Urmărește pagina de Facebook Florin Cașotă pentru mai multe știri, informații și reviews din lumea jocurilor video.


Jocurile Commandos sunt cunoscute în rândul gamerilor cu vechime. Aceste jocuri au defini genul real time tactics sau RTT. La scurt timp după primele două jocuri din seria Commandos a apărut și primul joc Desperados, care era similar, doar că acțiunea nu era setat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci în vestul sălbatic.

Dar azi nu o să-ți vorbesc despre diferențele dintre ele, ci despre Desperados 3, un nou titlul real time tactic din vestul sălbatic, iar eu mă bucur că mai există producători care sunt dispuși să scoată jocuri ce nu sunt neapărat în trend precum RTT-urile.

Desperados 3 ne reunește cu personajele cunoscute din seriile anterioare, precum John Cooper, Kate O'Hara sau Dr. McCoy. Totuși, Desperados 3 este un prequel și ne pune în pielea personajelor înainte de a le cunoaște pentru prima oară în 2001. Într-un fel este mai bine deoarece astfel atrag și gamerii care cunosc franciza, dar și pe cei noi, fără a-i bulversa cu personaje si fapte din trecut.

Povestea din Desperados 3 este una clasică de roman western, cu cowboy, răufăcători și situații excepționale. Nu este o poveste rea, dar nici una care să te dea pe spate. Însă nu acest aspect este punctul principal și nici atracția acestui joc, ci gameplay-ul tactic.

Cum se joacă Desperados 3

În Desperados 3, la fel ca și în alte titluri, vederea este de sus, de tip isometric, și controlezi unul sau mai multe personaje. Totul se petrece în real time, însă ai la dispoziție funcția de pauză. Aici totul se bazează pe a vedea și a nu fi văzut. Fiecare inamic are un câmp de viziune reprezentat de un con luminos verde. Nu ești în con, nu ești văzut, iar inamicul poate fi eliminat.

Mai departe, misiunile sunt de obicei destul de simple ca structură - mergi să elimini pe cineva sau sa iei altceva apoi sa te întorci și așa mai departe. Provocarea constă în aranjarea zecilor de inamici pe hartă astfel încât să reprezinte o provocare pentru tine pentru a îndeplini obiectivele. De obicei, un anumit inamic este în câmpul vizual al altuia și trebuie mai întâi distras primul, apoi ucis al doilea și așa mai departe.

Pe măsură ce misiunile trec acestea devin mai complexe și mai greu de rezolvat, iar situațiile necesită un timp mai lung de gândire. M-am găsit privind ecranul timp de 10 minute analizând felul în care să rezolv o situație, fără să fiu văzut și fără să declanșez alarma.

Nu este game over daca faci asta, însă de cele mai multe ori fie ești ucis, fie situația devine de 3 ori mai periculoasă din cauza alarmei și preferi să reîncerci momentul.

Apropo de asta, quick save și quick load vor deveni prietenii tăi. Chiar și jocul te încurajează să faci asta și când trece mai mult de un minut de la ultima salvare îți apare mare pe ecran că ar fi cazul să faci asta.

Ca să faci față situațiilor complexe ai la dispoziție mai multe personaje cu abilități diferite: McCoy poate elimina oponenții de la distanță cu luneta, Kate îi poate distrage, iar Hector îi atrage în capcane și așa mai departe. Fiecare aceste abilități trebuie folosite în sinergie una cu alta ca tu să ai succes. Și de aici vine satisfacția și frumusețea jocului. Ca să fac o analogie, acest tip de joc e ca un joc de șah, însă cu pistoale.

Desperados are un look din trecut, dar cu o grafica mai cizelată, modele 3D mai bine realizate și animații mai naturale. Nu este un joc care o să câștige premii pentru grafică, dar Desperados 3 este frumușel în stilul lui. Varietatea locațiilor este bună și vei putea vedea ferme, orașe sau trenuri specifice vestului sălbatic.

Pentru cine este acest joc

Momentele cinematice au fost realizate tot in-game, iar asta mi-a plăcut. Ce nu mi-a plăcut este formatul în care sunt redate acestea. Pe ecranul meu ultrawide, imaginea cinematică e doar în mijloc, un mic dreptunghi cu margini negre mari pe laterale. Atunci când te joci, imaginea se întinde pe tot ecranul.

La capitolul sunet nu am prea multe de zis decât că efectele sonore sunt bune, la fel și voice actingul, în puținele dăți când are loc.

Desperados 3 este un blast from the past pentru mine și mi-a adus aminte de momentele când eram mic și încercam să-mi dau seama cum trebuie rezolvată o anumită misiune în Commandos sau în Desperados. Într-un final, Desperados 3 este un joc distractiv, o gură de aer proaspăt de la FPS-uri sau action adventure.

Îl găsești în magazine precum Steam, iar dacă nu ești convins poți să încerci demo-ul mai întâi. Altfel, dacă-ți surâde ideea unui astfel de joc, dar nu-ți place vestul sălbatic îți recomand Shadow Tactics: Blades of the Shogun, un RTT cu acțiunea în Japonia medievală.