Lectură de 7 min

REVIEW Xiaomi 15 Ultra: Mai mult cameră decât telefon

Abonează-te pe  
Xiaomi 15 Ultra este un smartphone flagship care pare să fie mai mult cameră decât un telefon, iar asta vine cu bune și cu rele.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

În vreme ce Apple se face de râs pentru că lansează în 2025 un telefon cu o singură cameră, alți producători împing limitele hardware și software ale fotografiei într-un corp compact. Xiaomi continuă tradiția și 15 Ultra vine cu specificații impresionante la capitolul cameră cu un senzor mare de 1 inch și un senzor telefoto de 200 MP.

Alături de 15 Ultra a venit și fratele mai mic Xiaomi 15 pentru care voi avea un review dedicat pe canal, dar acum vă zic pe scurt doar că impresionează prin design și e foarte mișto de utilizat și de ținut în mână. Pe Xiaomi 15 Ultra l-am comparat și cu o cameră de top de la Sony ca să vedem cât de mult se apropie un smartphone de performanța unei camere foto profi. Abonați-vă ca să nu ratați acel clip.

Faptul că acest smartphone este mai mult cameră foto decât un telefon, înseamnă că face poze și filmări excelente, dar undeva pe drum Xiaomi a uitat că acest gadget trebuie să fie și telefon de ținut în mână zilnic și de utilizat. Hai să întrăm în detalii

Camere foto Xiaomi 15 Ultra

Pentru că accentul e clar pe camerele foto ale acestui telefon și eu o să vorbesc despre acestea la început. Avem patru camere foto aici, iar marea noutate vine sub forma unei noi camere telefoto de tip periscop cu zoom optic 4,3x de 200 MP. Înainte să intrăm în detalii despre asta, ceilalți trei senzori sunt similari cu cei de pe modelul anterior. Avem de-a face cu un senzor principal wide de 50 MP de 1 inci, un telefoto clasic de 50 MP de 3,2x zoom optic și o cameră ultrawide de 50 MP, iar camera de selfie este de 32 MP.

Pe partea video vorbim de posibilitatea de a filma 8K la 30 de FPS pe toate cele patru camere, ceea ce este impresionant. Și la fel de mișto e că poți filma 4K la 120 FPS pe camera principală și pe cea telefoto de 200 MP. La fel poți filma 4K 60 FPS pe toate focalele și ai posibilitatea să tragi și Dolby Vision sau LOG. Excelent pentru orice pasionat de video.

Însă acum vine și chestia dubioasă. Nu există niciun mod de filmare la 24 de FPS. Poftim? Un telefon dedicat performanței camerelor foto nu oferă un mod de 24 de FPS? Ce blasfemie e asta? 24 FPS este un framerate în care se filmează majoritatea producțiilor cinematice. Înțeleg că e un telefon și poate pe social media arată mai bine 30 de FPS, dar de exemplu eu tot ce public online e filmat la 24 sau 60 de FPS.

Ok, să zicem că este o alegere artistică, însă XIaomi 15 poate filma la 24 FPS și 4K și 8K și pe toate distanțele focale și în mod LOG. Ba mai mult, ar putea fi mai util pentru videografi Xiaomi 15 decât Ultra deoarece are funcții extra în modul Pro precum focus peaking sau exposure verification.

Lăsând la o parte alegerea framerate-ului și mă rog să bage un update pentru 24 FPS, filmările arată foarte bine cu detalii mișto la 8K, foarte stabile la filmarea din mână și din mers. Deci excelent pe video și e mișto că trecerea e lină între camere și se păstrează aceeași coloristică. De asemenea, îmi place camera telefoto pentru a surprinde detalii pentru un produs pe video, dar și pe poze.

Pe partea de fotografie aveam așteptări mari și acestea au fost atinse, iar senzorul principal de 1 inci și cel telefoto de 200 MP sunt vedetele aici. Imagini ies foarte bine, culori naturale, contrast bun și cu tonuri de piele naturale. Telefonul face repede poze, la fel și procesarea este rapidă și în general nu am văzut imagini ratate. Ca și în trecut există două moduri Leica pentru procesarea culorilor autentic și vibrant. Și aici cred că este secretul.

Majoritatea telefoanelor de top fac poze bune din punct de vedere optic, unde are de câștig Xiaomi și-l detașează de competiție e prin prisma culorilor. Alături de cei de la Leica reușesc să coată niște imagini mișto cu culori cu personalitate. Ca și în trecut există și mai multe tipuri de filtre pentru a te exprima în fotografie și în video. Din păcate pe video vei fi nevoit să filmezi doar la rezoluție FHD cu filtru aplicat.

Portretele ies bine cu un blur plăcut ochiului, tonuri de piele naturale și cu o tranziție de la focus la blur bună.

Pentru cea mai înaltă rezoluție există un mod UltraHD în care poți trage la 50 sau la 200 MP, un mod fastshot care poate fi activat prin dublă apăsare pe volum în jos și telefonul deschide camera apoi face poză și asta ar putea fi util în fotografia de stradă și alte moduri clasice precum slow mo unde poți să filmezi chiar și la 1920 de FPS, însă doar FHD sau timelapse.

Este o cameră potentă pe care am comparat-o cu o cameră profesionistă full-frame și dacă vreți să nu ratați acel clip vă invităm să vă abonați.

Design & utilizare

Și acum să trecem la problema mea cu acest telefon. După cum tot ați văzut în imagini Xiaomi 15 Ultra are un modul de camera mare care imită un obiectiv de cameră foto. Mișto, îmi place, dar e prea mare și telefonul e prea scund pentru a fi ținut în mână confortabil. Dacă nu vreau să ating cu degetul camerele atunci îmi e dificil să-l prind bine și e mai greu în partea de sus și riscă să-ți pice din mână.

Dacă îți aduci degetul peste modul atunci nu mai e la fel de plăcut de ținut în mână și va trebui să ștergi constant sticla de amprente.

I-am pus și husa cu care a venit în pachet și e puțin mai bine de folosit, dar nu e ideal. Cu kitul e fotografie sigur devine mai ușor de manevrat, însă mai greu și mai bulky, clar. Nu am testat kitul anul acesta, dar bănuiesc că e similar cu cel de anul trecut cu un suport pentru filtre, o baterie și grip.

După părerea mea, telefonul este unul dintre cele mai frumoase din acest moment cu acest design dual tone cu piele neagră și accent argintiu și chiar aduce cu o cameră foto vintage. E un telefon măricel cu un display de 6,7 inci și destul de gros la 9,4 mm și greu cu 229 de grame.

Display-ul este ca cel de anul trecut, dar unul de calitate de tip AMOLED cu rezoluție QHD+, 522 ppi și o rată de refresh variabilă de la 1 la 120 Hz, o luminozitate maximă de 3200 de niți și un PWM Dimming de 1920 Hz. Are suport pentru HDR+ 10, Dolby Vision, certificări TUV pentru Blue light, flicker free și ritm circadian. Pe românește e un ecran foarte bun pentru tot că e vorba de browsing și muncă sau gaming și filme. Chiar e o plăcere să te joci ceva cu grafică frumoasă precum Genshin Impact. Display-ul este protejat de sticlă Xiaomi Shield Glass 2.0.

Pe partea audio telefonul se descurcă bine cu difuzoare stereo Dolby Atmos și oferă un sunet de calitate cu destul bass și fără să deranjeze la volum maxim.

Deci utilizarea ușor problematică și dacă dorești să-l cumperi te-aș sfătui să treci prin magazin să-l încerci pe viu să vezi cum ți se pare. Poate e doar o problema la mine și sunt și eu curios să văd ce vor zice alți revieweri.

Performanță & autonomie

Cum era de așteptat, Xiaomi 15 Ultra vine cu noul procesor Snapdragon 8 Elite, 16 GB RAM și 512 GB spațiu de stocare. Și e super performant și am tot vorbit despre el pe alte modele de telefoane, așa că o să fiu mai scurt aici. Pe scurt, rulează orice aplicație ai nevoie și în gaming se descurcă foarte bine cu 120 FPS constant la setări high în Mobile Legends Bang Bang, 120 FPS sau 90 FPS în Call of Duty Mobile sau 60 de FPS în Genshin Impact. Acesta este ținut bine în frâu de un sistem de răcire numit 3D Dual Channel IceLoop System care răcește bine și după 30 de minute de Genshin Impact telefonul abia e călduț și altfel în utilizarea obișnuită nu l-am văzut să se încălzească.

Nu am putut rula testul 3D Mark pentru a vedea cum se descurcă în timp și ce temperatură are deoarece probabil e blocat de către Xiaomi. Dar am rulat mai multe teste de Geekbench 6 consecutiv și telefonul se încălzise, dar nu mult, iar rezultatele au fost destul de constante cu peste 3000 de puncte în single core și între 9000 și 9600 de puncte pe multicore.

Bateria este anul acesta de 5400 Wha și oferă o autonomie mare de 18 ore și 34 de minute în testul PcMark, iar în utilizarea normală te ține cu brio cu o utilizare destul de intensă cu gaming, filmare 8K, multe poze și așa mai departe cu un screen on time de….

Altfel mai are suport Wi-Fi 7, Bluetooth 6.0 și suport pentru eSIM.

Xiaomi 15 are Android 15 și va primi patru update-uri de sistem și interfața este destul de clean și îmi place. Ce nu-mi place este că deși e un telefon flagship tot vine cu aplicații preinstalate, dar nu multe și mai primesc notificări enervante de la aplicația Mi video, dar le pot scoate.

Avem și inteligența artificială și te poate ajuta să scrii, să traduci, să facă rezumate la articole și să editezi poze. Îmi place că are și limba română integrată și se descurcă ok. Are și Google Gemini dacă dorești.

Concluzie Xiaomi 15 Ultra

Xiaomi 15 Ultra este un telefon bun dedicat celor care pun mare preț pe fotografie. Are mici neajunsuri pe partea video, dar care pot fi rezolvate prin update de firmware. Face poze foarte bune pe orice cameră, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Are acel accesoriu foarte mișto pentru fotografie pe care-l poți achiziționa.

Este un smartphone performant cu autonomie bună și cu un ecran excelent, dar poate fi greu de manevrat și cu siguranță îți va lua ceva timp să te obișnuiești cu el. Pentru mine personal ar fi interesant de văzut cum m-aș descurca cu el pe timp mai lung și dacă m-aș obișnui cu el.

Dacă ai deja Xiaomi 14 Ultra nu știu dacă merită neapărat să treci la noul model, dar dacă vrei ceva de top care să fie diferit de ceea ce e pe piață atunci Xiaomi 15 Ultra e pentru tine.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: