UPDATE:

Oficialii Xiaomi ne-au trimis o serie de precizări în ceea ce privește decizia luată în SUA:

”Compania a luat la cunoștință faptul că Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii a dat publicității un comunicat pe 14 ianuarie 2021 prin care anunță că a adăugat Compania pe lista entităților aflate sub incidența secțiunii 1237 a Actului de Autorizare al Apărării Naționale pentru anul fiscal 1999 (NDAA). Compania este în conformitate cu legea și operează în conformitate cu legile și regulile relevante ale jurisdicțiilor unde își desfășoară activitatea. Compania reiterează faptul că oferă produse și servicii pentru folosul utilizatorilor civili și pentru uz comercial. Compania confirmă faptul că nu este deținută, controlată sau afiliată cu armata chineză și nu este "o companie chineză militară comunistă", așa cum este definiția NDAA. Compania va lua măsurile necesare pentru a proteja interesele sale și ale acționarilor”.


Anunțul a fost făcut joi de către Departamentul Apărării al Statelor Unite, care a adăugat nouă noi companii din China pe lista neagră a celor care ar atenta la siguranța țării, scrie TechCrunch.

Din datele companiei de cercetare IDC, Xiaomi a fost al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri în trimestrul trei din 2020, fiind clasat înaintea americanilor de la Apple, și în urma Samsung și Huawei.

În luna noiembrie a anului trecut președintele Trump a semnat un ordin executiv, care urma să intre în vigoare în luna ianuarie 2021 prin care interzicea investițiile în companii care ar susține eforturile militare ale Chinei. Pe listă se află Huaweri, productorul de chipseturi SMIC, și cei mai mari tri operatori telecom din China: China Mobile , China Unicom și China Telecom.

Totuși, lista Departamentului de Apărare este diferită de lista comercială. Aici, pe lângă Xiaomi, se află China National Aviation Holding, Advanced Micro-Fabrication Equipment (AMEC), Grand China Air, Global Tone Communication Technology.

Listele aprobate de Donald Trump au provocat confuzie în zona de business. Ca răspuns la sancțiunile către cele trei companii de telecom, de exemplu, New York Stock Exchange a scos de la tranzacționare acțiunile companiilor, apoi, după consultări cu organele competente, l-au reintrodus la listare numai pentru a se rezgândi din nou și a le delista după o evaluare suplimentară.