Astfel, în 2021, cifra de afaceri a depășit 123 milioane lei, în creștere cu 17% față de anul precedent. Această creștere s-a datorat și noii divizii de inovare în tehnologie pentru procesele de HR, Smartree HRTech, care a înregistrat o cifră de afaceri de 18,2 milioane lei.
În același timp, Smartree România, divizia care pune la dispoziția companiilor angajați temporari, a înregistrat o cifră de afaceri de 105 milioane lei pe parcursul anului trecut. Pentru 2022, Smartree anticipează o creștere de 20% pe divizia de tehnologie și de 25% pe divizia de punere la dispoziție de angajați temporari.
Anul 2021 s-a încheiat cu un profit de 5,3 milioane lei pentru grupul Smartree, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2020. Acest profit a rezultat și dintr-o serie de automatizări implementate în cadrul proceselor de lucru din companiile din grup, în urma presiunii pe care pandemia a impus-o în accelerarea inițiativelor de eficientizare.
„Anul trecut a fost unul cu multe provocări și ne bucurăm de rezultatele pe care le-am avut. Creşterea cifrei de afaceri a fost susţinută de parteneriatele pe care le-am dezvoltat în ultimii doi ani, de preocuparea continuă pentru digitalizarea și eficientizarea proceselor de HR din companiile care ne sunt clienți, iar toate acestea au dus la creşterea solicitărilor pentru serviciile şi produsele noastre. Echipa Smartree a reușit să depășească toate provocările și toate necunoscutele care i-au ieșit în cale și le sunt recunoscătoare colegilor mei pentru tot efortul susținut”, a declarat Alexandra Peligrad, CEO Smartree România.
În 2021, pandemia a continuat să afecteze mediul de business, inclusiv domeniul de resurse umane, impunând transformarea diverselor procese din activitate sau chiar reinventarea totală prin munca de acasă și munca hibrid. În ciuda tuturor acestor provocări, Smartree a implementat anul trecut un proiect de divizare în două companii, în urma căruia a rezultat Smartree HRTech, divizia de inovare în tehnologie pentru procesele de HR. Noua companie a preluat întreaga activitate de tehnologie software și servicii asociate pentru managementul strategic al proceselor de resurse umane și, în prezent, este formată dintr-o echipă de aproximativ 100 de oameni.
În același timp, Smartree România a păstrat divizia de muncă temporară și leasing de personal și recrutare, prestând în continuare servicii pentru punerea la dispoziție de forță de muncă către clienții săi, cu un număr mediu lunar de peste 2.000 de angajați temporari pe parcursul anului 2021.
„Ne așteptăm ca piața de produse software HR și servicii de resurse umane să continue trendul ascendent, pe fondul creşterii investiţiilor în digitalizare realizate de companii şi organizaţii. Acestea sunt, de altfel, câteva dintre motivele pentru care Smartree HRTech a devenit o companie de sine stătătoare. În plus, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, companiile își vor relua planurile strategice de dezvoltare și vor dori să investească în proiecte care includ soluții integrate de gestionare a proceselor HR și de digitalizare a acestora, pentru eficientizarea și amplificarea activității”, spune Alexandra Peligrad, CEO Smartree România.
Pentru anul 2022, Smartree își propune să continue liniile de creștere începute în anii anteriori, având un interes crescut pentru parteneriate cu companii care dezvoltă produse software și aplicații complementare din zona proceselor de HR. Exemple de astfel de parteneriate încheiate în ultimii doi ani sunt PandemSafe, aplicație software ce asigură întoarcerea angajaților în siguranță la birouri, Druid, aplicație software pentru chatbot HR, și Salarium, prin intermediul căruia angajații clienților Smartree pot solicita și primi avansuri salariale pentru zilele deja lucrate, oricând și de oriunde.
În paralel, o altă perspectivă de creștere pe care Smartree o vizează este efectuarea de proiecte de achiziții și investiții în companii din domeniul HR. Aceste proiecte se pot dovedi importante pentru dinamica companiei în anii ce urmează, atât pentru Smartree HRTech, cât și pentru divizia de punere la dispoziție de angajați temporari. De asemenea, prin divizia de inovare, Smartree investește în construirea unui produs nou de software HR.
Decizia de a dezvolta o nouă soluție de resurse umane vine ca urmare a schimbărilor pe care toată perioada de pandemie le-a provocat în cadrul proceselor companiilor, în care departamentele de HR au devenit piloni cheie în stabilirea și implementarea strategiilor de business.