Legea prevede ștergerea obligațiilor bugetare principale în procent de până la 50% în anumite cazuri.
Adoptat de Guvern miercuri, actul normativ va duce la ștergea unor datorii în valoare de 36,7 miliarde de lei.
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat că, de fapt, firmele nu vor beneficia de ștergerea datoriilor ci doar de eșalonarea la plată sau de anularea unor dobânzi și penalități.
În realitate, însă, firmele care vor să beneficieze de prevederile Ordonanței trebuie să depună un plan de restructurare în baza căruia pot obține înlesniri la plata obligațiilor bugetare principale (eșalonare sau amânarea dobânzilor și penalităților), conversia în acțiuni a obligațiilor principale, stingerea obligațiilor bugetare principale prin darea în plată a unor imobile sau ANULAREA unor obligații bugetare principale (dacă planul de restructurare are succes), potrivit wall-street.ro.
Facilitățile sunt valabile pentru societățile care au datorii restanțe mai mari de un milion de lei la 31 decembrie 2018.
Pentru firmele cu datorii mai mici de un milion de lei, actul normativ prevede facilități doar pentru accesorii (dobânzi și penalități pentru obligațiile principale restanțe la aceeași data).
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut în nenumărate rânduri că măsura a fost, inițial, propusă pentru curățarea de datorii a companiilor de stat, însă a susținut că și firmele private vor beneficia de ea, deși reprezentanții mediului de afaceri un criticat-o spunând că îi descurajează pe cei corecți să își plătească taxele la timp.