Sezonul de raportări financiare la 6 luni debutează zilele acestea într-o notă de optimism, atât din partea analiștilor cât și a investitorilor în piețele de capital. Aceștia se așteaptă ca rezultatele publicate de companiile de pe marile burse globale să fie bune și foarte bune, mai ales că vor fi comparate cu datele similare din 2020, care au fost influențate semnificativ de perioada de lockdown generată de criza Covid-19.

Date comparative și estimări vor fi amplu dezbătute în cadrul unui eveniment financiar online dedicat piețelor externe, care va avea loc joi, 5 august, și la care vor participa Radu Puiu, financial analyst în cadrul XTB România, Ciprian Bîrsan, analist cu 17 ani de experiență pe Piețele de Capital și Cătălin Chivu, investitor cu peste 20 de ani de experiență.

Astfel, Radu Puiu este de părere că piața se așteaptă la publicarea unor date optimiste de către companiile listate, precizând că „în cazul în care va fi confirmat, acest ritm de creștere a veniturilor va fi cel mai puternic din Q4 2009”. „Având în vedere scenariul anului trecut, sectoarele legate de redeschiderea economiilor ar putea produce surprize pozitive. Evoluția acestora din Q2 2020 a fost semnificativ limitată, motiv pentru care ridicarea restricțiilor ar putea să indice o reluare puternică a activității. Din această categorie fac parte sectoare precum cel auto, de materii prime, industrial sau de energie. Sectorul financiar ar putea reprezenta un alt domeniu solid, o parte dintre veniturile suplimentare deținute de populație fiind direcționate către plasamente financiare, în timp ce activitatea de tranzacționare a accelerat semnificativ”, explică analistul XTB.

Ciprian Bîrsan, analist cu 17 ani de experiență pe piețele de capital, mizează pe efectul „banilor ieftini” reiterând faptul că țările din Uniunea Europeană se folosesc de politicile relaxate in ceea ce privește deficitele, împrumutându-se agresiv. „În linii mari, piețele globale nu ar trebui să cunoască schimbări majore față de situația în care se află în momentul de față. Putem observa că revenirea economică a avut loc mai repede decât se estima inițial și de aici și declarațiile FED legate de majorarea ratei dobânzii. Țările UE au mână liberă în ce privește deficitele (valoarea maximă de 3% poate fi depășită), iar ca și consecință se împrumută mult mai agresiv decât o făceau până acum”, explică acesta.

Înca planează asupra noastră revenirea teoretică a coronavirusului, prin versiunea Delta și eventual valul 4. Dacă are loc această revenire, situația financiară va avea de suferit în funcție de amplitudinea fenomenului, spune Ciprian Bîrsan.

„Piețele financiare se află în zona de maxim istoric și, în consecință, eventualele semne de îngrijorare nu ar trebui să apară. Personal nu cred că ar fi motive de corecții majore pentru un orizont de timp scurt și mediu. Desigur, nu luăm în calcul un <<accident>> de genul coronavirus. Intenția de reducere a QE-ului, până la oprirea completă, atât în SUA cât și în UE, a atras după sine o reacție de neîncredere a investitorilor, iar revenirea a fost imediată”, încheie Bîrsan.

Cătălin Chivu, investitor cu peste 20 de ani de experiență pe piețele de capital, spune că veniturile companiilor listate sunt preconizate să crească cu 19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce câștigurile pe acțiune se anticipează să cunoască un salt, în medie, cu 63,6%.

„Cele mai optimiste prognoze se refera la industriile puternic afectate de pandemie, cum ar fi liniile aeriene, HoReCa, sectorul energetic (ținem minte cotațiile negative ale petrolului) sau acțiunile miniere. Evident că în funcție de aceste rezultate anumite acțiuni și sectoare vor evolua diferit, măcar pe termen scurt, dar tendința generală va fi dată, ca și până acum, de sentimentul din piață, influențat pe de o parte de redeschiderea totala a activităților (deși revenirea cazurilor de Covid ridică semne de întrebare), dar, în mare măsură, de cifrele privind inflația și piața muncii”, spune Cătălin Chivu.

În ceea ce privește pricipalii factori de risc prezenți în acest moment pe piețele de capital, cei 3 analiști și investitori sunt de aceeași părere: inflația și un nou val pandemic generat de creșterea infecțiilor cu varianta Delta a virusului Covid-19 sunt principalii factori de urmărit.

Earnings Report este primul eveniment din România dedicat rezultatelor financiare pe piețele externe. Evenimentul va avea loc pe 5 august 2021, începând cu ora 18:00, se va desfășura online și se adresează investitorilor individuali din România și celor interesați să investească pe piețele externe. Evenimentul, susținut de XTB România, îl va avea ca moderator pe Mircea Iliescu, fondator BVBescu.ro și investitor cu peste 11 ani de experiență în piețele de capital. Accesul la eveniment este gratuit, însă necesită înscriere și confirmare din partea organizatorilor.