Pentru al doilea an consecutiv, lista celor mai inovatoare companii din lume este condusă de Apple, cu Microsoft și Amazon pe urmele sale. Un alt gigant tehnologic american, Alphabet (compania mamă a Google), ocupă locul al patrulea, în timp ce Tesla își menține locul al cincilea față de ediția din 2021 a listei. Top 10 este completat de Samsung, Moderna, Huawei, Sony și IBM.

La fel ca în topul 50 din ultimii cinci ani, mai mult de jumătate dintre companiile de pe listă au sediul central în America de Nord. Între timp, Europa pierde teren în mod notabil, după ce și-a văzut reprezentarea scăzând cu trei poziții. Potrivit studiului, golul pe care Europa îl lasă în urmă este umplut de companiile asiatice. Între 2018 și 2022, companiile din Asia-Pacific și Asia și-au văzut reprezentarea crescând de la 4 și 3 în 2018 la 8 și 7 în acest an, printre acestea se numără și producătorul de smartphone-uri Xiaomi.

Patru companii sunt nou intrate pe lista celor mai inovatoare companii din lume întocmită de Boston Consulting Group pentru 2022: ByteDance (nr. 45), Nvidia (nr. 15), Panasonic (nr. 46) și Zalando (nr. 25).

Clasamentul “Celor mai Inovatoare Companii” al BCG se bazează, în mare parte, pe un sondaj la care au participat peste 1.500 de directori de inovare la nivel mondial, chestionați în decembrie 2021 și ianuarie 2022.

Acest studiu evaluează performanța unei companii luând în calcul patru categorii: gândirea colectivă globală, evaluarea „inter pares” a colegilor din industrie, schimbările din industrie, precum și crearea de valoare. BCG publică raportul anual de inovare încă din 2003.