Astfel, 15 dintre cele mai inovatoare startup-uri de energie durabilă vor primi pachete personalizate de servicii cu valoare adăugată, iar cel clasat pe primul loc va beneficia și de un premiu în bani de 100.000 de euro.
Alături de European Battery Alliance (EBA), InnoEnergy și-a propus să atragă și să sprijine startup-uri care dețin tehnologii inovatoare sau idei de afaceri axate pe stocarea electrică. De interes deosebit sunt inovațiile de stocare electrică care pot fi aplicate în transport, pentru rețele, stocarea energiei distribuite și mobile sau pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor.
Cele mai bune startup-uri vor intra într-unul dintre programele de acelerare a afacerilor ale InnoEnery - Highway sau Boostway - și vor primi un pachet de beneficii constând în suport, training, servicii și finanțare personalizate. Highway folosește o abordare practică pentru a susține startup-urile în stadiu incipient în ceea ce privește intrarea pe piață, ajutându-le să își pregătească produsele pentru comercializare. Programul Boostway sprijină extinderea afacerilor existente.
Lansat în 2017, EBA urmărește să creeze în Europa o rețea valoroasă de producători competitivi de baterii sustenabile. InnoEnergy colaborează cu mai mult de 120 de entități din cadrul ABE pentru a atinge acest scop și a contribui la dezvoltarea unei noi piețe cu o valoare potențială de 250 de miliarde de euro pe an până în 2025.
Startup-urile selectate vor avea acces la o rețea cu mai mult de 385 parteneri, inclusiv business angels specializați pe domeniul vizat, comunitatea de fonduri de investiții din Europa a InnoEnergy și instituții de finanțare publică. De asemenea, startup-urile câștigă consiliere și mentorat la nivel de din partea unor specialiști cu poziții de top management și acces la evenimentele dedicate energiei din Europa, inclusiv la Business Booster - evenimentul de networking anual al companiei InnoEnergy, în cadrul căruia companii din ecosistemul energetic participă la întâlniri cu startup-urile.
"Europa are nevoie de soluții inovatoare de stocare electrică pentru a sprijini decarbonizarea transportului și încălzirea prin electrificare. Misiunea noastră este să găsim întreprinderi cu concepte, produse și soluții care să aibă potențialul de a face parte din ecosistemul producătorilor de baterii durabile", spune Bo Normark, Director InnoEnergy pentru stocarea energiei.
Înscrierile se pot face până la 30 octombrie 2018. Procesul de înscriere constă în cinci etape; o cerere inițială, o evaluare internă, un pitch video de cinci minute și o evaluare a experților externi. În urma evaluării externe, 30 de startup-uri își vor prezenta ideea în paralel în fața a două jurii și vor fi selectați 15 câștigători. La evenimentul din februarie 2019 va fi desemnat un câștigător care va primi un premiu de 100.000 de euro.
Startup-urile înscrise în program vor fi evaluate în funcție de următoarele criterii:
- Gradul de inovare al ideii de afacere
- Elementele de diferențiere
- Dimensiunea pieței pe care o vizează
- Scalabilitatea produsului / serviciului
- Echipa fondatoare și structura
- Avantaj competitiv
- Impact potențial
- Capacitatea de a conta pe InnoEnergy ca partener
Românii de la Craft Bicycle au participat recent în cadrul competiției PowerUp! by InnoEnergy, fiind câștigătorii etapei locale a concursului dedicat startup-urilor din domeniul tehnologiilor ecologice (în acest an, InnoEnergy a decis să meargă pe mai multe arii prin competiție, și anume, energie, mobilitate, cleantech, cybersec, smog și smart cities). Tinerii și-au prezentat proiectul în cadrul finalei europene care a avut loc la Praga. Citește aici povestea tinerilor care au început o afacere cu biciclete în grajdul bunicilor.