La IFA 2022 Samsung s-a concentrat pe dezvoltarea ideii de casă inteligentă, conectată, prin prezentarea noii game de dispozitive electrocasnice Bespoke, care includ mașini de spălat cu uscător, frigidere, bucătării smart, aparate pentru aer de calitate. Iar standul Samsung a fost gândit ca un oraș inteligent care te putea trece prin toate scenariile în care ai putea să te găsești, cu diferite camere unde puteai să înțelegi mai bine cum arată viitorul.

Și dacă acum ceva ani casa smart părea un lucru inventiv, dar îndepărtat, astăzi e aici. Iar la Berlin, la IFA, am reușit să văd la Samsung mai cu precizie cum ar arăta o bucătărie smart, o sufragerie, o cameră de gaming și nu numai. La finalul acestor rânduri, aș vrea să-ți imaginezi ceea ce producătorul sud-coreean a adus la IFA 2022 ca un viitor posibil. E o incursiune printr-o casă care nu e a familiei Jetson.

Totul se concentrează în jurul ecosistemului Samsung SmartThings. Acesta îți permite să controlezi dispozitive electronice și electrocasnice din aplicație și devine din ce în ce mai deschis, pentru că Samsung a realizat că un ecosistem se construiește având mai multe branduri, din acest motiv vei vedea din ce în ce mai multe dispozitive de la alte firme pe care le vei putea controla cu această aplicație.

Ca să explic ecosistemul de dispozitive inteligente și cum te pot ajuta, vom trece prin toate camerele, ca printr-un tur virtual.

Bucătărie și baie

Cum ar fi să primești notificări de la frigiderul tău că alimentele se apropie de data de expirare? Sau sugestii pentru gătit. Să știi atunci când ești la muncă faptul că mașina de spălat poate fi pornită de la distanță, iar ciclurile sunt setate automat de inteligența artificială. Iar toate aceste lucruri să consume și mai puțină energie.

Aceasta este viziunea bucătăriei și băii inteligente de la Samsung, construite în jurul mașinilor de spălat, a uscătoarelor și a frigiderelor din gama Bespoke.

Mașinile de spălat anunțate de către Samsung sunt dotate cu SmartThings Energy AI, iar inteligența artificială setează ciclurile de spălare pentru un consum redus, rezultatul fiind cu 30% mai puțină energie electrică folosită la spălare. De asemenea, mașina poate folosi un sistem numit Eco Bubble prin care spală la temperaturi mai mici, ceea ce consumă cu 70% mai puțină energie folosită pentru încălzirea apei. Poți controla acest lucru din aplicație prin AI Energy Mode. Care funcționează ca pe un telefon atunci când nu vrei să consumi atât de multă baterie. Dispozitivul funcționează la fel de bine, doar că e optimizat mai bine decât ai putea să o faci tu.

Direcția sustenablității este importantă, pentru că nu putem face economie în a ne spăla hainele, dar putem să o facem mai smart. Cu ajutorul inteligenței artificiale din dispozitivele Bespoke, dar și prin faptul că putem controla totul de la distanță, atât mașina, cât și uscătorul. Ce ne mai rămâne de făcut e să le împăturim, deși viitorul în care am avea un robot care să facă acest lucru nu este departe.

Iar dacă am trecut din baie în bucătărie, aici posibilitățile din 2022 aduse de către Samsung și ele foarte interesante. Frigiderele Bespoke sunt deja o prezență tradițională pe piață și oferă posibilitatea personalizării, atât a dimensiunilor, cât și a panourilor, pentru ca bucătăria să nu arate ca un loc simplu, ci ca acel loc unde te bucuri. Și nu ține doar de aspect, ci de sustenabilitate. Panourile interschimbabile îți permit să ai un frigider nou atunci când vrei sau panourile s-au zgâriat. În plus, Samsung a anunțat la IFA și că oferă 20 de ani garanție pentru părți din frigider cum ar fi motorul sau rotorul, ceea ce duce la un ciclu de viață extins.

Așa cum menționau reprezentanții Samsung în conferința de la IFA 2022, „casele noastre nu sunt doar pentru locuit și dormit, ci au devenit adevărate sanctuare”.

Pe lângă frigiderele din gama Bespoke, Samsung oferă și hote inteligente, plite smart, dar și cuptoare. Cuptoarele din seria Bespoke prezentate de Samsung la IFA au tehnologii noi care să te ajute să gătești. Fie că vorbim de setări deja stabilite pentru fiecare mâncare, conectivitate cu frigiderul pentru a ști ce ingrediente ai la dispoziție, dar și tehnologii inovatoare pentru a găti cu abur sau în mod automatizat. Iar dacă ești pasionat de creare de conținut, poți să filmezi înăuntrul cuptorului pentru un timelapse care să te facă popular pe YouTube și TikTok.

Toate dispozitivele acestea sunt conectate la ecosistemul SmartThings și pot fi integrate cu aplicația de pe telefon pentru a fi pornite și monitorizate. De exemplu, pe un televizor Samsung Smart TV poți vedea ceea ce ai în frigider înainte de a te hotărî, poți vedea statistici legate de consum și multe altele.

Sufrageria inteligentă e centrul lumii

Sufrageria reprezintă cu adevărat locul unde ne întâlnim. Pandemia ne-a făcut să muncim din camere, iar seara ne puteam vedea cu adevărat cu toată familia în sufragerie, în jurul unui serial, al televizorului sau ascultând muzică. Lucrurile inteligente au intrat prima oară în sufragerie odată cu televizoarele. Au urmat apoi becurile, asistenții virtuali și altele.

La IFA 2022 Samsung a arătat cu adevărat cum arată viziunea pentru o sufragerie conectată care nu mai este doar un vis. Și, în același timp, are diferite opțiuni.

În primul rând, poți să folosești un Smart TV conectat la SmartThings, platformă care are 230 de milioane de utilizatori conectați deja, pentru a fi un hub de control. Dar dacă vrei mai multă libertate, poți să alegi un proiector Samsung Freestyle sau unul Samsung Premiere. Astfel, pereții tăi vor fi liberi pentru a putea să-ți exprimi creativitatea. Sau ai putea alege un televizor din seria Serif, care se transformă într-o galerie de artă atunci când nu este folosit.

Sufrageria e un mood. E ceea ce ne poate ridica la finalul unei zile grele. Așa că setup-ul trebuie să fie cât mai plăcut, iar aerul cât mai curat. Cum faci asta într-un mod smart?

În primul rând, cu SmartThings conectezi becurile inteligente, lămpile multicolore, la sistemul audio și video. Asta înseamnă că poți crea o atmosferă influențată de fiecare melodie preferată sau de filmul pe care-l vezi la televizor.

De asemenea, calitatea aerului a devenit cu atât mai importantă în ultimii ani, iar purificatoarele sunt necesare în fiecare casă. Samsung permite montarea unui singur purificator sau pentru eficiență maximă a două, puse unul peste altul, și conectate. Ele pot fi pornite prin SmartThings înainte să ajungi acasă, în mod automat atunci când gătești și monitorizezi mai bine consumul de energie electrică. Plus că arată bine. Sunt elemente de design în sufragerie, nu doar obiecte practice.

La fel sunt și aspiratoarele. Fie că vorbim de aspiratoarele Bespoke Jet, pe care le poți folosi chiar tu sau aspiratoarele robotice JetBot+. Acestea din urmă pot fi puse într-un suport în colțul camerei și activate atunci când pleci de acasă. De asemenea, dacă ești în vacanță și nu vrei să te întorci într-un loc murdar, poți să setezi aspiratoarele să funcționeze, dar și sistemele de purificare.

Dar nu e doar despre aspiratoare și curățenie. Ci și ce mai poți face cu acestea. Ai zice că nu multe, dar dacă pleci de acasă și ai pisică sau cățel, poți deschide camera video de pe JetBot, pentru că SmartThings are Pet Care. Poți vedea animăluțul tău sau chiar poți vorbi cu el pentru ca acesta să nu se simtă singur.

Dacă nu mă credeți că viitorul acesta e posibil, totul a fost demonstrat deja la IFA 2022 de către Samsung, într-o gamă mai completă ca oricând. Pentru că în anii precedenți am putut vedea bucăți din acest drum. Dar treptat, SmartThings devine un ecosistem complet de casă.

Camerele au devenit un sanctuar de muncă și joc

Ce mai poți oare să schimbi la camerele tale? Ei bine, ai făcut-o deja în pandemie, atunci când ai transformat colțurile în birouri, în zone de relaxare. Ți-ai dat seama de importanța casei tale și a fiecărui spațiu pe care-l poți folosi.

La IFA 2022, Samsung a avut în cadrul pavilionului său și o demonstrație despre dormitoarele viitorului. Care da, vor avea și ele purificatoare de aer, poate chiar uscătoare inteligente de haine inteligente, de ce nu, un frigider de vinuri dacă vorbim de pasionați.

Dar dormitorul poate fi și sanctuarul gamerului din tine. În timpul zilei poți lucra de pe un monitor uriaș din gama Oddyssey, poți să te uiți la conținut online de pe un televizor Samsung Sero, care poate fi vertical sau orizontal, poți seta luminile smart să aibă culorile favorite, iar seara poți transforma totul într-un setup de gaming.

Astfel, la IFA 2022 Samsung a prezentat un monitor ultrawide din seria Odyssey Neo, de 49 de inci, dar a dezvoltat cum pot fi folosite Smart Monitors, dar și Samsung Gaming Hub.

Smart Monitor de la Samsung este practic un All in One PC conectat la telefonul tău. Cu ajutorul unei conexiuni simple USB C îți poți pune telefonul tău Samsung să fie un dispozitiv desktop perfect pentru productivitate, unde să poți lucra, să navighezi pe internet, iar dacă vrei să te joci, ai acces la Samsung Gaming Hub. Acesta este un serviciu de streaming ce nu are nevoie de mai mult de un monitor și un joystick pentru a fi folosit și care te conectează la jocurile favorite din ecosistemul Xbox, Nvidia Geforce Now, Stadia, dar oferă acces și pe Twitch sau YouTube. Toate jocurile sunt online, iar Samsung a reușit să integreze mai multe platforme în Gaming Hub-ul care poate fi disponibil și pe televizoare, de exemplu.

E realist prezentul acesta?

Cât de departe e prezentul acesta? Acum 10 ani, pe când eram un începător în lumea tehnologiei și a jurnalismului, televizoarele mari despre care se discuta la târguri de tehnologie precum MWC sau IFA mi se păreau foarte departe. La fel cum mi se păreau și articolele pe care le scriam despre frigidere inteligente.

„Nu ai cum, e doar un concept”

Doar un concept a devenit o realitate, iar astăzi nimic din ceea ce scriam acum 10 ani nu e o realitate îndepărtată și spațială. Ce ai nevoie însă pentru asta? Evident, poți avea bucăți din acest univers și într-o garsonieră, în două camere sau în trei. Iar pentru o casă completă?

Am vrut să fac un experiment, cât m-ar costa o asemenea casă? Nu pentru a demonstra că e scump, ci pentru a-mi putea să-mi imaginez această perspectivă dincolo de o călătorie printre standuri.

Ce am ales? Voi face lista mai jos.

  • Un monitor Samsung Odyssey Ark
  • Un Smart Monitor de 43 de inci
  • Un televizor NEO QLED de 138 de centimetri
  • O hotă cu afișaj LED
  • Un televizor The Sero
  • Un aspirator robotic JetBot
  • Un aspirator BeSpoke Jet
  • Un frigider Bespoke cu French Doors
  • Mașină de spălat + uscător
  • Cuptor Bespoke Dual Cook Flex
  • Un AirDresser
  • O mașină de spălat vase built in
  • Un cuptor cu microunde Bespoke
  • Un proiector Freestyle

Rezultatul final al acestui experiment? Un pici peste 14.000 de euro. E mult, e puțin? Mult este, dar depinde cine ești tu. Pentru că acum câțiva ani vorbeam de tehnologie SF. În momentul de față poți să-ți controlezi toată casa în mod smart cu această sumă. Evident, se mai pot adăuga tot felul de alte dispozitive, asistenți virtuali, becuri inteligente, jaluzele smart, dar am fost curios să analizez ecosistemul Samsung.

E o sumă burgheză? Sigur, dar toate aceste dispozitive devin mainstream, iar treptat, ceea ce astăzi pare „gama de lux”, va fi pe toate dispozitivele, un obiectiv al Samsung - ca toate dispozitivele electrocasnice să fie conectate la internet din 2023 încolo.

Ceea ce vedem pe mașinile de astăzi a fost mai întâi pe mașinile de lux de acum 10 ani. Casa inteligentă vine, iar viziunea ei îmi place.