Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu prin care se vor introduce un plafon pentru taxe la apeluri între țările UE, o reformă care să asigure disponibilitatea rețelei 5G pentru toți cetățenii UE până în 2020, precum și măsuri care să sporească protecția utilizatorilor.

Astfel, potrivit serviciului de presă al Parlamentului European, tarifele internaționale vor fi limitate la 0,19 euro / minut și 0.06 euro / mesaj. În prezent, costurile variază între 0.80 euro / minut și 0,05 euro / mesaj, conform Organizației Europene a Consumatorilor.

„Apelurile telefonice mai ieftine reprezintă o victorie pentru toți cetățenii UE. Sper că acesta este un prim pas spre o Uniune Europeană în care apelurile interne și internaționale vor costa la fel. Sistemul «Reverse 112» asigură o Europă mai sigură. Cetățenii noștri trebuie să obțină informații clare, corecte și rapide în situații de criză”, a declarat Dita Charanzová (ALDE, CZ), reprezentant IMCO (Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor), privind Codul Telecom.

Ar urma ca implementarea rețelei 5G să fie demarată în toată Europa, pentru a sprijini numărul tot mai mare de sectoare și tehnologii noi de comunicații fără fir care se bazează pe aceasta.

Proiectul de lege mai spune că furnizorii de servicii de telecomunicații ar trebui să utilizeze criptarea pentru a preveni și a minimiza impactul breșelor de securitate asupra utilizatorilor. Alte dispoziții impun garantarea accesului la informațiile contractuale și serviciile de urgență pentru utilizatorii cu dizabilități.

Un „sistem invers pentru serviciul 112”, propus de către deputații europeni, ar asigura ca cetățenii să fie avertizați prin SMS în caz de urgențe și dezastre majore, cum ar fi un atac terorist sau catastrofă naturală.