Cristian Lumezeanu lucrează astăzi în construcții, ca inginer civil, a trecut prin voluntariat și organizații studențești, a fost chiar președintele Uniunii Studenților din România, iar experiențele cu administrația financiară l-au făcut să lanseze o platformă de transparență pentru cheltuielile publice: baniitai.info. Am vorbit cu el pentru a afla cum se poate construi un site de transparență cu câteva sute de euro, în timp ce statul cheluie milioane.

Experiența personală l-a făcut pe Cristian Lumezeanu să se gândească la ce ar putea face pentru ca alții să afle mai bine ce face statul cu banii. Lucrează la Strabag ca inginer civil, dar a făcut șapte ani de voluntariat înainte, în ONG-uri de studenți. A trecut prin diverse experiențe care i-au demonstrat corupția din sistem. “Când eram președintele Uniunii Studenților mi s-a condiționat finanțarea unui proiect de susținerea politică. Am refuzat, iar finanțarea s-a dus”, povestește Lumezeanu.

În plus, a povestit pe Facebook despre cum a avut probleme cu Fiscul din cauza unei firme făcute acum 12 ani. “Am pus firma pe butuci când am plecat la facultate. Statul ne cerea bilanțuri și am făcut asta un timp. Apoi am uitat. Am luat amendă de câteva milioane și m-am ales cu cazier fiscal. Am închis-o. Dacă voiam să fac asta trebuia să plătesc un impozit de câteva milioane. Am suspendat firma. De anul trecut sunt urmărit de Fisc. M-au amendat 2.000 de lei pentru că nu depusesem bilanțul. M-am calmat și am intrat pe diverse site-uri să văd care e treaba cu firmele și cu obligațiile. Întâmplător, am ajuns pe site-ul Guvernului unde erau o grămadă de fișiere cu toate contractele și cumpărările directe din România, dar erau milioane de linii de text”, își amintește Lumezeanu.

E un volum imens de muncă, peste 8 milioane de înregistrări și peste 140 de miliarde de euro

A lansat Banii Tăi, platforma de monitorizare a achizițiilor publice

Cristian s-a documentat câteva zile, din momentul în care a descoperit cât de greu se pot analiza datele publicate de Guvern. A adunat o echipă de oameni în jurul vârstei de 30 de ani, care au lucrat part-time pentru a dezvolta site-ul. Momentan, sunt aproximativ 500 de căutări făcute în platformă, dar ea va fi actualizată permanent.

A strâns toate fișierele de achiziții publice din ultimii opt ani și le-a indexat. Banii Tăi e un site cu 7,3 milioane de cumpărări directe în valoare de peste 13,6 miliarde de euro și 827.357 de contracte în valoare de peste 130 de miliarde de euro.

Screen Shot 2016-04-01 at 12.55.08
Cum funcționează platforma?

Practic, pe baniitai.info cei interesați pot vedea toate contractele cu statul, valoarea lor, entitățile de stat care au acordat contracte și firmele contractante. În loc să cauți individual în SEAP (Sistemul electronic de achiziții publice), poți să vezi centralizat datele aici. De asemenea, există statistici cu cele mai mari contracte, dar și cele mai multe.

În perioada următoare, Banii Tăi va lansa un program de voluntariat, după lansarea forumului, unde cei înscriși vor putea analiza contractele și vor putea face conexiuni

“Deodamdată urmărim să centralizăm erorile care apar în site din cauza raportării făcute de mântuială de către autorități. Vrem să creăm o comunitate, deoarece volumul mare de informații necesită mai multe persoane care să contribuie la actualizări. Încurajăm pe oricine dorește să depună solicitări pe legea 544, privind accesul la informații publice, către instituțiile statului”, spune Lumezeanu pentru start-up.ro. În perioada următoare, Banii Tăi va lansa un program de voluntariat, după lansarea forumului, unde cei înscriși vor putea analiza contractele și vor putea face conexiuni. Cristian vrea să educe publicul în legea 544, pentru a ști să întrebe.

Screen Shot 2016-04-01 at 12.55.13

În platformă sunt disponibile elementele de identificare ale participanților la achițiile publice, sumele în lei și în euro, dar și alte detalii. “Am dori să avem suficienți voluntari astfel încât să cerem contractele detaliate (complete) pentru fiecare achiziție importantă în parte. E un volum imens de muncă, peste 8 milioane de înregistrări și peste 140 de miliarde de euro”, spune Cristian.

Am vrea să publicăm numele conducătorilor instituțiilor, în ordine cronologică, pentru fiecare contract în parte, dar și numele asociaților pentru fiecare companie. Adică să vedem cine a fost primar și cine era asociat la o firmă când a fost făcut un contract

“Am dori ca în bazele de date publice să fie textul integral al contractelor, în afară de cele care țin de siguranța națională. Momentan companiile și instituțiile sunt trecute doar cu un nume, iar unele și cu localitatea și adresa. Am vrea să publicăm numele conducătorilor instituțiilor, în ordine cronologică, pentru fiecare contract în parte, dar și numele asociaților pentru fiecare companie. Adică să vedem cine a fost primar și cine era asociat la o firmă când a fost făcut un contract”, explică Lumezeanu.

Câteva sute de euro la privat. Milioane la stat

Ne-am obișnuit ca statul să construiască unele dintre cele mai scumpe site-uri din lume. De exemplu, celebrul portal eRomania, a costat peste 52 de milioane de lei, deși site-ul nu a fost livrat la timp. Practic, portalul ar fi trebuit să fie unul care să permită o interacțiune între cetățeni și autoritățile statului și să ofere unelte utile pentru cetățeni. Momentan e un site fantomă.Screen Shot 2016-04-01 at 12.56.21

De curând, guvernul Cioloș a lansat platforma transparenta-bugetara.gov.ro, un portal unde poți căuta achizițiile publice din 2016, doar, care redirecționează către un portal al ANAF, extranet.anaf.mfinante.gov.ro. “Mi se pare un pas înainte. Problema este că sunt cheltuielile generale, nu detaliate. La noi e pe contracte, nume de firme, obiectul contractului și acoperă perioada 2007 - 2015. Site-ul Guvernului se referă la prezent. Baza de date cu contractele din ultimii opt ani au publicat-o în fișiere de tip text cu peste 8 milioane de rânduri totalizând câțiva GB de date. E un coșmar să încerci să totalizezi contractele unei firme cu zeci de mii de contracte, folosind fișierele publicate”, explică Lumezeanu.

Cristian Lumezeanu a investit în platformă câteva ore pe zi, timp de 10 zile. “Banii investiți sunt de ordinul a câteva sute de euro. Nu știu cât ar plăti Guvernul pentru un site similar”, spune fondatorul baniitai.info.

Cristian își dorește ca statul să publice tot pe internet, toate documentele emise de autorități care au legătură cu cheltuiala publică. “Aș vrea să fie mai detaliate, iar sistemele informatice să fie consturite la un preț corect”, explică Lumezeanu.