Analiza exclusivă Accenture se bazează pe experiența acumulată în urma sprijinului oferit sutelor de clienți globali în migrarea sustenabilă în cloud.

Totodată, prezintă modul în care companiile pot obține valoarea maximă din utilizarea și operarea în mod ecologic a serviciilor cloud, indiferent de stadiul în care se află în transformarea lor digitală.

Companiile se confruntă cu o presiune mai mare pentru a rezolva provocările socioeconomice majore și pentru a se orienta către practici mai responsabile și mai durabile, stimulând în același timp profitabilitatea.

Cel mai recent studiu Accenture Strategy-UNGC a relevat că 59% dintre directorii executivi declară că utilizează energie cu emisii reduse de carbon și din surse regenerabile în cadrul operațiunilor lor actuale, în timp ce 44% văd un viitor net zero, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru compania lor.

În plus, două treimi consideră tehnologiile precum cloud drept factori critici pentru accelerarea schimbărilor și pentru transformarea angajamentelor lor în realitate.

În plus față de impactul semnificativ asupra mediului, soluțiile cloud sustenabile oferă beneficii financiare esențiale.

Analiza Accenture, bazată pe activitatea sa cu clienții, prezintă o economisire de până la 30-40% din costul total de proprietate din cloud-ul public, determinat de o flexibilitate mai mare a volumului de lucru, rate mai bune de utilizare a serverelor și o infrastructură mai eficientă din punct de vedere energetic.

Conform raportului, sustenabilitatea și beneficiile financiare ale migrării în cloud vor varia în funcție de trei factori cheie: furnizorul de cloud selectat, nivelul de angajare pentru optimizarea cloud-ului și nivelul inovațiilor în materie de sustenabilitate bazate pe cloud.

„Companiile se mută rapid în cloud pentru inovație și reduceri de costuri, iar sustenabilitatea trebuie, de asemenea, considerată drept un factor principal”, a declarat Paul Daugherty, director executiv al diviziei Technology și CTO Accenture. „Cu toate acestea, nu există o abordare unică pentru mutările sustenabile în cloud – companiile trebuie să înțeleagă deciziile de migrare, proiectare și inginerie care vor determina în mod direct cât de sustenabile sunt soluțiile lor și beneficiile pe care le generează.”

Când vine vorba de optimizarea în cloud, raportul prezintă trei niveluri de performanță la prima migrare sustenabilă în cloud:

  • migrări strategice fără reproiectare majoră,
  • aplicarea practicilor sustenabile de inginerie software,
  • optimizarea aplicațiilor pentru „materialul cloud”.

Analiza Accenture arată că migrarea inițială în cloud poate reduce emisiile de carbon cu peste 84% comparativ cu infrastructura convențională. Reducerile pot fi cu până la 98% mai mari prin proiectarea de aplicații specifice pentru cloud.

Pentru a obține un scor actual al emisiilor de CO2 în cloud și recomandări pentru reducerea amprentei de carbon, Accenture oferă modulul Green Cloud Advisor, ca parte a platformei sale myNav, pentru clienții interesați să își sporească obiectivele privind green index.

Raportul a fost publicat la scurt timp după anunțului companiei privind înființarea diviziei Accenture Cloud First, o investiție de 3 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani, pentru a ajuta clienții din toate industriile să devină rapid companii „cloud first” și să-și accelereze transformarea digitală astfel încât să își eficientizeze activitatea.