1. Este important să știi cât valorezi

Dacă dorești să obții salariul pe care îl meriți, este esențial să știi care este nivelul practicat pentru poziția ta în industria specifică și în orasul în care te afli. Nivelul diferă dacă ești la București, Cluj, Timișoara, etc. sau într-un oraș mai mic.

  1. Vorbește cu recrutorii

Este recomandat să răspunzi la acele mesaje de la HR care tot îți vin pe linkedin. Ei știu cât valorează persoanele cu experiența și expertiza ta, așa că folosește-te de asta în avantajul tău! Este posibil să nu primești o cifră specifică, dar chiar și un interval este util.

  1. Alege partea de sus a intervalului

Pe măsură ce îți faci cercetările, probabil că vei ajunge la un interval care reprezintă valoarea ta de piață. Poate fi tentant să ceri ceva la mijlocul intervalului, dar în schimb ar trebui să ceri ceva spre partea de sus.

În primul rând, ar trebui să pornești de la premisa că ai dreptul la un salariu de top (dacă răspunzi cu DA la întrebarile de la punctul 6). În al doilea rând, angajatorul tău va negocia aproape sigur în jos, așa că ai nevoie de spațiu de manevră pentru a ajunge totuși la un salariu de care ești mulțumit.

  1. Negociază salariul în euro ca să fii mai bine protejat de cursul de schimb

Ai un credit în euro sau vrei să te protejezi de inflația galopantă și deprecierea leului, accentuată în ultima perioadă. După ce consulti un convertor valutar și compari salariul în lei convertit în euro de la începutul anului trecut cu cel de la cursul curent, s-ar putea să constați că e o idee bună să negociezi salariul în euro.

  1. Fii dispus să renunți

Atunci când îți faci calculele, ar trebui să ai un prag sub care să nu treci. Acest lucru se poate baza pe nevoia ta financiară, pe valoarea ta de piață sau pur și simplu pe ceea ce ai nevoie ca să te simți bine cu privire la munca depusă vs. renumerație.

Să renunți la o ofertă nu va fi niciodată ușor, dar este important să știi când să o faci - și să fii puternic pentru a putea spune "NU". O altă variantă dacă obții mai puțin decât pragul minim poate fi negocierea unor zile libere în plus, traininguri/conferințe la care să fii trimis gratuit și care să iți crească valoarea profesională.

  1. Meriți cât ceri?

Înainte de a cere o mărire de salariu, va trebui să îți pui câteva întrebări. Ți-ai asumat noi responsabilități de când ai fost angajat? Ai depășit așteptările (în loc să le îndeplinești)? Ai peste un an vechime sau a trecut mai mult de 1-2 ani de la ultima negociere? Răspunsul la toate aceste trei întrebări ar trebui să fie "DA".

  1. Planifică momentul oportun

Ideal ar fi la 2-3 săptămâni de la o realizare importantă în firmă. De asemenea, psihologii spun că spre sfârșitul săptămânii (joi/vineri) și după ora mesei se obțin cele mai bune rezultate, deoarece oamenii sunt mai puțin recalcitranți.

Mult succes la negociere!