Continuăm seria de articole despre Web Summit, pentru ca ecosistemul românesc să afle impresiile de acolo și să știi ce să faci dacă primești invitație printre cele peste 1.000 de startup-uri participante. Un alt român care a fost la Dublin e Ștefan Răducan, fondatorul și CEO-ul Alphid Advanced Development, un startup care realizează o solutie de home automation pentru tot poporul.

Screen Shot 2015-11-09 at 16.11.08

Ștefan Răducan a ajuns cu Alphid anul trecut în finala Get in the Ring, cu pitch-ul produsului pe care urmează să-l lanseze, Zenno.

Web Summit a devenit o afacere care profită la maximum de pe urma startup-urilor și vizitatorilor, deopotrivă

Zenno va fi un sistem de home automation controlat cu vocea, Zenno controlează casa, luminile, încuietorile și poate fi conectta la ceas sau la smartwatch. În martie 2015 echipa de la Alphid a mai încercat o campanie de crowdfunding, dar a oprit-o, după ce și-a dat seama că nu va atinge obiectivul dorit. Zenno primise atunci pe Kickstarter 5.000 de dolari din aproape 40.000 de care avea nevoie.

Așa că bucureștenii s-au dus la Dublin în speranța de a obține mai mult feedback pentru că vor să lanseze în decembrie o nouă campanie pe Kickstarter.

Un eveniment de nota ... 2,5

„Nota pe care aș da-o evenimentului e de 2,5 dar nu pentru că eu nu am beneficiat de pe urma sa, ci pentru că se vede că Web Summit a devenit o afacere care profită la maximum de pe urma startup-urilor și vizitatorilor, deopotrivă“, spune Răducan.

El s-a dus la Dublin pentru a crea mai multă notorietate produsului său, Zenno. Ca scop secundar, voia să găsească un angel investor sau un VC. Odată ajunși la Web Summit a început harababura, pentru că standul lor nu a putut fi activ din prima zi, pentru că cei din organizare rătăciseră panoul. „Ne-au lăsat să stăm până în ultima zi și ne-a ajutat totuși mlt, pentru că am discutat cu mai mulți participanți. Am primit oferte de finanțare destul de interesante și chiar o potențială sponsorizare pentru Consumer Electronic Show din Las Vegas“, a spus Răducan pentru start-up.ro.

Cred că ar trebui controlată mai bine interacțiunea dintre startup-uri și investitori și media

„Orice show de dimensiunea Web Summit este util atât timp cât reprezentanții startup-urilor vor într-adevăr să obțină ce și-au dorit“, spune Răducan. „Pentru a îmbunătăți experiența ar trebui să elimine sau să reducă taxa de participare pentru startup-uri sau să ofere pachete cu o poziționare mai bună și dimensiuni variabile ale standurilor la diferit eprețuri. Cred că ar trebui controlată mai bine interacțiunea dintre startup-uri și investitori și media“, crede fondatorul Alphid.