Este foarte probabil ca și tu să ai foldere pe PC intitulate poze absolvire 2000, nuntă 2016 și tot așa. Sunt amintiri pe care nu le accesăm des, însă nici nu am vrea să le pierdem.

Cam în această situație m-am găsit și eu recent când am văzut că unul dintre hard diskurile mele (cel mai vechi din sistem) este pe cale să cedeze. Ce faci în cazul ăsta? Te uiți prin toate folderele de acolo și vezi de ce ai nevoie și le transferi pe un alt HDD sau pe un Hard disk extern.

Pentru asta sau pentru stoca programe, jocuri și tot ce dorești ai putea folosi un hard disk extern precum acest Adata HD770G cu iluminare RGB. Acesta are o capacitate de stocare de 1 TB și este frumos iluminat RGB ca să-ți completezi setupul de gaming, indiferent că este un PC sau o consolă.

În cutie găsim hard diskul și un cablu USB 3.2 Gen 1. Primul lucru pe care-l vei observa la acest HDD extern este cât de robust este. Asta deoarece este căptușit cu cauciuc pe lateral, fin la atingere și ar trebui să ofere o protecție pentru scăpări accidentale de la 1,2 metri. Dacă asta nu era suficient, acest HDD are și protecție IPX8, iar Adata susține că poate sta până la 2 ore sub apă de până la 2 metri. Deci ai putea lua acest HDD după tine fără să-ți faci griji că o să se strice dacă te împiedici și cazi sau dacă te prinde o ploaie pe drum fără umbrelă.

La fel ca și alte HDD externe, acesta este de tip plug and play, adică doar îl pui în USB și merge. Cum merge? Bine pentru un HDD extern și pentru a-l testa am folosit trei programe de benchmark pentru soluții de stocare: Crystal Disk, As SSD și Otto Benchmark. Am inclus screenshot-uri cu testele făcute pentru a le putea analiza.

Crystal Disk Mark 8 indică viteze de scriere și de citire de cam 130-140 MB/s. Totuși, testele 4K sunt dificile pentru HDD mecanice și se vede asta în rezultate cu 0,60 MB/s citire și 1,4 MB/s la scriere. Cu AS SSD am făcut un teste de copy/paste și am văzut viteze de 124,7 MB/s la copierea de fișiere ISO, 80,3 MB/s la copierea fișierelor dintr-un program și 111,4 MB/s pentru copierea jocurilor.

Cu programul ATTO Disk Benchmark putem vedea rezultate mai complexe, însă vitezele maxime de scriere sunt de 130 MB/s pentru copierea fișierelor mari, în timp ce copierea fișierelor mai mici este mai dificilă cu viteze de scriere de 12,9 MB/s pentru fișiere de 2 KB.

Pe lângă asta am făcut și teste practice de copiere de fișiere de pe HDD intern pe cel extern. Viteza medie de copiere a fost undeva la 130 MB/s, astfel 40 de fișiere a aproape 45 GB au fost transferate în aproximativ 6 minute.

Ce înseamnă toate aceste rezultate? Înseamnă că Adata HD770G este un HDD extern bun cu viteze spre maximul a ceea ce poate oferi un astfel de dispozitiv.

Revenid, ai putea folosi acest HDD extern pentru backup de fișiere, pentru backup de jocuri pentru PS5. Mi-a plăcut și singurul inconvenient este că nu am găsit o modalitate de a stinge lumina RGB. De ce aș vrea asta? Pentru că de exemplu dacă-l conectezi la TV și îl lași băgat în portul USB, iluminarea RGB rămâne mult timp aprinsă și ar putea fi deranjantă noaptea.