Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 1 decembrie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Vom vedea din nou parada militară, prezentarea echipamentului, a brigăzilor și militarilor. Nu am nimic împotriva acestui lucru. Dar dacă tot facem paradă, mi-ar plăcea să văd și alte lucruri.

As vrea o paradă a profesorilor care în ciuda tuturor adversităților au rămas inspirați și inspiră elevii lor, care inovează și vin cu metode proprii moderne.

Aș vrea o paradă a cercetătorilor care în ciuda subfinanțării cronice reușesc să ia fonduri europene, să se dezvolte și să realizeze proiecte care să fie apreciate peste tot.

Aș vrea o paradă a antreprenorilor curajoși care au inovat cu produse ce au impact în toată lumea. Sau curajoșii care au rezistat în ciuda pandemiei.

Aș vrea să văd o paradă a românilor care au plecat din țară pentru o viață mai bună, iar copiii lor au ajuns departe și au avut o viață cât de cât normală. Și care au rămas acolo sau s-au întors.

Parada militară vorbește despre valori, despre apărare și măreție. Dar nu vorbește despre viitor. Despre o Românie a viziunii și inovației.

De asta, pentru noi, Ziua Națională pe start-up.ro e in fiecare zi. Când descoperim zi de zi inovație și curaj. Și de multe ori ne pare rău că oamenii dau prea puțină atenție acestor oameni. Că încă vorbim de nișe. Dar poate că visez. Și visez ca peste 30 de ani apărarea României sa nu stea doar în armată, ci și în inovația creată aici.

Nu mă gandesc la o Românie a trecutului, la orice glorie existentă sau nu. Ci la una a viitorului. Noi o cunoaștem bine. Zi de zi. Voi?