Startup-ul AgriSo, câștigătorul preselecției Future Agro Challenge România, va reprezenta țara noastră pe 16 martie la Johannesburg, în Africa de Sud, la Global Entrepreneurship Summit 2017.

ferma cultura agricultura startup agritech

AgriSo a dezvoltat o aplicație modernă ce folosește tehnologie de ultimă generație pentru a veni în ajutorul fermierilor. De la o evidență mai bună a costurilor pentru creșterea productivității, rotația culturilor, măsurători ale solelor și introducerea altelor noi dar și măsurători ale operațiunilor efectuate în câmp zi de zi ca suprafață lucrată, monitorizarea utilajelor, viteza sau numarul de ore în care a staționat operatorul cu motorul pornit, până la declarații Apia, evidența diferitelor cantități de input-uri aplicate pe fiecare solă în parte, a cantităților recoltate din fiecare solă, a soiurilor celor mai productive, aplicația oferă și multe alte funcții foarte utile pentru fermieri.

Principalele categorii vizate au fost agritech, productie și procesare în agricultură, nutriție și sănătate, biotehnologie în agricultură, bio-combustibil, procese de durată în agricultură, robotică și agricultură de precizie, logistică în agricultură.

Ceilalți treci finaliști ai competiției Future Agro Challenge România, aflată la prima ediție, au fost:

Naturami - un startup ce are ca scop principal să dezvolte și să aducă pe piață produse naturale din materie primă regenerabilă, cu un impact minim asupra mediului, permeabile la vapori, fără nevoia utilizării unor lianți sau substanțe toxice.

Serafim - un startup ce a creat o soluție de analiză a datelor aeriene din drone și cele luate de senzorii din sol. Dronele utilizate sunt semi-automate, putând să acopere distanțe uriașe într-o singură zi. Ele sunt dotate cu camere speciale pentru măsurarea diferențelor de sănătate (bazate pe nivelul de clorofilă din frunze) și creștere ale plantelor. Senzorii Serafim ajută agricultorii să monitorizeze umiditatea, temperatura și nutrienții din sol, cu un nivel ridicat de precizie.

UAV Robotics - o soluție completă de monitorizare în agricultură utilizând drone echipate cu diferiți senzori performanți. Servicii avansate de remote sensing pentru agricultură, asigurări, inspecții pe teren, etc, cu drone robotizate, cu pilot automat, multirotor și aripă fixă. Sistemul cloud software este conceput pentru ergonomie și usurință în utilizare.

Câștigătorul a fost desemnat în urma a două runde, una de prezentări și alta ce a constat într-un duel față-în-față între primii doi aleși de juriu.

Juriul a fost format din specialiști din IT, agricultură și startup-uri. Printre jurați s-au numărat Dragoș Caragui - manager al companiei Ion Moș, care de 24 de ani produce ingrediente pentru industria alimentară, având o cotă de piață de 40% în România -, Ștefan Moraru - managerul fermei de familie Morar Pan Com, un producător de cereale și oleaginoase, care procesează și comercializează semințe proprii, Gabriel Niță - co-fondator al hub-ului Youth HUB -, Șerban Mogoș - Co-fondator Startmeup și reprezentant Global Entrepreneurship Network în România.

Future Agro Challenge (FAC) este una dintre cele mai importante competiții la nivel global care are rolul de a descoperi inițiative în ceea ce privește alimentația și startup-uri în domeniul agriculturii din toate colțurile lumii, soluțiile prezentate în acest concurs având rolul de a rezolva probleme la nivel național, regional sau global.

Future Agro Challenge susține vizionarii din agricultură și alimentație, startup-urile, fermierii, producătorii și distribuitorii din toată lumea. Ideile și inițiativele cele mai promițătoare și mai îndrăznețe vor fi selectate să concureze la nivel internațional pentru titlul de “Cea mai bună afacere a anului din domeniul agriculturii”. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului Global Championship Summit din 16 martie 2017 în Africa de Sud.