(În poză, Dominik Henjes, Paul Popa și Aleksandr Jermakov)

Trei studenți din Marea Britanie, Dominik Henjes, Paul Popa și Aleksandr Jermakov, au câștigat un hackaton după ce au pus la punct un algoritm prin care pot transforma în linii de cod ecuațiile scrise mână. Tinerii sunt studenți la Universitatea din Birmingham.

Algoritmul a fost dezvoltat în cadrul unui hackathon organizat de Kainos, furnizor de servicii și platforme digitale, care îi provoca să folosească inteligența artificială sau machine learning pentru a veni cu soluții inovatoare la probleme actuale.

Potrivit unui articol publicat de Microsoft, sistemul pe care l-au dezvoltat recunoaște ecuațiile scrise de mână pe hârtie și le convertește în cod. Această funcționalitate poate ajuta experții să dezvolte propriile programe pentru a rezolva probleme de matematică și să elimine greșelile care pot apărea la introducerea manuală a ecuațiilor. Participanții au folosit platforma profesională de servicii în cloud Azure, oferită de Microsoft.

Naveed Hussain, Big Data și AI Architect la Microsoft, a declarat că a fost „uimit de ideea excelentă a lui Dominik, Paul și Aleksandr și încântat că au câștigat premiul întâi în cadrul hackathon-ului”. El a mai spus că AI îi ajută pe oamenii din întreaga lume să rezolve diverse probleme și să realizeze mai mult la locul de muncă și acasă.

Alte soluții dezvoltate de către participanții la hackaton presupun utilizarea tehnologiei AI pentru a detecta prejudecăți în articole, pentru a prezice cu exactitate orele de zbor și întârzierile, pentru a estima cantitatea de gunoi produsă în Marea Britanie și pentru a prezice străzile în care vor avea loc infracțiuni.