Radu Restivan a fost mereu apropiat de sport. După o perioadă petrecută în presă, a trecut în comunicare, dar nu a abandonat niciodată pasiunea sa. A început 321Sport, o comunitate care se antrenează împreună și promovează sănătatea, pentru a arăta și altora ceea ce l-a făcut pe el să evolueze. Astăzi e cea mai mare comunitate de sportivi amatori din România.

restivan3

De Radu Restivan am auzit prima oară în comunicare. Apoi i-am văzut fotografiile de pe Facebook și clipurile făcute la maratoanele la care participă. E cel care a pus bazele 321Sport, o comunitate care adună oameni la un loc pentru a se antrena, a participa la competiții de anduranță și care promovează un stil de viață sănătos. Dar sportul nu e o noutate pentru Radu. A fost legat de el mai mereu. Prima sa amintire sau noapte albă, așa cum îi spune, se leagă de Campionatul Mondial de Fotbal din 1994, din Statele Unite.

„Aveam 7 ani, la meciul României cu Argentina de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994“, își amintește Radu acele momente magice pentru o întreagă generație. Deși Hagi, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu erau idolii acelor zile, a fost legat apoi mai mult de tenis, pe care l-a și practicat. „Eram fascinat de Andrei Pavel. Totul s-a întâmplat însă la nivel de amatori“.

Radu a lucrat în presă din 2007, iar mutarea în comunicare a avut loc în 2010. „Au fost multe provocări pentru că am învățat să construiesc proiecte sportive de la 0. Din presă am învățat să mă întreb dacă proiectul la care lucrez ar putea deveni o știre“, își amintește Radu. Reîntoarcerea sa la sport a început cu propria persoană.

restivan-gras
30 de kilograme mai puțin

Radu a dorit să slăbească, așa că s-a apucat de indoor cycling. „În șase luni am reușit să slăbesc 30 de kilograme, timp în care am mers constant la aceste antrenamente“.

321Sport e ceea ce mi-aș fi dorit să am atunci când am slăbit, când mi-am schimbat viața prin sport

În momentele când muncea ca să slăbească, Radu simțea că ar avea nevoie de motivație suplimentară. Să te antrenezi de capul tău și să-ți găsești motivație zilnic e un lucru foarte complicat. În mintea lui s-a născut atunci 321Sport.

restivan2

„321Sport e ceea ce mi-aș fi dorit să am atunci când am slăbit, când mi-am schimbat viața prin sport. Mă aflam în acest proces de schimbare și simțeam nevoia unui sprijin constant. E destul de greu să-ți găsești motivația în fiecare zi", spune Radu Restivan. După ce s-a terminat procesul de schimbare, Radu și-a conturat ideea mai bine. A decis să-i ajute și pe alții să pună sportul în viața lor, să facă mișcare și de beneficiile ei.

De la 1 la 21

Ce e cu 1? Ce e cu 21? E distanța de la un kilometru la 21, adică atât cât face un semimaraton. După ce a terminat cu slăbitul și a adoptat stilul acesta de viață, a lansat primul proiect al ceea ce se numea deja 321Sport. Era începutul lui 2015, era zăpadă afară, iar într-un video pe YouTube, Radu Restivan îi invita pe oameni să participe cu el la antrenamente. #dela1la21 era un program de antrenament pentru cei care vor o schimbare prin sport.

Am ales câțiva norocoși, iar la primul antrenament s-a prezentat un singur om. Am alergat împreună prin zăpadă și am simțit că o poveste grozavă urma să înceapă

https://www.youtube.com/watch?v=BG-6xZsOr8M

"Am ales câțiva norocoși, iar la primul antrenament s-a prezentat un singur om. Am alergat împreună prin zăpadă și am simțit că o poveste grozavă urma să înceapă, din moment ce am dat startul în cele mai vitrege condiții", spune Radu Restivan. Nu știa ce urma să se întâmple, iar astăzi a ajuns la sezonul 5 al acestui program și o mulțime de oameni se antrenează alături de Radu în Herăstrău. E o comunitate care învață să alerge, dar nu competițional, ci pentru spiritul care l-a inspirat și pe Restivan.

Până în acest moment au trecut aproximativ 1.000 de oameni diferiți la evenimente organizate de 321Sport, iar numărul total al participanților a depășit 5.000 de oameni

"Până în acest moment au trecut aproximativ 1.000 de oameni diferiți la evenimente organizate de 321Sport, iar numărul total al participanților a depășit 5.000 de oameni, inclusiv cei care au revenit la antrenamente", explică. Antrenamentele au zeci sau sute de oameni care participă, iar pentru 2017 vrea să extindă programul 321Sport și către copii sau bătrâni.

Antrenamentele 321Sport nu costă nimic, deși mulți întreabă acest lucru. Radu spune că prețul e totuși mare - voința participantului. "Nu aducem oameni cu forță, ci vrem să vină oameni care-și doresc schimbare prin sport", spune Radu. Când discursul nu funcționează, le trimite videoclipul de mai jos.

"Antrenamentele s-au schimbat extrem de mult față de început, din dorința de a oferi cel mai complet program de pregătire sportivă pentru amatori. Am introdus entertainment, adică antrenamente pe muzică, apoi exerciții cu greutatea corporală, stretching și alte diversificări", explică Radu.

La 321Sport, pe lângă antrenament, se formează și prietenii. În plus, spune Radu, e important să nu piardă esența 321Sport: adică activitate sportivă făcută cu drag.

De la antrenament la semimaraton

Scopul antrenamentelor e ca participanții să ajungă să participe la semimaratoane și maratoane. Radu a început să practice acest tip de activități, iar pe canalul său de YouTube realizează chiar un documentar în care face turul lumii prin maratoane.

restivan4

La 321Sport, sezonul de antrenament se termină cu primul semimaraton și toți participanții trec linia de finish împreună, ca un mesaj pentru ceilalți, așteptându-l pe ultimul alergător. "Este felul nostru de a transmite un mesaj de prietenie, fair-play și bucurie prin sport. Așa am legat prietenii care vor trece testul timpului", spune fondatorul comunității cu tricouri mov.

E și el participant la maratoane, spune că pe primul nu-l uită niciodată. A ajuns să facă și ultramaratoane, competiții extreme. A văzut Berlin, Viena, Atena, Beijing, Koln. Așa i-a venit ideea de a lansa documentarul "Discover the world through its Marathons", în care prezintă orașele, istoria, oamenii, cultura.

https://www.youtube.com/watch?v=Ye2sQ0QPaHc&feature=youtu.be&list=PLy8dPuCzWe0Q0cwnvDm0mw2qfkk4ewkIp

Astfel, participarea lui Radu nu mai e doar una sportivă, pentru că a lăsat această motivație deoparte. Când se duce la un maraton gândește un script, se documentează. E sportiv și scenarist, în același timp. "La volumul actual de antrenament cred că sunt pregătit oricând să alerg un maraton, deși recomand o pauză considerabilă între două asemenea competiții", mărturisește Radu.

Viitorul 321Sport

Radu Restivan nu vede comunitatea 321Sport ca un business, ci una care e legată de pasiune. "Nu va fi o călătorie ușoară. Am încercat până acum să ne ajutăm pe sponsorizări, iar totul a fost gratuit pentru participanți", explică el. Primește mesaje și din alte orașe, unde s-ar putea forma în viitor comunități individuale 321Sport.

Alergarea a crescut foarte mult în ultimii ani, însă are nevoie de timp. În 10 ani am putea să ne bucurăm cu adevărat de alergare în România

Pentru 2017, Radu are în plan upgradarea echipei de antrenori. În 2016 i s-a alăturat Flavia Matei, ca antrenor. Din participantă la #dela1la21, Flavia, pasionată de yoga, a devenit antrenor pentru ceilalți. "Investim în educația antreprenorilor, iar Flavia și cu mine mergem la școală, urmând ca în 2017 să aplicăm knowledge-ul dobândit", spune Radu.

radu-restivan-1

Despre maratoane și semimaratoane, deși devin mai populare în România, Radu Restivan crede că mai avem mult până la a ajunge la nivelul european. "Alergarea a crescut foarte mult în ultimii ani, însă are nevoie de timp. În 10 ani am putea să ne bucurăm cu adevărat de alergare în România. Până atunci, există încă oameni care critică Maratonul de la București pentru că blochează orașul în ziua cursei", explică Radu Restivan.