Desigur, vorbim de un purificator de aer, becuri inteligente, dar și de un router care face toate aceste lucruri posibile.

Pentru mine viteza la internet este foarte importantă. De aceea și routerul trebuie să fie unul la înălțime, iar bestia aceasta de la Xiaomi. La propriu, uitați-vă și voi cum arată. Zici că acum a ieșit dintr-un dungeon din Diablo 4. Aceasta este un router de gaming pe numele său AX9000 Iar cel face interesant pentru mine și pentru smart home este faptul că are trei benzi de Wi-Fi pentru toate nevoile tale. Ale deja cunoscutele benzi de 2,4 Ghz și de 5 Ghz, dar și una de 5Ghz pe care o numesc ei de gaming.

Deci am o bandă pentru produse smart și pentru cele care necesită un semnal mai bun, dar nu au nevoie de viteze mari - prize smart, becuri etc. O bandă de 5 GHz pentru entertainment precum televizoare, telefoane și tablete, unde am nevoie de viteze mari ca să descarc repede și să se încarce conținutul 4K, apoi o bandă de 5 GHz pentru gaming pe PS5, Steam Deck și laptop pentru sesiune de joacă fără întreruperi și descărcări foarte rapide.

O altă chestie mișto la acest router este faptul că are un port ethernet de 2,5 Gbps, deci aș putea accesa viteze mai mari odată ce aș face un upgrade la fibra optică. În acest moment, maximum este de 1 Gbps pentru mine, însă Digi promite că vine cu 2,5 și chiar cu 10 Gbps.

Un alt element interesant este că are multă memorie de 1GB și poate susține o conexiune simultană până la 248 de dispozitive. În realitate probabil nu ai mai mult de 50 de dispozitive care s-ar conecta la internet, dar să zicem că e bine să fie acolo.

De ce este așa mare? Pentru că are un procesor foarte performant cu patru nuclee, nu vreau să vă plictisesc cu specificații, dar are și răcire activă. Ca să nu o mai lungesc. Acest router satisface nevoile mele de smart home, indiferent că este vorba de gaming fără lag sau produse smart automatizate.

Următorul produs pe care vreau să vi-l prezint este acest purificator Xiaomi. Din păcate, Bucureștiul nu este un oraș cu un aer prea curat. Indicatorii de calitatea aerului din București sunt aproape tot timpul roșii, ce indică valori mai mari decât cele recomandate. Asta înseamnă că nici în interiorul locuințelor nu avem un aer prea curat. Aici te poate ajuta un purificator de aer. Cum îi spune și numele acesta purifică aerul și elimină mirosurile neplăcute, fumul și alte particule poluante.

Acesta este purificatorul Xiaomi Purifier 4 Pro, dar nu este primul și singurul pe care-l am. Am unul mai vechi, cumpărat în urmă cu câțiva ani. Acum că m-am mutat din garsonieră într-o locuință mai mare, am simțit nevoie pentru un alt purificator care este mai performant și care poate acoperi o suprafață mai mare.

Mă întrebă multe lume, dacă chiar funcționează un purificator, dacă are efect. Eu nu sufăr de alergi, deci nu aș putea spune dacă te ajută în privința asta, însă sigur te scapă de mirosuri, de fum și simt că respir un aer mai curat. În blocul acesta se gătește și se gătește mult și cu prăjeală și de multe ori ajunge și la mine, fără să-mi doresc asta. Atunci pornesc purificatoarele la maximum timp de 10-20 de minute și tot aerul din casă s-a schimbat.

Un alt lucru pe care-l pot afirma cu siguranță, după utilizarea îndelungată a astfel de dispozitive este faptul că te mai scapă de praf și când am curățat filtrele am văzut un strat gros de praf. Eu consider că un purificator într-o casă nu strică. Eu îl țin pe cel mare, în principal, în zona sufragerie și hol, iar pe cel mic în dormitor pe care-l pornesc noaptea. E util să vezi și temperatura și nivelul de umiditate din aer din locuință.

Tot pentru starea de bine mai folosesc un alt aparat Xiaomi pe care, tot așa, îl am de vreo 2 ani, însă îl folosesc mai rar este acest umidificator. Scopul lui este să crească umiditatea din aer. Dacă te-ai trezit vreodată noaptea cu gâtul uscat, dacă simți că te mănâncă pielea s-ar putea să ai un aer prea uscat în locuință. Atât purificatorul, cât și umidificatorul au senzori care indică nivelul de umiditate din aer, iar acesta ar trebui să stea în jurul a 50% pentru o stare de bine.

Eu îl folosesc în special iarna deoarece atunci este aerul mai uscat este nevoie de el. De menționat este că nu le folosesc în același timp deoarece purificatoarele Xiaomi, nu știu dacă și altele, detectează particulele de aer încărcate de umiditate și încearcă din răsputeri să curețe aerul. Astfel funcționează ambele la maximum și ai un haos în casă. De aceea, eu le folosesc pe rând: dacă văd că am un aer uscat pornesc umidificatorul. Dacă umiditatea este la un nivel satisfăcător las purificatorul să meargă.

Înainte să închei acest video o să vorbesc pe scurt și despre soluții de iluminat. Cu toții știm că la starea de bine contribuie și lumina și felul în care iluminezi o încăpere. În primul rând, în toate camerele am becuri cu lumină caldă și destul de difuză. Doar în băi am becuri cu lumină rece și puternică. De asemenea, am becuri inteligente de la Philips Hue pe care le activezi folosind aplicația sau printr-o comandă către asistentul Google.

De exemplu, în birou pornesc această lumină a lampadarului în jur de 5 pm pe timp de iarnă atunci când se mai întunecă afară, dar nu vreau o lumină foarte puternică. De asemenea, folosesc becul și lumina în diferite moduri: fie că vreau să mă relaxez sau poate vreau să mp concentrez mai bine pe ce am de făcut și aleg lumină rece sau colorată pentru când filmez sau când vreau un anumit look.

Un alt produs de iluminat smart pe care-l am și care-mi place foarte mult este această lampă de birou de la Xiaomi pe care eu o folosesc în două locuri. Atunci când filmez astfel de clipuri video o las în fundal pentru că arată foarte cool, însă în mod normal o pun în bucătărie ca un fel de lumină de veche, pe intensitate mică ca să nu mai aprind becul tot timpul când intru. Poți comuta de la lumină caldă, la rece, la colorată, fie prin atingeri, fie prin aplicație. Poți să o pornești de la distanță sau să programezi diferite scenarii. Mi se pare foarte utilă și în camera copilul fix pe post de lampă de veghe deoarece oferă o lumină difuză.

De asemenea, intenționez să cumpăr becuri și senzori de mișcare de la IKEA și să ii pun în băi astfel încât să nu mai aprind lumina de fiecare dată când intru sau să uit să o sting.

Am ajuns și la final cu acest al doilea episod din serie. Rămâneți pe start-up.ro pentru noutăți din lumea tehnologiei și alte episoade din această serie.