Sunt mulți care cred că EA scoate același joc în fiecare an, unde doar mută jucătorii dintr-o echipă în alta. Nu ai fi neîndreptățit să crezi asta deoarece jocul, în esență, este același an de an. Însă EA reușește să aducă îndeajuns de multe schimbări în fiecare an încât să facă jocul atrăgător pentru gameri.

Anul acesta FIFA 20 a făcut vâlvă în România prin prisma faptului că Liga de fotbal de la noi din țară a fost inclusă pentru prima dată în joc, iar fanii români au posibilitatea de a juca cu echipele românești. Pentru mine e cam târziu, dar tot mă bucur că s-a implementat în sfârșit Liga 1 în FIFA.

Când eram mic jucam și mă uitam la fotbal și, la fel ca orice craiovean, țineam cu Universitatea. Am fost la meciuri și am trăit multe decepții "iubind" tricoul alb-albastru. Treptat, m-am potolit cu fotbalul, cu uitatul la meciuri și m-am mulțumit cu meciurile de FIFA din când în când. Așa că, venirea fotbalului românesc în jocul celor de la EA nu m-a entuziasmat prea tare, însă mă bucur că pot să îmi îndeplinesc visul de altă dată, acela ca Universitatea să câștige un campionat și să ajungă departe în Champions League, în FIFA 20.

Am început modul carieră cu Univeristatea și am început să pregătesc băieții pentru câștigarea campionatului. Jucătorii sunt destul de bine realizați și seamănă cu cei din realitate (însă nu mă pot pronunța la toți pentru că nu prea i-am văzut la televizor). De asemena, stadioanele echipelor sunt similare cu cele din realitate. Chiar și așa, la CSU încă mai există jucători fără o iconiță reprezentativă.

Fotbalul se joacă la fel ca în trecut, animațiile parcă sunt ceva mai bune, portarul nu se mai lipește chiar de orice minge ca și cum ar avea superglue pe mânuși și de data aceasta poți dezvolta tinerii jucători în vedete internaționale dacă îi bagi des în teren și joacă bine. În plus, și AI-ul jucătorilor din apărare pare să fi fost îmbunătățit.

Altă schimbare majoră pentru FIFA 20 este introducerea modului de joc Volta, adică fotbalul de stradă. De fapt, campania de anul acesta se învârte în jurul modului de joc Volta. Ai terminat povestea cu Hunter și cu sora lui și acum intri în pielea unui jucător talentat de fotbal de stradă care vrea să ajungă la Campionatul Mondial de fotbal de stradă.

Îmi place că EA a băgat acest element de poveste în jocuri deoarece face ca jucătorii ca mine (ce nu sunt neapărat pasionați de fotbal) să joace doar pentru poveste. Totuși, campania cu Hunter nu a fost prea bună și chiar a avut multe momente de cringe, dar pe mine m-a făcut să o joc până la capăt.

Campania cu Volta promite și este ceva mai bine închegată decât cea cu Hunter din edițiile trecute, deși aici jocul nu este concentrat neapărat în jurul personajului principal. Totuși, sunt frustrat de felul în care e construită. E musai să câștigi toate meciurile, iar dacă pierzi o semifinală dintr-o competiție trebuie să o iei de la capăt din optimi.

Jocul te obligă să câștigi fiecare meci, chiar și pe cele de distracție (turneul din New York, de ex), iar asta e complet artificial.

Oricum, modul de joc Volta este unul distractiv și împrospătează jocul. Sunt mai multe moduri de joc (3v3, 4v4, 5v5) și regulile se schimbă puțin și chiar simți că e un alt joc. EA chiar a făcut ceva bun cu Volta și mi-aș dori să rămână și pe edițiile viitoare (măcar ca mod de joc).

De asemenea, au fost făcute mai multe modificări la nivel de gameplay și s-a mai lucrat și la nivel de grafică (publicul din stadioane este mai des prezentat și arată ceva mai bine).

Per total, FIFA 20 pare să fie un hit pentru EA. Volta este foarte distractiv, iar aducerea Ligii 1 face ca toți fanii adevărați să-și dorească să înceapă o carieră antrenând echipa de suflet.