O echipă de timișoreni a pornit la drum acum mai bine de un an încercând să construiască un sistem pentru case automatizate. S-au lovit de multe obstacole și la un moment dat și-au luat producția în mâini. Așa au ajuns să construiască o imprimantă 3D 3 în 1, Symme3D. La șase luni de la fondare Symme3D are comenzi de peste 200.000 de euro și contracte cu Renault, Continental și Autoliv. Aceasta este povestea unui succes neașteptat.

symme 3

Călin Brandabur și echipa sa au pornit la drum fără a dori să construiască o imprimantă 3D cu trei funcții. Întâmplarea și nevoia i-a făcut să o facă și să fie apreciată apoi de viitorii clienți. “Am construit un sistem de automatizare a casei, care să nu țină cont de toate versiunile de pe piață. Vrem să avem trei magazine interconectate: de software, de design și de hardware”, explică Brandabur, într-o discuție cu start-up.ro.

Problema pe care voiau să o rezolve fondatorii era ca cineva care nu știe decât software, să poată avea acces la design și hardware pentru o casă automatizată și să nu fie nevoie de cheltuieli mari. “Dacă eu vreau să am un Baby Monitor, dar știu să scriu cod, îl public pe platformă și celelate magazine îi anunță pe membri că a apărut așa ceva și construim împreună produsul fizic”, spune Brandabur.

Fondatorii Symme3D sunt Călin Brandabur, Bogdan Ciobotea, Cristian Raita, Mihai Soare și Vucomir Ianculov.

symme members
De la casa automată la o imprimantă multifuncțională

Și apoi planul lor s-a izbit de prima problemă: dacă voiau să aibă cutii pentru produsele de pe platforma de casă automatizată nu puteau comanda serii mici. “În România nu am găsit pe nimeni care să facă mai puțin de 55.000 de bucăți deodată”, spune Călin. Apoi, aveau nevoie de o posibilitate de a imprima circuite electronice în serie mică. Din lipsa unei piețe disponibile, au decis să facă o imprimantă 3D care să printeze obiecte, să poată să imprime și circuite electronice (PCB) și să aibă și laser, pentru gravuri. “Să iei asemenea trei utilaje era imposibil, pentru că trebuia să înveți trei sisteme”, spune Călin. Astăzi, imprimanta Symme3D frezează CNC, taie laser și imprimă tridimensional.

symme 2

Procesul a început în stilul oricărui hacker care se respectă. Fondatorii au luat o imprimantă Makerbot, au desfăcut-o complet și au identificat problemele ei. Au ales un sistem Delta, cu brațe pivotante prin trei cărucioare care se mișcă vertical pentru că aveau nevoie de viteză mai mare și flexibilitate. Precizia unei imprimante Delta e mult mai mare, astfel.

Am construit un sistem de automatizare a casei, care să nu țină cont de toate versiunile de pe piață. Vrem să avem trei magazine interconectate: de software, de design și de hardware

Așadar, Călin și echipa sa au întrerupt lucrul la casa automată și s-au concentrat pe crearea unei imprimante. Au făcut-o rapid și au “ieșit în lume” cu ea, după cum spune Călin. Atunci au avut 26 de comenzi. În ianaurie 2015 începuseră lucrul la imprimantă, iar în iunie au primit comenzile. Abia în iulie au început lucrul efectiv, atunci când și-au făcut și firma. Symme3D era un succes neașteptat. Un proiect intern era apreciat de toată lumea. Lui Călin îi place să-și amintească de momentul când s-au dus la 3D Printing Days la Budapesta și standul lor era între Makerbot și Vertex, un producător din Italia.

“Lumea era uimită de viteză. Makerbot costa 8.900 de euro, iar noi vindeam aceeași viteză cu 1.500 de euro. Abia în a doua zi ne-am prins și am început să zicem de comparația asta. În același timp, imprimanta celor de la Vertex a și luat foc”, povestește Călin. Drumul e lung, bineînțeles, până la succesul Makerbot, dar primele semne au fost pozitive.

Caracteristicile imprimantei Symme3D

symme features
Symme3D, work in progress

Symme3D a luat viață în iulie 2015, dar munca la ea nu s-a încheiat încă. Momentan, timișorenii vând două tipuri de imprimante: cea din material compozit costă 1.500 de euro, iar cea din aluminiu ajunge la 2.500 de euro. Au în plan și o imprimantă masivă, de un metru pe un metru, care va fi comercializată în viitor pentru 12.500 de euro. Primul contract pentru aceasta a fost semnat deja, cu Epic Photobooth din Cluj-Napoca. Aceștia creează cabine fotografice pentru evenimente speciale. “Va fi livrată în curând prima imprimantă din cele patru pe care le doresc”, spune Călin. Au avut succes și pentru că sunt foarte stricți la contracte: nu se apucă de treabă fără 50% avans, iar restul plății se face la livrare, pentru a evita întârzieri.

Toată producția e la Timișoara și avem furnizori din toată România pentru subansamble

Din momentul fondării au livrat 25 de imprimante, iar 75 de produse sunt în stoc, în diverse forme de asamblare. “Toată producția e la Timișoara și avem furnizori din toată România pentru subansamble”, explică Brandabur.

De curând, Symme3D a semnat un contract cu Renault pentru a livra imprimante în laboratoarele de creație din cadrul sediului din București, dar colaborarea se va extinde parcurs și în Europa, dar și în alte locuri din lume. Momentan vor livra patru imprimante în România și două în Franța, iar apoi urmează să trimită Symme3D și la Dacia.

symme

Tot cu ajutorul Symme3D, Autoliv proiectează faruri în fabrica de la Timișoara. “Pentru a scădea costurile de producție, ei fac un model tridimensional cu ajutorul imprimantei pentru faruri, iar dacă modelul funcționează, se trece la producția de serie”, explică Brandabur. Avantajul tehnologiei 3D e că dacă faci o piesă și aceasta e greșită, poți să o macini, peleții rezultați fiind reextrudați în filament și piesa reprintată. Filamentul măcinat poate fi refolosit de foarte multe ori.

Investiția în Symme3D a fost de 50.000 de euro, și a fost deja amortizată. Călin estimează că au peste 200.000 de euro în comenzi nelivrate, la care nu se adaugă și utilajele foarte scumpe ale companiei. Nu au luat investiție, pentru că nu au găsit un partener serios și nici o sumă care să-i satisfacă. “Dacă vorbim de 750.000 de euro - 1.000.000 de euro, mai discutăm”, încheie Călin.

Pivotul acesta este temporar. Odată ce am terminat proiectul și pot delega munca de manufacturare, iar stocurile vor fi setate, echipa se va întoarce la casa automată și la cercetarea în domeniul imprimării 3D

Viitorul după Symme3D

Echipa de timișoreni nu se va opri doar la imprimanta 3D, pe cât de bine merge business-ul în momentul de față. “Pivotul acesta este temporar. Odată ce am terminat proiectul și pot delega munca de manufacturare, iar stocurile vor fi setate, echipa se va întoarce la casa automată și la cercetarea în domeniul imprimării 3D”, spune fondatorul Symme3D.

Symme3D are furnizori în toată România
Symme3D are furnizori în toată România

Așadar, pe viitor, să ne așteptăm ca cei care au creat Symme3D să creeze un magazin pentru case automatizate, de unde să ne cumpărăm senzori pentru a ne optimiza consumul de energie, gazele și siguranța casei. “Vrem să avem un fel de App Store pentru case automate și poți să-ți faci produsul de la A la Z folosind inclusiv imprimantele Symme3D”, mai spune Brandabur.

Vrei să afli mai multe despre cum să deschizi un business fără să ai probleme cu statul? Vino la seminariile 7 for the Win. 

Screen Shot 2016-01-12 at 16.47.06