Conferinţa a adus în discuţie importanţa noilor tehnologii în integrarea cât mai eficientă a acestor persoane, în educaţie, cultură sau mobilitate. În zona expoziţională, participanţii au posibilitatea să testeze tehnologii asistive precum aplicaţii, platforme online sau software-uri dezvoltate cu susţinerea Fundaţiei Orange.

Tehnologiile asistive ajută persoanele cu dizabilităţi să se descurce în viaţa de zi cu zi. Fie că este vorba de mersul la şcoală, o călătorie prin oraş, o comandă la poştă sau o vizită la muzeu, tehnologiile asistive au un rol esenţial în integrarea persoanelor cu dizabilităţi.

De aceste tehnologii beneficiază toţi cei care interacţionează într-un fel sau altul cu persoanele cu dizabilităţi: angajaţi, profesori, membri ai familiei, reprezentanți ai instituţiilor publice.

Timp de 6 ani, Fundaţia Orange a susţinut peste 40 de proiecte asistive cu o componentă digitală, însumând o investiţie de peste 1,8 milioane de euro prin Fondul de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”. Astăzi Fundaţia Orange extinde sprijinul acordat persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi/sau auz din România cu o nouă rundă de finanţare.

250.000 euro pentru soluții digitale la probleme de vedere şi auz

Fundaţia Orange invită instituţiile publice şi organizaţiile nonprofit (asociaţii, fundaţii sau federaţii, instituţii educaţionale, instituţii medicale, instituţii culturale) să propună proiecte cu impact naţional şi pe termen lung care să ofere soluţii, în special digitale, pentru integrarea persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz.

Proiectele se pot înscrie online pe www.finantare.fundatiaorange.ro până la data de 27 iunie 2019. Proiectele înscrise în concurs vor trece prin două etape de evaluare: pre-evaluare de către un forum consultativ format din experţi în domeniu şi beneficiari cu dizabilităţi de vedere şi de auz şi o evaluare finală a Consiliului Director al Fundaţiei Orange.

Valoarea totală a programului este în acest an de 250.000 de euro şi în premieră vor fi oferite trei tipuri diferite de finanţare pentru: până la 2 proiecte colaborative de maxim 100.000 de euro fiecare ce abordează o problemă de interes naţional, până la 2 proiecte de maxim 20.000 de euro pentru iniţiative ce se desfăşoară între 12 si 18 luni şi până la 2 proiecte adresate local, fiecare cu o valoare maximă de 12.000 de euro.

„Prima conferinţă naţională de tehnologii asistive s-a născut din nevoia de a aduce împreună resursele pe care le-am susţinut în aceşti 6 ani de intervenţie, pentru a oferi o imagine la zi a soluţilor disponibile pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere şi auz. Este esenţial ca deopotrivă toţi beneficiarii din România să afle de existenţa acestora, dar şi instituţiile care le pot prelua şi implementa eficient la nivel sistemic în toată ţara. Prin programul „Lumea prin Culoare şi Sunet” am susţinut proiecte de succes, unele în premieră la nivel european, printre care se numără prima aplicaţie de mobilitate la metrou pentru nevăzători sau prima platformă de interpetare în timp real în limbaj mimico-gestual. În toţi aceşti ani, am crescut împreună cu partenerii noştri, serviciile asistive oferite persoanelor cu dizabilităţi s-au diversificat, iar capacitatea organizaţiilor de a veni cu proiecte inovative, a crescut. În continuare, căutam parteneri de drum lung pentru proiecte de impact, acolo unde este atât de multă nevoie de ele”, a declarat Dana Deac, Preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei Orange.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 6 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.