Thales Alenia Space, un joint-venture între compania franceză Thales (67%) și italienii de la Leonardo (33%), a semnat un contract cu Johnson Space Center al NASA pentru livrarea X-Band Transceiver și X-Band Diplexer, care vor asigura comunicațiile pentru Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER).

Roverul lunar al NASA va explora Polul Sud al Lunii, în căutarea gheții și a altor posibile resurse, cu ajutorul celor trei instrumente de care dispune și al unui sfredel de un metru.

Datele colectate de rover vor arăta unde ar putea fi găsită gheață pe Lună, care ar fi locul cel mai probabil și cel mai ușor de accesat.

Realizarea primelor hărți de apă ale Lunii va însemna un progres important al programului Artemis al NASA, care proiectează o prezență umană durabilă pe Lună în decursul acestui deceniu.

Mai mult, explorarea resurselor lunare necesare pentru producerea de oxigen și de material propulsant ar putea permite elaborarea de noi planuri de misiune pentru explorarea spațiului.

Lansarea VIPER este prevăzută la sfârșitul anului 2023, iar misiunea va avea o durată de 100 de zile pământene, acoperind 3 cicluri lunare zi-noapte.

Comunicare directă cu Pământul de pe suprafața Lunii

Thales Alenia Space în Spania va proiecta, produce, testa și livra X-Band Transceiver și X-Band Diplexer, care vor asigura comunicarea roverului cu Pământul prin conexiune directă, prin Deep Space Network a NASA.

"Suntem încântați să colaborăm cu NASA în misiunea VIPER, care va căuta apă pe Lună, un element critic pentru încercările viitoare de explorare a spațiului", a spus Eduardo Bellido, CEO Thales Alenia Space în Spania.

VIPER este a patra misiune pe Lună la care Thales Alenia Space în Spania participă, furnizând echipamente cheie de comunicare.

Începând încă din 2003 cu SMART-1, prima misiune pe Lună a Agenției Spațiale Europene (ESA), compania contribuie și la Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) - primul pas al programului coreean de explorare lunară. Thales Alenia Space în Spania a contribuit la 600 de sateliți, sonde spațiale și vehicule cargo.

Partener cheie și furnizor pentru misiunile NASA

Thales Alenia Space are o prezență de lungă durată pe piața spațială din SUA, ca partener cheie și furnizor al misiunilor comerciale și instituționale. Lider mondial în domeniul comunicațiilor spațiale, compania a contribuit cu echipamente la numeroase programe NASA, precum PACE, WFIRST, IBEX, OCO, Cygnus, JUNO, ICON sau JWST.

Thales Alenia Space este, de asemenea, un furnizor experimentat de elemente sub presiune pentru explorarea spațiului, incluzând multiple module ale Stației Spațiale Internaționale, cum ar fi Node 2 și 3, Columbus (partea sub presiune), Modulul Logistic Multifuncțional (MPLM), Modulul Logistic Permanent (PPM), Cupola, ATV-ul și vehiculul cargo de reaprovizionare Cygnus.

În plus, capacitățile recunoscute ale companiei în oceanografie și altimetrie sunt născute cu programul comun Topex-Poseidon NASA / CNES (Agenția Spațială Franceză), urmată de seria sateliților oceanografici Jason.

Thales Alenia Space colaborează acum cu agenția spațială franceză și cu NASA/JPL pentru SWOT, un program americano-francez foarte ambițios, care va contura viitorul oceanografiei spațiale.

Având la bază peste 40 de ani de experiență și o combinație unică de competențe, expertiză și culturi, Thales Alenia Space oferă soluții rentabile pentru telecomunicații, navigare, observarea Pământului, management de mediu, explorare, știință și infrastructuri orbitale.

Guverne și companii private, deopotrivă, se bazează pe Thales Alenia Space pentru a proiecta sisteme de sateliți care oferă, oricând și oriunde, posibilități de conectare și de poziționare, care ne monitorizează planeta și îmbunătățesc gestionarea resurselor, explorează sistemul nostru solar și dincolo de el.

Joint-venture între Thales (67%) și Leonardo (33%), Thales Alenia Space colaborează cu Telespazio formând compania-mamă Space Alliance, care oferă o gamă completă de servicii.

Thales Alenia Space a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 2,15 miliarde de euro în 2019 și are aproximativ 7.700 de angajați în nouă țări.