Skilldetector este o platformă de recrutare online pusă la punct de un brăilean absolvent al Facultății de Instalații din Capitală. Iulian Clită are 31 de ani și a lucrat vreme de mai mulți ani în domeniul construcțiilor și energiei. Am stat de vorbă cu el și am aflat cât de greu este pentru persoanele care se pricep la un anumit domeniu să își găsească de lucru dacă nu au o diplomă care să ateste acest lucru.

"Imediat după facultate, am început să lucrez în cadrul unui institut de cercetare în domeniul construcțiilor, unde am activat timp de aproape 3 ani, făcând parte din echipe de cercetare în domeniul energiilor din surse regenerabile. După o serie de colaborări nereușite cu o serie de firme de proiectare de instalații, pe când criza economică era la apogeu, m-am hotărât să mă reprofilez profesional, în direcția IT”, povestește Iulian.

El s-a autoeducat în ceea ce privește IT-ul, învățând totul din surse online. A fost greu pentru el să își găsească de lucru fără o diplomă care să certifice asta: ”Fiind din fire o persoană autodidactă, am învățat programare de unul singur, din surse disponibile online, fără a avea însă o diplomă în acest sens. Am încercat apoi să mă angajez, dar am întâmpinat dificultăți tocmai din motivul că nu dețineam nicio hârtie care să-mi ateste competențele în domeniul IT. Eventual, am reușit să-mi găsesc un loc de muncă, la o firmă care a acceptat să-mi testeze cunoștințele. Se poate spune că ăsta a fost momentul "0" pentru Skilldetector. Mi-a venit ideea dezvoltării unei platforme de recrutare online, unde selecția să se facă pe baza competențelor demonstrate ale candidaților, prin intermediul unei testări online”.

Iulian este de părere că facultățile din România nu țin pasul cu ceea ce se caută pe piața muncii, iar numărul de absolvenți care intră pe piața muncii este foarte mare: ”Am conștientizat că piața muncii din România a suferit schimbări extrem de puternice într-un timp foarte scurt, economia trecând de la cea planificată, ineficientă, de tip socialist la una de piață, aproape funcțională. Aceste schimbări rapide au creat o ruptură între nivelul de pregătire cerut de companiile care investesc din ce în ce mai mult în România și universitățile de profil care și-au schimbat mult mai greoi programa”.

poza 1
Iulian Clita (stânga), alături de bunul său prieten Radu Mihai

Există multe universități unde numărul de absolvenți este mult prea mare pentru necesitățile actuale, ceva care nu s-a adaptat odată cu schimbările economice rapide. Cu toate acestea, există și foarte multe persoane autodidacte, care au reușit să se reprofileze către domenii mult mai căutate, de exemplu IT. Foarte mulți au învățat să lucreze acasă, în cadru neorganizat, utilizând documentația existentă online, astfel neavând nici o diplomă care să ateste cunoștințele lor”, a adăugat Iulian.

Șansele ”autodidacților” de a-și găsi un loc de muncă sunt foarte mici, deoarece cele mai multe dintre companii pun foarte mare accent pe absolvirea unui studiu convențional finalizat cu o diplomă

Tânărul de 31 de ani mai spune că departamentele de HR din marile companii sunt suprasolicitate și nu au timp să se ocupe de testarea individuală a potențialilor angajați deoarece numărul acestora este de fiecare dată foarte ridicat: ”Șansele ”autodidacților” de a-și găsi un loc de muncă sunt foarte mici, deoarece cele mai multe dintre companii pun foarte mare accent pe absolvirea unui studiu convențional finalizat cu o diplomă. Pentru multe joburi există foarte mulți aplicanți, de regulă peste 100, iar departamentele de HR sunt suprasolicitate, neavând timp să testeze pe toată lumea. Astfel sunt chemați la interviu doar cei care au cele mai bune diplome sau cea mai extinsă experiență profesională. Ceilalți sunt ignorați, chiar dacă e posibil să fie mai bine pregătiti. Skilldetector își dorește să vină în ajutorul acestor persoane”.

M-am decis să urmez calea antreprenoriatului fiind convins că asta este singura cale posibilă de a transforma proiectul meu în realitate. Pentru început, am lucrat în paralel cu locul de muncă pe care îl aveam. După o vreme a trebuit să-l abandonez deoarece dezvoltarea proiectului a devenit din ce în ce mai complexă. Am realizat că nu pot termina site-ul în timp util decât dacă mă dedic full-time”, mai povestește Clită.

Toate resursele devotate proiectului

Skilldetector este un proiect cu normă întreagă. Iulian l-a cooptat și pe prietenul său Mihai pentru a face față provocării: ”Investesc în Skilldetector în continuare tot timpul meu de lucru și toate resursele financiare de care dispun. Încă din faza de dezvoltare a proiectului, l-am cooptat pe Radu Mihai, un vechi prieten cu care am fost coleg de liceu, facultate și serviciu. Rezonăm foarte mult din punct de vedere intelectual. Mihai a renunțat și el la jobul convențional în octombrie 2015, dedicându-se full-time proiectului nostru”.

Investiția inițială nu a fost foarte mare, însă odată cu lansarea site-ului au apărut noi costuri, în special pe partea de promovare. Lunar, am ajuns să investim circa 1.000 euro. Desigur, în viitor suma aceasta va crește destul de mult, însă pentru moment, bugetul limitat ne face să găsim căi neconvenționale de promovare, care până acum ne-au asigurat o creștere continuă și constantă a numărului de utilizatori”, ne lămurește Iulian.

Site bilingv, destinația Europa

După România urmează Europa. Iulian are planuri mari în ceea ce privește viitorul apropiat al platformei sale: ”Ne dorim ca Skilldetector să ajungă unul dintre cele mai folosite site-uri de profil din România. Odată ce platforma va ajunge la un nivel de maturitate corespunzător pentru piața locală, intenționam să ne extindem, în principiu în Europa. Acum, site-ul funcționează în limbile română și engleză. Până la sfârșitul anului ne așteptăm să ajungem la un număr de 200-300 de anunțuri postate lunar, cu un număr de 2000-3000 de aplicări”.

Până la sfârșitul anului ne așteptăm să ajungem la un număr de 200-300 de anunțuri postate lunar, cu un număr de 2000-3000 de aplicări

”Colaborăm atât cu firme mari cât și cu întreprinzători mici și mijlocii. Printre companiile mari care au publicat anunțuri aș enumera Luxoft, Dell, Flanco, UPC, Nestlé, Farmaciile Catena. Foarte importante pentru noi sunt colaborarile cu firmele de recrutare, cum ar fi Talent Center, Bac Ltd, AptetHR, Impact Business Performing, Brusch Services, HR Professional T&D etc. Până în prezent au postat anunțuri de recrutare pe site un număr de 43 de companii, din diverse domenii”, spune Iulian, mândru.

Iulian ne-a povestit și despre aspectele care diferențiază Skilldetector de alte platforme de recrutare de pe piața românească: ”La fiecare anunț postat, exstă posibilitatea de a adăuga un test de evaluare. Punctajul obținut de către candidați poate fi folosit ca filtru în procesul de recrutare. De asemenea, se pot gestiona în timp real candidații pentru un job, prin marcarea acestora drept candidat adecvat, direct în site. CV-urile existente în site sunt egale, nu există psibilitate de premium, iar recrutorul are posibilitatea de a scrie observațiile sale direct pe ele, în cadrul platformei”, a conchis Iulian.

Skilldetector.com - Presentation video from Skilldetector on Vimeo.

O altă platformă asemănătoare cu cea a lui Iulian este 1tedjob. Despre acest proiect am scris mai de mult, pe start-up.ro, aici.