Lectură de 1 min

44% din domeniile .ro sunt inactive

Abonează-te pe  

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Din cele 901.130 domenii .ro înregistrate la finalul lunii ianuarie a acestui an, aproximav 44% sunt inactive în acest moment, anunță Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Această situație blochează accesul persoanelor interesate la domenii cu potențial mai ales în contextul în care, până în prezent, domeniile au fost închiriate pe o perioadă nedeterminată.

website online site internet

S-a ajuns în această situație deoarece, din 1993 până în prezent, RoTLD – serviciul de administrare domenii .ro – a asigurat, cu un buget restrâns funcționalitatea domeniilor .ro. Acesta este motivul pentru care Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI), entitatea care gestionează departamentul RoTLD, anunțase încă de la finalul lunii decembrie a anului trecut că vrea să introduca un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro.

În plus, țara noastră trebuie să se alinieze și la reglementările și standardele europe.

În acest sens, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale anunța pe 31 ianuarie lansarea  în consultare publică reglementarea Domeniului de Nivel Superior .ro. MCSI lansa atunci un chestionar organizat în trei secțiuni, fiecare acoperind una dintre temele majore de dezbatere: valabilitatea înregistrării domeniului (perioada de timp pentru care ar trebui să fie valabil un domeniu înregistrat – ministerul și-ar dori ca acest termen să fie de doar doi ani), gestionarea domeniului de nivel superior .ro (în esență, cine ar trebui să gestioneze domeniile și ce rol poate juca RoTLD în această schemă, dar și circumstanțele în care un domeniu poate fi suspendat) și stabilirea prețului pentru domenii (modul, ce ar trebui să se întâmple cu veniturile și cum poate fi transferat un domeniu).

Calendarul consultării publice este organizat astfel:

30 ianuarie 2017: MCSI publica un chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017.

1 martie – 30 iunie 2017: Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

31 martie 2017: MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părțile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior .ro.

Iulie 2017: ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea acestuia.

Septembrie 2017: urmare a procesului de consultare publică, ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern.

Pentru a crea o reglementare care să ne reprezinte cât mai bine, ministerul are nevoie și de părerea noastră. Așa că nu ezitați să vă alăturați dezbaterii.

site domenii ro mcsi

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: