Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de vineri, 3 decembrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Vrem ca gadgeturile să dispară atunci când nu le folosim, să nu ne domine viața și locuințele, să fie la îndemână doar atunci când avem nevoie de ele. Mă uit acum la telefoanele pliabile. Cele care se pliază pe verticală se fac mai mici și atunci când sunt închise nu te mai ispitesc atât de tare, iar atunci când ai nevoie să fii productiv ai un ecran mare la dispoziție, în cazul celor care se pliază pe orizontală. Există televizoare care „dispar” în background. LG are acel televizor care se rulează și iese doar când vrei să te uiți la ceva. Samsung are The Frame care poate părea ca un tablou atunci când nu-l folosești, iar The Sero poate fi un element de design într-o casă modernă. Review-uri pe site.

Spre acest tip de invizibilitate cred că se îndreaptă și gamingul. Nu toată lumea dorește un desktop mare, cu multe ventilatoare și iluminare RGB pentru a se juca. Cum nu toată lumea vrea o consolă mare pe comodă lângă televizor. Aici intervine cloud gamingul care se îndreaptă spre mainstream. Și la fel cum vezi acum un film pe Netflix, fără să te gândești că „vine” de pe Internet și că nu e stocat local pe un disc, așa o să fie și în viitor cu jocurile. Am testat recent serviciul GeForce Now RTX 3080 al Nvidia și se apropie foarte mult de această premisă.

Te poți juca Cyberpunk 2077 pe un telefon, desktop, televizor (dacă ai Nvidia Shield), laptop direct din cloud, iar experiența este aproape la fel de bună ca aceea de a te juca cu o placă video instalată la tine în PC. Toate detaliile despre experiență le găsești pe site.

La nivel global, din ce în ce mai mulți oameni se joacă, indiferent că o fac pe un telefon sau pe o consolă. Însă asta nu înseamnă că oamenii sunt gata să investească în hardware pentru a se juca. Vorbeam într-o zi cu Octavian și recunoștea că nu a mai pornit consola PS5 de câteva luni bune. De ce să mai investească în hardware pentru jocurile ocazionale când le are la îndemână cu servicii de cloud gaming? Are chef de joacă într-o seară? Tot ce trebuie să facă este să se conecteze: nu trebuie să descarce jocuri, nu trebuie să aștepte să se instaleze, titlurile sunt actualizate cu cele mai recente patch-uri și e foarte facil să te joci. Te-ai plictisit? Îți anulezi abonamentul și-l reactivezi când apare un nou titlu interesant.

De asemenea, dezvoltarea tehnologiilor de comunicare wireless, fie că vorbim de Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E sau 5G, duc la o creștere a vitezei la internet, a stabilității conexiunii și astfel la o mobilitate extinsă și gaming de oriunde, atât timp cât ai o conexiune bună la Internet.

Cred că viitorul gamingului este în cloud, iar cel al tehnologiei este să devină cât mai puțin vizibilă.