Margrethe Vestager, Comisarul european pentru politica de concurență, vrea să investigheze dacă modul în care Amazon a folosit datele retailerilor contravine normelor UE în materie de concurență.

În cazul în care compania Amazon este găsită vinovată că ar fi încălcat legile, aceasta riscă o amendă de până la 23 de miliarde de dolari.

Investigația vine în contextul în care Amazon are atât rolul de marketplace pentru comercianți, cât și de vânzător pe aceeași platformă, iar Comisarul european a declarat că va cerceta cu atenție rolul dublu al acesteia. Principala preocupare a autorităților de reglementare este că Amazon ar avea o poziție dominantă, care descurajează concurența.

„Trebuie să ne asigurăm că platformele online mari nu elimină aceste beneficii prin comportamente anticoncurențiale”, a declarat Vestager. „Prin urmare, am decis să analizez foarte atent practicile de afaceri ale Amazon și rolul său dublu în calitate de marketplace și retailer, pentru a evalua dacă se conformează cu normele UE în materie de concurență”.

De cealaltă parte, Amazon afirmă că „va coopera în totalitate cu Comisia Europeană și va continua să depună efort pentru a sprijini afacericle de toate dimensiunile și pentru a le ajuta să crească”, se arată într-un comentariu al companiei pentru publicația Business Insider.