Proiectul ”Femeile deschid România” este o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui spațiu interactiv, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.
Cu sărbătorile în preajmă, ne-am decis să aruncăm o privire în urmă și să ne reamintim de femeile cu care am vorbit în acest proiect și de felurile diverse prin care transformă ecosistemele din jurul lor. Astăzi ne reîntâlnim cu trei dintre ele, fiind al patrulea din cele 24 materiale pe care le vom publica.
Poveștile lumii spuse prin fotojurnalism
Ioana Moldovan este jurnalist freelancer, fotograf documentar și autor publicat. Munca ei a fost publicată în The New York Times, BBC, Der Spiegel, NPR, ESPN, Huffington Post, Deutsche Welle, Vice și nu numai.
Ea spune povești în fotografii, de la proteste în Piața Taksim din Turcia, la cele ale veteranilor de război participanți la jocurile Invictus sau ale persoanelor defavorizate și a câștigat numeroase premii pentru lucrările sale, atât în țară, dar și în străinătate.
În 2017 a publicat cartea "Noi suntem Invictus", urmărind viața veteranilor de război din România care participă la Invictus Games, dedicate acelor persoane care și-au slujit țara și au fost rănite sau s-au îmbolnăvit.
De asemenea, face parte din comunitatea Documentaria, un colectiv de fotojurnaliști de documentar care spun poveștile locurilor prin imagini, fie că e vorba de schimbările climatice, viața în pandemie sau sistemul de sănătate.
În interviul cu noi, Ioana ne spune că și-a început cariera în 2007, mult prea târziu.
”Realizasem de ceva timp că fotojurnalismul este ceea ce-mi doresc să fac, dar între momentul acela și cel în care-ți faci curajul să-ți dai demisia, să renunți la un anumit standard de viață pe care mi-l permitea salariul și să începi efectiv să trăiești din fotojurnalism a fost o cale lungă, plină de incertitudini și frustrări," spune ea.
Femeia care a pus startup-urile tech și investitorii la aceeași masă
Ana-Maria Andronic este una dintre persoanele care au stat la baza formării lumii de startup-uri de tehnologie din România. A pornit în 1999 la Institutul Național de Magistratură, a fost judecător timp de șase ani la Judecătoria Sectorului 4, dar plecarea în Statele Unite a ajutat-o să se transforme, ca mai apoi să revină în țară.
A trecut prin firme de avocatură precum Biriș Goran, DLA Piper, iar în 2010-2011 a înființat Venture Connect, primul eveniment care a adus la masă startup-urile și investitorii din România. În prezent este investitoare în cadrul comunității Bravva Angels și se dedică companiilor fondate de femei. Ana-Maria este și ea fondatoarea Professional Support Company, firmă care formează personalul administrativ necesar firmelor.
Se vede ca un fel de semafor pentru fondatori atunci când lucrează cu ei în tranzacții de investiție și vânzare, dar și din postura de investitoare. Ne spune în interviul cu noi că s-a bucurat de reacțiile bune cu privire la conceptul de Venture Connect.
"M-am simțit susținută și apreciată. Cred că m-a ajutat și faptul că am privit cu deschidere orice colaborare, fără să o văd prin prisma unei dihotomii de gen", spune Ana-Maria Andronic.
Menționează că încrederea în sine este resortul interior cel mai bun al unei persoane. Și că "poate aici ar mai fi de lucru pentru femeile care-și doresc să acționeze într-un mediu de business".
Spune că femeile și bărbații au astăzi acces în mod obiectiv la aceleași oportunități și ar fi nevoie doar de "o educație orientată pe dezvoltarea încrederii personale. Acest lucru se poate construi în comunități care să abordeze astfel de subiecte", spune Ana-Maria Andronic.
Viteza curajului în lumea motorsportului
Cristiana Oprea a pornit la drum înspre o carieră de arhitectură, dar întâmplarea a dus-o înspre lumea raliurilor. Astăzi Cristiana este pilot de raliuri în Campionatul European, al doilea cel mai valoros din lume, după Campionatul Mondial, WRC cum este el numit.
Spune în interviul pentru ”Femeile Deschid România” că a fost norocoasă în viață pentru că a crescut într-o familie unde șofatul era firesc și a conștientizat stereotipurile abia mai târziu.
La 21 de ani abia a îmbrăcat un combinezon de curse, într-o lume care este încă dominată de bărbați și în care i s-a spus că ce face "e doar un moft". Dar lumea raliurilor a cunoscut succesul feminin, deși se luptă și astăzi cu preconcepțiile. În anii ‘80 o franțuzoaică numită Michelle Mouton strunea monștri mecanici care ulterior au fost interziși, atât de periculoși și puternici erau.
"M-am lovit de scepticism, de glume și neîncredere chiar de la început, tocmai pentru că eram femeie și părea că e doar un moft. Mulți se așteptau să renunț, însă odată ce am făcut pasul spre Campionatul European am găsit un mediu sportiv primitor, unde să fii femeie pilot este ceva primit cu încurajare și căldură, chiar dacă suntem doar trei femei pilot în acest sezon."
A învățat să trateze frica precum un companion care o ajută să fie conștientă de riscuri și să evalueze situațiile. Și a învățat eșecul și joaca în acest drum care e un maraton.