Alipay este liderul pieței chineze de plăți mobile și online, cu peste un miliard de utilizatori la nivel global, iar de acum are licență de operare în Luxemburg. Anunțul oficial privind licența acordată Alipay (Europe) Limited SA a fost făcut de Ministrul de Finanțe din Luxemburg, scrie luxembourgforfinance.com.

Alipay este deja prezent la nivel european printr-o firmă care are licență de operare în Londra, însă noua licență PSD2 din Luxemburg le va permite chinezilor să servească clienții din întreaga Europă (și mai ales din Uniunea Europeană) și să lege mai ușor clienții din China de comercianții europeni.

Directiva PSD2 va schimba banking-ul tradițional, în contextul în care, dacă vor respecta toate protocoalele privind securitatea autentificărilor și tranzacțiilor, o serie de actori non-bancari vor putea să acceseze sistemele băncilor tradiționale și să ofere mai departe servicii inovatoare clienților. Din perspectiva consumatorilor de rând, PSD2 aduce mai multe flexibilitate, în sensul în care clienții care lucrează cu mai multe bănci vor avea posibilitatea prin intermediul acestor actori noi să își gestioneze resursele financiare și să aibă acces la informațiile despre tranzacțiile pe care le fac într-un singur loc, fără să fie obligați să țină relația cu mai multe bănci. Puteți afla mai multe detalii despre directiva PSD2 și despre impactul acesteia din acest material.

La finalul anului trecut Google, un jucător din BigTech care intră tot mai puternic în zona serviciilor financiare, a obținut licența de instituție emitentă de monedă electronică (e-money) pentru Google Payment Lithuania UAB. Licența de e-money îi va permite gigantului american să emită monedă electronică și să ofere servicii de plată în toate piețele din Europa prin transferul acestei licențe în afara Lituaniei. Totodată, strategia pe Europa a Apple vizează intrarea cu Apple Pay în toate piețele până la final de 2019.

Aflați de aici ce urmează în bankingul digital în 2019.