Competiția internațională de antreprenoriat în IT, Technovation Girls, numără 7 echipe de fete din România pe lista seminfinaliștilor. În total, 31 de eleve din România au trecut de primele faze ale competiției, unde au avut de dezvoltat o aplicație de mobil sau un prototip AI care să rezolve o problemă reală din comunitatea lor. Participantele din învățământul liceal au avut oportunitatea să dezvolte și un plan de business pentru ideea lor, ca să aibă o experiență cât mai realistă a provocărilor din mediul antreprenorial.
Propunerile elevelor din semifinala internațională Technovation Girls
Un juriu internațional din specialiști IT și business au ales următoarele 7 idei ale concurentelor din România.
Semifinalistele diviziei de seniori Technovation
- Echipa Ginger beer and info, formată din 5 eleve din Suceava → cu proiectul Edumap: o aplicație care trimite notificări cu locuri interesante, culturale, tradiționale din România, atunci când utilizatorul se află în proximitatea acestora. Informațiile sunt expuse astfel încât să fie atrăgătoare pentru adolescenți și tineri.
- Echipa Nemesis, formată din 4 eleve din Râmnicu-Vâlcea → cu proiectul Asteria: o aplicație ce le oferă resurse și ajutor victimelor violenței domestice, dar și informații despre adăposturi și consiliere psihologică refugiaților din Ucraina. Aplicația are o secțiune și pentru cei care vor să doneze, să ofere asistență juridică, servicii medicale și anunțuri de joburi victimelor violenței domestice și refugiaților.
- Echipa No shame, formată din 3 eleve din Câmpulung, Argeș → cu proiectul You Are Not Alone: proiectul care propune un sprijin moral și informațional pentru mamele minore, dar și cu sfaturi de la medici și psihologi.
- Echipa Swoosh, formată din 5 eleve din Satu Mare → cu proiectul JoyXchange: o aplicație menită să prevină risipa de obiecte, cu ajutorul unei hărți pe care utilizatorul poate plasa obiecte pe care vrea să le doneze, dar și un punct de colectare.
- Echipa TERAA, formată din 5 eleve din București → cu proiectul YPS (Your Panic Support): aplicația care le oferă ajutor celor care suferă de un atac de panică și sunt singuri, cu ajutorul unor tehnici de relaxare ușor de accesat.
- Echipa Unimind, formată din 4 eleve din București → cu proiectul Go Pill: care funcționează sub forma unui ghid de tratament medical, oferind utilizatorului un calendar al tratamentului, dar și un status al stocului de medicamente.
Semifinalistele diviziei de juniori Technovation
- Echipa LadiesFirst, formată din 5 eleve din Neamț → cu proiectul Woman’s life matter: o aplicație ce le poate oferi femeilor sprijin medical, prin posibilitatea de a face programări în funcție de analizele de care au nevoie, dar și cu o categorie de discuții.
A fost o super experiență să învățăm să dezvoltăm aplicația și șă realizăm codul pentru că, deși eram la mate - info toate din echipă, nu avea nicio legatură cu ce făcusem la școală și a fost o experiență unică”, a spus Cosmina Mihăescu, membră a echipei semifinaliste Nemesis.
Proiecte de succes de la cea mai mare competiție de programare pentru fete
Technovation Girls România este cea mai mare competiție de programare pentru fete, la care pot participa eleve din toată țara și vor concura cu fete din întreaga lume. România are un loc vizibil pe harta competiției internaționale Technovation Girls după ce, anul trecut, o echipă de eleve a demonstrat că își merită premiul regional pe Europa. Cinci eleve de liceu au creat aplicația Safe Walk, cu ajutorul căreia voiau să transmită un mesaj ferm: femeile din România au nevoie să poată fi în siguranță, atunci când merg pe stradă. Aplicația fost inspirată de cazul Caracal.
BlooDo Challenge, o altă aplicație dezvoltată în 2019 pentru competiție a motivat participantele atât de mult încât aplicația mobilă a fost lansată și are o activitate continuă ca mod de a încuraja donarea de sânge.
Experiență de învățare de la probleme reale
Competiția Technovation Girls adună zeci de mii de fete din peste 100 de țări, care dezvoltă soluții IT ingenioase și inovatoare pentru probleme reale din comunitatea lor. Programul este o provocare pentru participante, deoarece învață să construiască de la zero o aplicație de mobil sau un program ce folosește inteligență artificială.
Competiția se adresează tuturor elevelor pasionate de tehnologie, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. După ce se înscriu, participantele formează echipe și, cu ajutorul unui mentor, identifică o problemă din comunitatea lor, legată de sărăcie, mediul înconjurător, pace, egalitate, educație sau sănătate pentru care construiesc apoi o soluție sub forma unei aplicații sau a unei platforme bazat pe AI.