Premiul este completat de alte contribuții valoroase ale partenerilor strategici precum Amazon Web Services, Vestbee și SpeedUp Group. Competiția a înregistrat o participare record în acest an, cu peste 360 de startup-uri din 20 de țări din Europa Centrală și de Est intrate în cursa pentru premiul cel mare și pentru oportunitățile de investiții.

Reprezentantul României la finala internațională a fost startup-ul WATTO, înființat în 2019, care propune o infrastructură regională pentru încărcarea ultra-rapidă a vehiculelor electrice astfel încât tranziția către transportul electric să se facă ușor atât pentru mașinile electrice personale, cât și pentru cele comerciale.

Despre WATTO poți afla detalii în acest articol de pe start-up.ro, după ce au primit investiție de la Early Game Ventures.

Câștigătorul celei mai mari competiții de startup-uri din Europa Centrală și de Est, organizate de EIT InnoEnergy, provine din Estonia. În cadrul celei de-a șasea ediții a competiției, Woola a primit premiul „Startup-ul anului din Europa Centrală și de Est” și un cec de 50.000 €, dar și oportunitatea de a se alătura programului de accelerare al EIT InnoEnergy.

Mai mult, partenerul strategic Amazon Web Services a oferit credite pentru programul său AWS Activate și servicii de sprijin pentru afaceri, iar alți parteneri precum Vestbee și Grupul SpeedUp au acordat câștigătorului servicii și alte beneficii.

Woola produce ambalaje din lână de oaie

Woola produce ambalaje din rezidurile din lână de oaie, cu scopul de a diminua producția, consumul și depozitarea de materiale nocive pentru mediu, cum ar fi plasticul și Styrofoam. Woola este un produs eco-friendly, rezistent la șocuri, la căldură și este utilizabil până la 6 luni, după care poate fi folosit drept compost. Woola folosește o resursă abundentă care, de altfel, ar fi aruncată. În fiecare an, numai în Estonia, 135 de tone de lână de oaie devin deșeuri.

În procesul de selecție a câștigătorului, juriul s-a concentrat pe potențialul ideii prezentate, a relevanței sale la scară globală și a viabilității dezvoltării pe termen lung a produsului sau serviciului respectiv.

„Procesul de selecție a fost o mare provocare deoarece toate startup-urile au venit cu produse și soluții fantastice. În 2020, am văzut cel mai mare potențial la Woola din Estonia. Suntem încântați să urmărim traiectoria echipei în viitor”, a declarat Oksana Prykhodko, Manager pentru Inovație la DTEK și membru al juriului.

Celelalte startup-uri premiate

Viezo din Lituania, al doilea în clasament, este activ în dezvoltarea de noi tipuri de materiale care pot înlocui bateriile cu producția de energie prin vibrații. Energia electrică generată de vibrațiile pierdute poate alimenta senzori IoT wireless, astfel prelungindu-și durata de viață sau crescând cantitatea de semnale.

Viezo a primit un premiu de 10.000 €, în timp ce locul al treilea și un cec de 5.000 € au mers către echipa Pocket Virtuality din Cehia care a venit cu o soluție din zona realității virtuale și augmentate pentru comunicarea la distanță în timp real. Soluția poate fi utilizată în domeniile ingineriei, medicinei și orașelor inteligente. Datorită acestei tehnologii, un operator de pe teren se poate conecta cu un expert extern care vede o reprezentare virtuală a mediului și poate oferi suport de la distanță.

Premiul publicului a mers către startup-ul TROIA din Slovenia cu soluția TROIA AR, care este un instrument de gestionare a activelor. Cu ajutorul ochelarilor AR, tabletelor sau telefoanelor, platforma afișează în timp real date-cheie generate de computer, permițând astfel îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește excelența operațională și calitatea muncii.

Oferă posibilități infinite și oportunități de afaceri pentru toate industriile, iar echipa TROIA îl poate personaliza pentru diferite aplicații sau organizații.

În 2020, PowerUp! Challenge a atins un nou obiectiv. Peste 360 de startup-uri din 20 de țări din Europa Centrală și de Est au participat la cea mai mare competiție de startup-uri organizată de EIT InnoEnergy, reprezentând cel mai ridicat număr de participanți din istoria evenimentului.

Principalele domenii tematice vizate în competiția din acest an au inclus: energia durabilă, mobilitatea, cleantech și orașele inteligente; în afară de acestea, organizatorii au primit și soluții care demonstrează o abordare nonconformistă pentru provocări presante. Datorită restricțiilor implementate ca urmare a pandemiei globale de coronavirus, finala internațională din acest an a fost organizată sub forma unui eveniment online.

„Virusul COVID-19 a generat o situație neprevăzută pentru guvernele din fiecare țară din regiune. Recesiunea economică declanșată de măsurile menite să reducă răspândirea virusului a prezentat dificultăți semnificative pentru întreprinderile mici și pentru startup-uri. Tocmai din acest motiv, am decis ca la EIT InnoEnergy să mergem mai departe cu programul nostru de creare și dezvoltare a afacerilor, PowerUp! Challenge. Pentru a acționa în cea mai sigură și mai responsabilă manieră, am organizat online atât finalelecompetiției din fiecare țară participantă, cât și marea finală”, spune CEO-ul EIT InnoEnergy Europa Centrală, Jakub Miler.

Marea finală a fost susținută de o serie de parteneri din sectorul public și privat. Partenerul principal din acest an este compania energetică DTEK din Ucraina. DTEK extrage gaz natural, generează energie electrică cu ajutorul centralelor solare, eoliene și termice, distribuie și furnizează kWh pentru consumatorii finali, dar oferă și soluții eficiente din punct de vedere energetic și dezvoltă o rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice în toată Ucraina. „

Pe măsură ce tehnologia se schimbă constant, evoluează, avem nevoie de cei mai buni parteneri pentru a ne menține succesul pe piață. Cu ajutorul lor putem învăța cum să creștem în continuare și cum să ne maximizăm oportunitățile și să ne oferim potențialul”, a declarat Emanuele Volpe, Director pentru Inovație DTEK.

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai de succes competiții din regiune, EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge este, de asemenea, o sursă pentru companii de a ridica investiții de milioane de euro și de a deveni parte din rețeaua EIT InnoEnergy, care oferă resurse financiare, know-how și un hub extins de parteneri de încredere pentru a ajuta companiile să aibă succes la nivel global.

EIT InnoEnergy a fost înființat în 2010 și este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.