat Bogdan Iordache.