Potrivit The Next Web, care citează Nikkei Asian Review, Alibaba susține că noul sistem poate detecta coronavirus după realizarea unor tomografii cu o acuratețe de 96%. Pentru a ajunge la această concluzie, sistemul AI are nevoie doar de 20 de secunde, în timp ce un om ar putea ajunge la o concluzie după 15 minute.

Sistemul a fost antrenat cu imagini și informații de la 5000 de pacienți care au fost confirmați că au coronavirus și a fost deja testat în spitale din China. Potrivit Nikkei, cel puțin 100 de spitale și clinici din China folosesc sistemul de inteligență artificială al Alibaba.

Tehnologia ajută la găsirea unui tratament pentru coronavirus

Un sistem similar este pregătit și de compania Ping An. În același timp, Universitatea Stanford are un proiect numit Folding@home prin care vrea să folosească puterea computațională a computerelor din lumea întreagă pentru a găsi o soluție la boli precum Alzheimer, cancer, SARS și alte coronavirusuri.

Folding @ home (FAH) folosește capacitatea de procesare a computerelor din rețea pentru a simula procesul complex de pliere a proteinelor, ce ajută la găsirea unor soluții la anumite boli.

Pentru ambele coronavirusuri [actualul nCoV 2019 și SARS], primul pas de infecție are loc în plămâni, când o proteină de la suprafața virusului se leagă de o proteină receptoră de pe o celulă pulmonară. Această proteină virală se numește "proteină spike". Proteinele nu sunt stagnante - se rătăcesc și se pliază și se desfășoară pentru a lua numeroase forme.

Studierea modului în care se pliază proteinele ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte medicamente care ar putea trata asemenea infecții. Stanford vrea să folosească calculatoarele oamenilor pentru a putea crea asemenea simulări. Dacă vrei să participi în proiectul coronavirus ce trebuie să faci este să descarci software-ul FAH și cercetătorii vor putea folosi resursele calculatorului tău pentru acest proiect, atunci când PC-ul este idle.