Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.


”Asta este menirea noastră de bază: au automatizăm, să digitalizăm lumea care nu este automatizată. Atunci, pe zona solarii am găsit un gol. Există automatizări făcute de producători importanți din lume, dar sunt mai ales pentru sere mari și nu sunt conectabile la internet”, povestește Adrian despre startup-ul său.

În ceea ce privește Solarino, ideea s-a conturat în urmă cu un an, în urma unei discuții pe care a avut-o cu proprietarul Agrokit SRL, un furnizor de componente pentru solarii.

”Împreună cu Dima, am zis, ”hai să controlăm din telefon procesul unui solar de legume”. Am făcut un demo, am ajuns la Indagra, am fost primiți cu drag și în următoarele luni am dezvoltat produsul final. Pe parcurs, am fost implicați și în programul programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge, lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care ne-a ajutat să înțelegem mai bine piața și procesul de promovare. De fapt, am vrut să creăm ceva care să ușureze viața agricultorilor din domeniul legumicol și a ieșit Solarino”, adaugă Adrian Chicireanu.

Solarino, sistemul care controlează solarul tău

În esență, Solarino este un sistem inteligent dedicat agricultorilor, prin care aceștia obțin control complet asupra serelor agricole, într-un proces automatizat, de la distanță, prin telefonul mobil.

Soluția Solarino presupune integrarea de infrastructură hardware și software care conectează sistemele clasice și monitorizează principalii indicatori dintr-o seră, asigurând condițiile de creștere în mod autonom, cu intervenție umană minimă, a culturilor de legume și verdețuri.

”Noi am făcut un sistem prin care, efectiv, de pe telefonul mobil te conectezi la sera sau solarul tău și poți vedea în timp real toți parametri, poți vedea ce face, pentru că este un sistem autonom. Există două tipuri de funcționare: automat și manual. În modul manual poți să controlezi ce se întâmplă în seră de pe telefon, în modul automat te uiți la ea să vezi ce face în funcție de niște algoritmi prestabiliți și poți să ai în fiecare secundă informații despre tot ce se întâmplă cu plantele tale, ai grafice cu toți parametri din seră, poți să faci o predicție despre ceea ce se va întâmpla anul următor sau peste două ore”, explică Adrian.

Solarino transformă o seră operată tradițional într-una SMART dotată cu tehnologii de automatizare de ultimă generație. Sistemul monitorizează automat microclimatul serei și transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră.

Mai mult, Solarino permite automatizarea parametrilor esențiali din seră, precum temperatura, iluminarea, umiditatea și ventilația, asigurând condițiile optime în funcție de tipul culturii.

”Ideea a plecat de la mai multe probleme. Un solar este un micro-univers al plantelor, e un micro-climat. Un solar distrus de o furtună înseamnă o pagubă imensă, mai întâi pentru că dispare solarul și în al doilea rând, plantele sunt afectate. A doua problemă rezolvată este climatizarea. Sistemul nostru controlează motoarele de deschidere a ferestrelor în funcție de parametri pe care cineva îi urmărește atunci când vrea să crească o plantă acolo. De exemplu, temperatură, umiditate, iluminare și umiditate în sol. Sistemul nostru face toate aceste lucruri automat prin controlul motoarelor, a ventilației, a umbririi și a udării. În momentul în care sistemul este pus în funcțiune, proprietarul de solar nu trebuie decât să se ocupe de plate efectiv. El nu mai are decât să controleze și să modifice parametri tot de pe telefon de oriunde s-ar afla”, detaliază cofondatorul Solarino.

Investiție amortizată rapid

Nu în ultimul rând, o altă problemă pe care fondatorii Solarino și-au propus să o rezolve pentru proprietarii de solarii și sere este cea a timpului pe care aceștia îl alocă zilnic pentru a face diverse operațiuni.” Poate folosi acum acest timp ca să vândă, să caute clienți, să facă orice altceva. Tot acest timp însemna bani pentru el, bani pe care la investiția inițială îi recuperează cam într-un an jumătate și intră pe profit”, spune Adrian.

Acesta menționează faptul că prețul pentru un sistem de bază cu control de la distanță și senzori suficienți pentru o seră SMART este în jur de 3.000 lei fără TVA.

”O astfel de investiție se amortizează în 12 luni dacă ții cont de faptul că nu mai plătești o persoană să facă acțiunile zilnice de ventilare, umbrire, udare, acea persoană putând face acțiuni pe care nici o automatizare nu poate să o facă: cules, sortat, afânat pământul, îngrijit plantele”, afirmă el.

Pe viitor, planul fondatorilor Solarino este de a monetiza și informația strânsă de la fiecare solar în parte prin gestiunea și analiza acestor parametri strânși pe parcursul timpului de către o aplicație care să ajute în procesul de producție și creștere a plantelor, predicție a vremii și evenimentelor dintr-o seră de legume.

”Agricultura tradițională nemecanizată, neautomatizată are un randament scăzut datorită faptului că implică oameni care trebuie să facă anumite procese și nu reușesc să le facă complet și corect. Așa e și în zona solariilor. Dacă ai un solar în fața casei, să zicem că poți să ai grijă de el, deși avem clienți care și-au dat seama că e nevoie să existe cineva care să controleze un solar și atunci au decis să facă investiția: pe lângă solar au pus și automatizarea și surpriză, au scăpat de o grijă foarte mare”, mai spune Adrian.

Soluție cu achiziție în rate

În acest moment sunt peste 18 clienți Solarino, mai ales din zona urbană, cu solarii în zona rurală, și care doresc să facă agricultură bio, pentru propriile necesități.

”Zona asta de piață este o zonă de legumicultură hobby dar este foarte importantă pentru noi, pentru că în paralel am testat și corectat din eventualele probleme apărute pe parcursul utilizării. Fermierii de profesie, cântăresc mai mult orice investiție în tehnologie versus sisteme clasice. Uneori trebuie foarte bine explicate beneficiile, că să poți accesa zona de clienți care se ocupă doar de legumicultură”, afirmă Adrian Chicireanu.

Însă, scopul final al fondatorilor Solarino este ca produsul lor să fie folosit de fermierii care au solarii pe suprafețe extinse. Până în acest moment, Solarino a fost primit cu entuziasm de către agricultori, deoarece rezolvă o mare parte din problemele cu care se confruntă și anume, climatizare automată, fertilizare și udare automată, protecție la furtuni, ploi acide.

”În momentul în care un sistem acționează independent, el știe ce are de făcut și doar te notifică, asta face sistemul nostru, te notifică dacă apar probleme, atunci te duci și intervii și randamentul crește foarte mult”.

Iar din spusele lui Adrian, în curând echipa va semna un parteneriat cu o bancă din piață pentru ca partea hardware a lui Solarino, realizată tot de către echipa Mobile Control, să se vândă și în rate, distribuind povara achiziției unui astfel de sistem pe cel puțin 1 an de zile.

Solarino pe viitor: plug & play și clienți din afara României

În ceea ce privește dezvoltarea Solarino, Adrian este convins că abia de acum începe munca mai asiduă. Momentan lucrează la partea de branding și de site-uri pentru ca să poată duce Solarino și în afara granițelor în 2021. Iar pentru a realiza acest lucru, își doresc să facă tot procesul de instalare și hardware-ul cât mai simplu de utilizat.

”Noi l-am gândit ca inginerii. Să fie cât mai fiabil, cât mai robust, cât mai stabil la diferite probleme. Vrem să ajungem chiar să dezvoltăm produsul să fie plug and play: doar l-ai pus în seră, ai pus doi conectori, ai o schemă în pachet pentru motoare, și ți-ai dat drumul singur la seră fără niciun ajutor de specialitate. Aceasta este direcția pe care vrem să o atingem: să nu vină un om special ca să-ți instaleze acest produs”, afirmă Adrian.

Pentru a trece la următorul pas, cofondatorul Solarino crede că ar avea nevoie de o investiție în valoare de 45.000 de euro. ”Suma ar fi pentru a începe producția în serie a unui număr suficient de mare de module care să ajungă în toate solariile din România și din Europa. Investițiile în acest moment sunt necesare în achiziția de componente, linia de asamblare și marketing eficient”, concluzionează el.

*Interviul a fost realizat la Impact Hub Bucharest Timpuri Noi