99 de companii au fost selectate în cadrul acceleratorului și vor primi un total de 627 de milioane de euro pentru a aduce tehnologiile lor pe piață. Firmele au putut primi granturi de până la 17,5 milioane de euro sau investiții de tip equity.

Acceleratorul EIC este unul dintre cele mai competitive programe de finanțare la nivel european, unde rata de succes e de 8.1%, iar primele 3 locuri în atragerea de finanțare sunt ocupate de Franța, Germania și Israel, țări cu tradiție în zona de inovare și dezvoltare tehnologică.

Companiile au fost selectate după un proces riguros, conform normelor Horizon Europe. .lumen dezvoltă ochelari pentru persoanele nevăzătoare prin care aceștia pot înțelege mai bine mediul înconjurător și impulsurile primite.

.lumen vine cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari.

Conform datelor publicate de European Innovation Council, .lumen este singura companie din România și a primit o finanțare de 9,4 milioane de euro. Au mai fost selectate companii din alte 20 de țări pe lângî România. Poți vedea mai multe detalii aici.

Cu ajutorul acestor fonduri și cu rundele de investiție ridicate recent, .lumen este pe o traiectorie înspre a lansa produsul pe piață și a se extinde internațional. Pentru a accesa aceste fonduri, .lumen a lucrat cu firma internațională de consultanță CIVITTA.

"Acesta este un rezultat în primul rând al întregii echipe .lumen, al colaborării noastre cu CIVITTA, dar și al României. Am dovedit încă o dată cum creativitatea românească, ajutată de multă ambiție și altruism, poate să fie recunoscută la cel mai înalt nivel inernational. Aceste fonduri dovedesc că România poate, și că România merită.", spune Cornel Amariei, CEO și Co-fondator .lumen

CIVITTA este o companie independentă de management și consultanță de top în zona CEE și Nordul Europei. Compania, cu sediul central în Estonia, are peste 350 de consultanți și experți angajați, în cele 28 de birouri din 17 țări. Prezentă în România din 2017, compania, pe lângă clienții din zona publică și non-profit, lucrează cu startup-uri și companii inovative ajutându-le să își definească strategia de business, să înțeleagă dinamica pieței și să aibă acces la surse de finanțare naționale și europene.

"Faptul că avem primul startup din România care reușește să acceseze această finanțare, nu doar că ne plasează drept fruntași pe harta macro a inovării, dar este și un semn de maturitate pentru ecosistemul național de startup-uri. .lumen este un reper atât din perspectiva viziunii, cât și al strategiei de a atrage finanțare.

Ne bucurăm să contribuim la creșterea potențialului de scalare și la asigurarea accesului la finanțările necesare în România. Sperăm ca în următorii ani să putem vorbi de cât mai multe astfel de performanțe.", spune Silvia Ursu, Partener Asociat, Civitta România

Anul acesta .lumen a fost pe val, pentru că a câștigat și Red Dot Luminary, practic echivalentul Premiului Nobel pentru design. Pentru a realiza acest lucru, .lumen a colaborat cu Desiro Vision - un studio de design cu sediul în Cluj-Napoca, România, specializat în cercetare, proiectare și dezvoltare de produse. Cu o istorie lungă care a început cu un grup de studenți ce împărtășeau o pasiune pentru design, Desiro Vision este acum o echipă de designeri profesioniști și artiști vizuali ce dezvoltă în mod constant produse care combină durabilitatea, sustenabilitatea și funcționalitatea.

De asemenea, la începutul lunii au anunțat un parteneriat cu retailerul Kaufland pentru a putea integra mai bine în muncă persoanele cu probleme de vedere sau nevăzătoare. Ochelarii integrează cele mai avansate tehnologii care permit reproducerea principalelor caracteristici ale unui câine-ghid, folosind elemente precum inteligența artificială și robotică.