Tribunalul din Cluj a decis astăzi să interzică Uber să desfășoare servicii de transport în orașul Cluj-Napoca. Decizia nu este definitivă, iar reprezentanții Uber spun că serviciul își va desfășura activitatea în continuare în localitate.
Potrivit portalului stiridecluj.ro, judecătorii Tribunalului Specializat Cluj au decis că Uber nu mai are voie să facă servicii de transport în Cluj-Napoca. Cu toate acestea, Uber își va continua activitatea, argumentul reprezentanților companiei fiind că Uber este o companie de tehnologie care nu oferă servicii de transport în sine, ci facilitează activitățile prin oferirea unei aplicații digitale. Astfel, consideră ei, decizia Tribunalului nu se aplică Uber. Decizia Tribunalului din Cluj nu este definitivă și poate fi atacată.
"Am aflat din presă despre această plângere. Uber este o aplicație, o platformă digitală, nu oferă servicii de transport, ci le intermediază între cei care le solicită (pasageri) și cei care le oferă - șoferi parteneri, care colaborează cu Uber prin entități fiscale înregistrate. Vom ataca decizia, între timp nu se schimbă nimic", au spus reprezentanții Uber pentru start-up.ro
Potrivit avocatului Tania Maria Câmpan, citată de stiridecluj.ro, ”S-a dispus încetarea serviciilor UBER pe raza municipiului Cluj-Napoca până la soluționarea dosarului pe fond care are ca obiect acțiune de constatare a concurenței neloiale. Această decizie nu este definitivă, dar este executorie".
"Procedura pe care noi am urmat-o este procedura ordonanței președințiale, este o procedură specializată care se judecă cu celeritate și în baza ei se poate dispune temporar încetarea unor activități. Noi am solicitat încetarea efectelor și a serviciilor efectuate de Uber până la soluționarea dosarului pe fond", a mai spus avocatul asociației de taximetriști din Cluj care a dat în judecată compania Uber Systems SRL, deținută de compania-mamă, înregistrată în Olanda.
"Uber este o societate care deși desfășoară activități de taximetrie nu îndeplinește și nu deține autorizațiile necesare pentru a desfășura această activitate raportat la prevederile Legii 38, legea taximetriei. Aceasta este legea care reglementează în ce condiții poate fi făcut transportul public de persoane", a mai spus Câmpan.
Astfel, Uber nu-și va suspenda activitatea. Compania americană care operează în București și Cluj-Napoca și urmează să se extindă și în alte orașe din România, are ca obiect de activitate construirea de aplicații digitale. Așadar, spun reprezentanții Uber, decizia de a înceta activitățile de transport nu se aplică societății. Uber va contesta decizia Tribunalului folosind acest argument.