Domeniile în care rata de supraviețuire este peste media națională sunt industria alimentară și cea a băuturilor, fabricarea lemnului și produse din lemn și agricultura.

Informațiile au fost prezentate de economistul-șef al Coface România, Iancu Guda, în cadrul emisiunii “Profesionistii în Banking”, difuzată pe wall-street.ro.

Firmele supraviețuiesc, nu performează

“Jumatate dintre firmele nou înființate supraviețuiesc după 5 ani și, dintre acestea, 85% au zero sau un angajat. Deci avem de-a face mai degrabă cu optimizări fiscale sau autogospodărire, nu cu companii serioase. Dacă este să mergem cascadat pe procentul companiilor de succes, cu adevărat startup-uri inspiraționale, din 1.000 de companii nou înființate, care mai supraviețuiesc după cinci ani, au peste un milion de euro cifră de afaceri, arată bine din punct de vedere al indicatorilor financiari, sunt românești, nu fac parte dintr-un grup de alte companii, avem doar două!!! Deci din 1.000 de companii noi, doar două îndeplinesc simultan aceste condiții. Cred că ar trebui promovate mai mult și învățat tot ce se poate din poveștile lor”, a explicat Guda.

Referitor la firmele care doar supraviețuiesc mai mult de cinci ani, media la nivel național este de 50%, însă sunt câteva sectoare în care procentul este mai mare.

În plus, nu este nici profitabil: vindem ieftin, importăm scump, valoarea adăugată se face în Italia, Germania... și creăm locuri de muncă acolo

“Vorbesc despre industria alimentară și cea a băuturilor, industria fabricării lemnului și produse din lemn și agricultura. Aceste trei sectoare înregistrează o rată de supraviețuire de 65%. Deci două din trei companii, față de media națională de una din două, supraviețuiesc peste cinci ani. Am spus supraviețuiesc, nu performează! Iată că faptul că mâncăm, bem și ne îmbrăcăm, crește PIB-ul cu cifre record în Uniunea Europeană, se resimte și la aceste companii, cel puțin nominal și pe termen scurt – mediu. Rămâne de văzut dacă nu este vorba, de fapt, de un bumerang și vor avea de suferit ulterior”, a subliniat Iancu Guda.

Exportăm lemn, importăm mobilă scumpă

În privința companiilor din domeniul fabricării lemnului, reprezentantul Coface consideră că rata de supraviețuire mai ridicată nu reprezintă, în sine, un avantaj pentru România.

“Pe industria fabricării lemnului nu aș spune că este o mândrie, pentru că, din păcate, aceste companii, cu preponderență, declară că au ca și obiect de activitate fabricarea lemnului, dar de fapt ele doar procesează: taie lemnul din pădure, îl exportă și importăm mobilă. Pentru România, ca mediu înconjurător, nu este deloc bine. În plus, nu este nici profitabil: vindem ieftin, importăm scump, valoarea adăugată se face în Italia, Germania... și creăm locuri de muncă acolo. Deci copacii noștri tăiați aduc valoare adăugată negativă, pe net. După ce că îi pierdem, importăm și un deficit net pe acest canal”, a mai spus Guda.