Cu alte cuvinte, este important ca instrumentele să funcționeze, însă dorim să aflăm și cum funcționează acestea. Utilizatorii trebuie să aibă încredere în canalele de comunicare pe care le folosesc în cercurile lor sociale, în special în ceea ce privește mesajele private între persoane și grupuri.

Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, totodată reflectând valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa. Proiectele de cercetare NGI dezvoltă în special soluții de mesagerie instantanee care protejează pe deplin viața privată a utilizatorilor.

Servicii de mesagerie instantanee - alternative la WhatsApp și Telegram dezvoltate cu ajutorul NGI

XMPP sau Jabber este Standardul Internetului desemnat pentru mesagerie instantanee, funcționând în esență în același mod reglementat ca e-mailul. NGI finanțează mai multe inițiative XMPP pentru a adăuga cele mai recente caracteristici de securitate, astfel utilizatorii au la dispoziție o selecție de clienți pe care pot să-i folosească pentru a afla care li se potrivesc: Kaidan și Conversations (client mobil pentru Android), Dino (desktop), Movim (client web), Libervia (toate dispozitivele). Acestea sunt aplicații cu sursă deschisă și gratuite, care permit particularizarea ulterioară.

Deltachat este o aplicație robustă și prietenoasă pe care utilizatorii o pot folosi instantaneu cu infrastructura lor existentă. Arată și se comportă ca un client de chat normal și include mesaje private, conversații și chaturi în grup criptate, însă în loc să se înscrie pe un server extern necunoscut, utilizatorii folosesc un server în care au încredere deja: propriul server de mail.

Un alt protocol interesant este Matrix. NGI finanțează Fractal, o aplicație de mesagerie în grup pentru desktop și sistemele de operare mobile pe bază de Linux. Comunitatea a produs multe alte aplicații, printre care Element, care poate fi folosită pe telefoanele mobile, desktop și web.

Sylk Suite a fost inițial un server de conferință cu sursă deschisă, însă s-a dezvoltat într-o aplicație de apeluri video cu suficiente caracteristici. Sylk urmează să ofere mesagerie în grup pe baza standardului SIP Simple – ceea ce înseamnă că o puteți utiliza pentru a înlocui complet alte servicii de mesagerie populare cu o alternativă prietenoasă pentru confidențialitate – și este compatibilă cu majoritatea furnizorilor de telefonie prin Internet.

Pentru a intra în contact cu o comunitate mai deschisă, utilizatorii pot să considere utilizarea unei soluții clasice și dovedite: IRC. NGI sprijină KiwiIRC, un client web modern pentru IRC care facilitează conversațiile cu un număr mare de participanți. Utilizatorii pot să aleagă din multitudinea de furnizori IRC gratuiți sau pot să găzduiască chiar ei.

În cazul în care este necesară anonimitatea deplină, aveți opțiunea să utilizați Ricochet Refresh: un proiect cu sursă deschisă care permite mesagerie instantanee privată și anonimă. Ricochet Refresh este proiectul unei organizații internaționale care sprijină denunțătorii.

Soluții de messagerie care funcționează offline

Manyverse este o aplicație mobilă de tip rețea de socializare, implementată pe o rețea peer-to-peer („Secure Scuttlebutt“) și nu pe un serviciu cloud tipic. Aplicația mobilă găzduiește local baza de date a utilizatorului, permițându-i să își dețină propriile date, precum și să utilizeze aplicația offline.

Briar este o aplicație de mesagerie securizată concepută pentru activiști, jurnaliști și grupuri ale societății civile. În loc să utilizeze un server central, mesajele criptate sunt sincronizate direct între dispozitivele utilizatorilor, protejând utilizatorii și relațiile acestora împotriva supravegherii.

Trecerea la o soluție nouă

Este important să înțelegem și să recunoaștem că există o formă de „angajament social“. Dacă mai multe persoane folosesc o aplicație de mesagerie instantanee comercială populară, iar aceasta este disponibilă gratuit, chiar necesită efort pentru ca un grup să treacă la o soluție alternativă. Însă în cele din urmă, dacă nu suntem mulțumiți cu situația curentă, ține de noi să decidem dacă nu mai dorim să participăm!

Funcționalitatea de care avem nevoie nu este atât de complicată, după cum dovedește lista de soluții alternative de mai sus (și există multe altele). Dacă ne dorim un Internet sănătos, nu putem permite scenarii de tipul „câștigătorul ia totul”. Să începem să promovăm tehnologii echitabile, robuste și de încredere, care operează transparent și se comportă conform așteptărilor societății în ceea ce privește Internetul.