În plus, punem tot mai mult accentul pe flexibilitate. Am vorbit cu echipa Impact Hub Bucharest despre reinventarea spațiilor de coworking și despre beneficiile pe care le aduce echipelor folosirea spațiilor alternative de evenimente comparativ cu cele clasice, precum sunt sălile din hoteluri, restaurantele sau cafenelele.

Din 2020 încoace am muncit din bucătărie, de pe canapea, cu muzica noastră preferată în boxe sau căști, în timpul și în ritmul nostru. Chiar dacă mergem ceva mai des la birou, sau să ne întâlnim cu colegii, cu partenerii de business sau cu clienții noștri, la evenimente de business și dedicate comunităților din care facem parte, încă preferăm acest element de flexibilitate.

Și, după cum ne spune Vlad Craioveanu, cofondatorul Impact Hub Bucharest, finalul epocii birourilor cubicle începuse cu mult timp înainte de pandemie.

”Dacă ne uităm la cum arată birourile construite în ultima decadă vedem niște schimbări semnificative în arhitectură, orientare spre spații deschise, largi care să creeze o atmosferă mai plăcută și colaborativă. Acest trend a fost pornit din zona companiilor de tehnologie și în timp a fost adoptat de majoritatea industriilor”, ne precizează Vlad.

Din punctul său de vedere, o relevanță mai mare este adusă de experiența pe care vrea să o trăiască un om atunci când merge la birou.

”Ce a schimbat pandemia vine din modul și paradigmele pe care le-a spart – pre-pandemie, întâlnirile eram mai degrabă fizice – acum am învățat că anumite întâlniri sunt foarte bune și virtual; pre-pandemie, biroul ca mobilier era piesa centrală a timpului de lucru – acum am învățat că putem lucra și din fotoliu, de pe o bancă în parc sau de la o terasă la malul mării – și multe altele”, mai spune el.

În ceea ce privește spațiile de coworking, Vlad Craioveanu spune că acestea se construiesc plecând nu de la nevoile organizației sau de la preferințele de stil de lucru ale managerilor, ci de la modul în care sunt folosite de utilizatorii acestora.

”Am învățat să ne uităm la cum evoluează nevoile oamenilor pe parcursul unei zile, ce îi face să fie productivi sau de ce au nevoie ca să devină profesioniști mai buni. O altă diferență semnificativă este abordarea echipei - rolul nostru este să găzduim oameni. Similar cu industria ospitalității, noi suntem fericiți atunci când membrii comunității ne spun că se simt foarte bine la noi”, declară reprezentantul Impact Hub Bucharest.

La începutul lunii martie 2020, Impact Hub Bucharest opera 3 spații diferite în București, însumând peste 6.700 mp.

Construite pe un model de 4 funcțiuni – open-space, birouri private, spații de întâlniri și evenimente și respectiv spații comune, cele 3 locații deserveau o varietate foarte mare de clienți, fie că vorbim despre profesioniști, companii, organizații non-profit sau instituții publice.

În viziunea lui Vlad Craioveanu, perioada 2019-2020 a fost una în care segmentul de ”coworking”/”shared office”, ca alternativă a spațiilor de birouri tradiționale, a intrat într-o zonă de maturizare în București, fiind proaspăt lansate sau în curs de lansare numeroase noi locații, printre cele mai cunoscute branduri numărându-se Impact Hub Bucharest, Mindspace, Spaces, Hotspot și Commons.

”Deși coworking și shared office sunt aparent același lucru, în industrie există o distincție între cele două, iar ea are multă legătură cu conceptul și modelul de business asociat. Spațiile de coworking, așa cum este Impact Hub Bucharest, sunt construite în jurul ideii de colaborare și comunitate, în timp ce modelul „shared office” pune mai mult accent pe funcționalitate și spații private. Evident, elementul comun este faptul că ambele modele închiriază spațiile disponibile în regim de mare flexibilitate contractuală, adaptându-se nevoilor și evoluției în timp a clienților lor”, declară el.

Reinventarea biroului

Despre birourile clasice s-a discutat foarte mult în ultimii ani, iar realitatea este însă că ele nu doar că nu vor dispărea, ci se vor dezvolta în continuare.

”Piața de office real-estate este permanent dinamică, având companii care își cresc sau diminuează amprenta de birou – adică suprafața de birouri închiriată. Dintr-o perspectivă financiară, atunci când politica de lucru este hibridă, pare că nu mai are sens să folosești spații mari de birou, dar deciziile de genul ăsta nu pot lua în calcul doar efectele pe termen scurt și de ordin financiar. Suntem în continuare într-o așezare a modului de lucru și multe companii și manageri testează diferite modele de lucru pentru a vedea care se potrivește culturii și specificului intern, iar asta duce mai des la reconfigurări și reamenajări ale birourilor ”clasice””, completează oficialul Impact Hub.

Acesta precizează faptul că, spațiile de coworking aduc clienților elementul flexibilității, fie că vorbim despre durate contractuale flexibile sau acces în spațiul efectiv, adaptat nevoilor diferite.

”Perioada post-pandemică și evenimentele din ultimii ani (războiul din Ucraina, recesiunea economică, etc.) au adus suficient de multă incertitudine pe piața de real estate astfel încât companiile mici si medii (sub 30 de angajați) să nu își mai dorească blocarea într-un contract de chirie pe 5-7 ani”, menționează el.

În viziunea sa, un alt mare avantaj important este conceptul de “fully serviced office”. În primul rând, pentru că un chiriaș nu mai are grija subcontractorilor pentru diferite servicii și utilități și nici nevoia unui office administrator care sa aibă în grijă subcontractarea, plata și livrarea serviciilor.

Spațiul de coworking, fie că ne referim la open space sau la birouri private, aduce beneficiul unei facturi lunare unice, iar de administrarea nevoilor sale efective pentru buna funcționare a spațiului se ocupă echipa de spații a locației.

Abonamente flexibile

În ceea ce privește Impact Hub Bucharest, astăzi hub-ul din București însumează un total de 2.800 mp de spațiu de coworking și 500 de membri activi. Oficial, din octombrie 2022 echipa Impact Hub a redeschis și sălile de evenimente și conferințe, unde pot găzdui evenimente de până la 100 de oameni.

”Flexibilitatea a fost un concept-pilon pentru noi încă de la început. Dacă în urmă cu 5-10 ani conceptul de coworking era adoptat mai degrabă de startup-uri, companii mici sau freelancerilor, odată cu revenirea din pandemie nevoia de flexibilitate a devenit din ce în ce mai accentuată și pentru companiile de dimensiuni mai mari, multe dintre ele adoptând un stil de muncă flexibil pentru angajații lor. Faptul că o persoană știe că poate veni să lucreze din Impact Hub Bucharest în orice zi a săptămânii, inclusiv în weekend, în orice interval orar, îi conferă o libertate mai mare de a-și organiza programul după propriile nevoi”, mai spune Vlad Craioveanu.

Cofondatorul Impact Hub Bucharest precizează faptul că, o tendință care devine practică din ce în ce mai des folosită este utilizarea spațiilor de birouri în anumite zile din săptămână, iar acest lucru este comun atât în rândul companiilor mici sau al freelancerilor, care preferă să își împartă săptămâna de lucru în zile de la birou și zile în care lucrează de la distanță.

În cazul Impact Hub, modelul folosit pre-pandemie, când în ofertă erau abonamentele cu număr de ore incluse, a fost înlocuit cu unul ce include abonamente pe număr de zile.

”Asta ajută din multe puncte de vedere: organizarea mai clară a programului în săptămână, timp alocat deplasărilor mai mic overall versus ore de muncă la birou și o predictibilitate mai bună pentru organizarea internă a întâlnirilor”, mai spune Vlad, menționând faptul că abonamentele pe care Impact Hub Bucharest le pune la dispoziție sunt construite să deservească nevoi foarte diferite: de la abonament de o zi, la cele care includ accesul în spațiu pentru 1 zi, 2 zile sau 3 zile pe săptămână, la abonamente tip rezident plus, în care membrii au acces nelimitat la serviciile hub-ului, 24/7, și masă de lucru dedicată, cu acces exclusiv.

”Pentru companii cu număr mai mare de angajați avem pachete de Flexi Pass (acces nenominal de o zi la Impact Hub Bucharest) care pot fi folosite ușor de întreaga echipă, noi asigurând suportul logistic și tech de care este nevoie pentru o implementare ușoară”, adaugă Vlad Craioveanu.

De ce lucrează lumea de la Hub

Așa cum precizam, flexibilitatea este încă cuvântul cheie în relația noastră cu biroul.

Iar în cazul Impact Hub Bucharest, Vlad menționează faptul că în acest an au observat, din feedback-ul oamenilor nou-intrați în comunitate, faptul că socializarea și productivitatea crescută sunt factorii ce-i determină să vină să lucreze de la Hub.

”Balansul între timpul investit în munca concentrată individuală, colaborare și socializare este un lucru pe care îl caută din ce în ce mai mulți profesioniști. Peste 66% dintre membrii Impact Hub Bucharest simt că aparțin comunității și că pot solicita cu ușurință feedback-ul și ajutorul celorlalți membri. Asta în contextul în care 45% dintre candidații intervievați pentru studiul The State of Remote Work au declarat că izolarea socială și singurătatea sunt principalele provocări legate de munca de acasă iar 34,5% simt lipsa comunicării, activităților în persoană cu colegii”, afirmă el.

Pe lângă spațiul colaborativ de coworking, birourile private dedicate echipelor de lucru, sălile de întâlniri și evenimente, Impact Hub Bucharest oferă și acces la o comunitate de peste 3.400 de membri, la programe de accelerare și creștere a afacerii, la mentorat, finanțare și expertiză în diverse industrii.

Un alt beneficiu important pentru clienții care aleg spațiile de coworking pentru a lucra sau pentru întâlniri este localizarea acestora. Cum trebuie să fie un spațiu bun, care să atragă utilizatorii, din experiența lui Vlad Craioveanu? ”Cât mai central, cât mai ușor de accesat cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Impact Hub Bucharest este localizat în inima Bucureștiului, la câteva minute de Universitate. Dar dincolo de localizare, un considerent important care face diferența între un spațiu clasic de evenimente și unul alternativ este energia și amenajarea spațiului în sine: oamenii își doresc culoare, un vibe mai puțin formal, un spațiu care să inspire creativitate, dinamism și să invite la colaborare. Iar Impact Hub Bucharest oferă exact aceste lucruri: spații generoase, modulare, cu multă lumină naturală, cu plante verzi, culoare, energie pozitivă și complet echipate pentru desfășurarea optimă a evenimentelor”, declară el.

Un alt punct forte este versatilitatea spațiului: înainte sau după un eveniment, clienții pot rămâne să lucreze din spațiul de coworking, pot folosi sălile de întâlniri și ulterior pot continua cu susținerea evenimentului în spațiul dedicat și networking în zona de lounge.

După ce, în ultimii 3 ani piața de coworking din România, la fel ca peste tot în lume, a fost afectată de pandemie, nevoile și comportamentele noastre ca indivizi tind să revină în mare parte la cum funcționam pre-pandemie, este de părere cofondatorul Impact Hub Bucharest.

Adaptare la un viitor în continuă mișcare

”La nivelul modului de business este foarte probabil ca pe termen lung să apară niște modificări substanțiale pe două direcții – arhitectura spațiilor și a funcționalităților disponibile, pe de o parte, și modelul de colaborare între operatorii de spații de coworking și proprietarii clădirilor, de cealaltă parte. Momentan suntem într-un moment de reașezare și vedem asta atât în rețeaua internațională Impact Hub, la care suntem și noi afiliați, cât și la alți operatori mai mari sau mai mici”, declară Vlad.

Acesta precizează faptul că focusul ultimelor 12 luni a fost de a readuce indicatorii de grad de ocupare și veniturile în zone de sustenabilitate financiară și mai puțin pe noi investiții majore.

”Cumulând acest lucru cu costuri semnificativ mai mari pe tot ce înseamnă construcții și amenajări interioare, cu probleme majore de lanț de distribuție și aprovizionare, vedem deocamdată mai degrabă o perioadă de stagnare, în care se întâmplă dezvoltări, cum a fost și pentru noi anul trecut extinderea spațiului de la Universitate, dar într-un ritm mult mai lent față de cum arătau tendințele pe final de 2019”, adaugă el.

Cofondatorul Impact Hub Bucharest adaugă și faptul că în cazul echipei sale, focusul va fi în continuare pe oferirea de servicii de calitate comunității pe care au construit-o de-a lungul celor 11 ani de funcționare, dar și să găsească cele mai bune modalități de a se adapta la un viitor în continuă mișcare.

”Serviciile de comunitate pentru clienții din spațiile de coworking vor fi cele care vor face diferența, iar la Impact Hub Bucharest, valoarea pe care o creăm clienților noștri nu este doar despre oferirea unui spațiu de lucru modern și sigur în condiții contractuale flexibile, ci este și despre accesul la o largă comunitate de profesioniști cu care se pot crea conexiuni, colaborări și parteneriate noi”, afirmă Vlad.


Poți să începi și tu o toamnă productivă și plină de inspirație alături de comunitatea Impact Hub Bucharest. Trimite un mesaj la [email protected] cu codul StartUp23 și poți beneficia de 3 luni de abonament cu 50% reducere.

Oferta este valabilă pentru mesaje primite până la 15 septembrie 2023 la adresa de e-mail [email protected], în limita a 20 de abonamente. Oferta este valabilă pentru abonamentele Balance Pass.