Astăzi, Amazon Web Services (AWS) anunță deschiderea primului său birou în București, România. Noul birou face parte din investiția continuă a AWS în Europa Centrală și de Est, compania extinzându-și echipa care sprijină numărul tot mai mare de clienți și parteneri din România. Account manageri, manageri de parteneri, arhitecți de soluții, precum și alte roluri de suport vor sprijini organizațiile românești de toate dimensiunile pe măsură ce fac tranziția către AWS.

Avira, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, Bit Soft, BITSoftware, City Insurance, Enel România, Nova Power & Gas, Superbet, The Third Iteration, Thinslices, UiPath și multe altele se numără printre întreprinderile de top din România și startup-urile cu cea mai rapidă creștere care folosesc AWS pentru a-și dezvolta și reinventa afacerile. Clienții români folosesc AWS pentru a rula o gamă completă de funcționalități, de la aplicații mobile, web și sociale, la medii de dezvoltare și testare, analize Big Data, aplicații de afaceri pentru întreprinderi, Internet of Things (IoT), inteligență artificială (AI) și machine learning (ML), precum și aplicații critice.

"România dispune de resurse incredibile de talent și de profesioniști IT foarte bine pregătiți și creativi, care vorbesc multiple limbi străine și care dezvoltă aplicații software inovative. În plus, găzduiește multe companii românești importante și startup-uri cu o creștere rapidă, care deschid calea în domeniul inovării digitale", a declarat Przemek Szuder, Lider AWS Europa Centrală și de Est. ”Având în vedere că București, Cluj-Napoca și Iași se numără printre centrele IT cu cea mai rapidă creștere din Europa, considerăm că România este o locație foarte bună pentru afaceri și dorim să continuăm extinderea prezenței locale."

Reprezentanți din mediul guvernamental au salutat vestea deschiderii biroului AWS din București. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat: "Ne bucurăm că AWS și-a deschis cel mai nou birou în România. Acest anunț reafirmă poziția țării noastre drept un loc atractiv pentru investiții, alimentat de un volum mare de programatori talentați. După decizia UE de a găzdui Centrul European de Competențe în domeniul securității cibernetice în România, investiția AWS consolidează poziția țării noastre de centru European de inovație. De asemenea, această investiție va stimula adoptarea tehnologiilor avansate bazate pe cloud, precum Inteligența Artificială, Machine Learning și Internet of Things, contribuind în același timp la timp la o tranziție sigură către aceste noi tehnologii.

Noul birou vine după lansarea Centrului de Dezvoltare AWS din 2018 și a Amazon CloudFront Edge Location din 2020 - ambele situate în București. Centrul de dezvoltare găzduiește echipele AWS care lucrează la tehnologii cheie pentru serviciul Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2). Amazon CloudFront este un content delivery network (CDN) rapid, care livrează în siguranță date, videoclipuri, aplicații și interfețe API către clienți la nivel global, cu o latență redusă și la o viteză de transfer rapidă.

Partenerii AWS din România au întâmpinat cu entuziasm deschiderea noului birou. Cu zeci de mii de Independent Software Vendors (ISVs) și Systems Integrators (SIs) din întreaga lume, partenerii AWS ajută companiile să își accelereze călătoria către cloud. Partenerii pot profita din plin de tot ceea ce oferă AWS, asigurându-le clienților lor suport comercial, tehnic, de marketing și de poziționare în piață. Partenerii AWS din România, precum AllCloud, Bittnet, Dendrio, Endava și Evozon, lucrează cu întreprinderi, startup-uri și clienți din sectorul public, ajutându-i să migreze către AWS, să implementeze aplicații critice și le oferă acestora o gamă completă de servicii de monitorizare, automatizare și management pentru mediile lor cloud.

AWS sprijină dezvoltatorii din regiune, împreună cu AWS Training Partners, Bittnet și Fast Lane CEE, oferind cursuri de formare, atât în sala de clasă cât și în format digital. Instructorii din cadrul programului AWS Authorized Instructor Program oferă cursuri AWS Training Partner. Clienții AWS au avantajul de a-și îmbunătăți abilitățile tehnologice prin participarea la programele AWS Training, care sunt oferite de instructori având cunoștințe locale despre piață, cultură și mediul de lucru.

De mulți ani, AWS sprijină comunitatea românească de startup-uri prin aducerea în țară a unor programe precum AWS Activate. AWS Activate oferă startup-urilor resursele de care au nevoie pentru a începe să lucreze cu AWS - inclusiv credite de până la 100.000 de dolari (USD), instruire și sprijin, precum și contact cu incubatoare, acceleratoare și firme de tip venture capital, precum Catalyst, Early Games, Gapminder, Impact HUB, Neogen, RocaX, SeedBlink, Startarium, Techcellerator și Transilvania IT. Câteva dintre start-up-urile care folosesc serviciile AWS pentru a inova, a-și reduce costurile și a se dezvolta în cloud sunt 123 FormBuilder, Blugento, Elrond, Kinderpedia și Themeisle.

Odată cu adopția rapidă a AWS în rândul dezvoltatorilor, startup-urilor și companiilor din România, comunitățile au lansat grupuri de utilizatori AWS, cu peste 1.100 de utilizatori activi în București, Cluj-Napoca și Iași. Grupurile de utilizatori sunt comunități cu experiențe similare, care se întâlnesc periodic pentru a împărtăși idei, a-și răspunde la întrebări și a învăța despre noile servicii și cele mai bune practici din diverse industrii. Cei care doresc să se alăture grupurilor de utilizatori AWS pot vizita https://aws.amazon.com/developer/community/usergroups/europe.

AWS continuă să investească și să sprijine sistemul de învățământ din România cu AWS Educate, un program cuprinzător pentru dezvoltarea competențelor în cloud computing pentru elevii cu vârste de peste 16 ani. Printre instituțiile membre AWS Educate se numără Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din Oradea, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Valahia din Târgoviște.